Liza Marklund

1 röster
12754 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 21 april 2004, Halmstad
Liza Marklund

Gömda 1995 – Sann berättelse
Sprängaren 1998
Studio Sex 1999
Paradiset 2000
Prime Time 2002
Den Röda Vargen 2003


Styckena i böckerna som jag läste:

Paradiset

Så såg hon honom. Han stod vid kajkanten, tre meter bort, hans hårda profil i mörker mot gult. Vinden bar med sig hans viskning.
- Aida
Hon kröp ihop och blundade hårt, gjorde sig liten, ett djur, osynlig.
- Aida, jag vet att du är här.
Hon andades med öppen mun, ljudlöst, väntade. Blåsten var på hans sida, gjorde hans steg stumma. Nästa gång hon tittade gick han på den andra sidan av den breda gatan, längs med stängslet, vapnet gömt diskret under jackan. Hennes andning accelerade, kom i ojämna stötar, gjorde henne vimmelkantig. När han gled runt hörnet och in i det blå magasinet, reste hon sig hoppade ner på asfalten och sprang. Fötterna dånade, förädrisk vind, väskan slog mott ryggen, håret i ögonen. Hon hörde aldrig skottet, anade bara den visslande kulan förbi huvudet. Plötsligt var marken slut, den rasande Östersjön tog vid. Vågor som segel, vassa som glas. Hon tvekade bara ett ögonblick.

Studio Sex

- JESPER! Nu kommer du hit!
Hunden tittade upp men gjorde ingen ansats att lyda. Istället gick han upp till den döda kvinnans huvud och började nosa på händerna som vilade intill huvudet. Till sin fasa såg ägaren hur hunden satte igång att tugga på fingrarna. Hon kände hur illamåendet började stiga och grep tag om de svarta järnstängerna. Försiktigt flyttade hon sig åt vänster, böjde sig ner och tittade in mellan gravstenarna. Från två meters håll kunde hon se in i den döda kvinnans ögon. De var ljusa och lite grumliga, stumma och kalla. Hon fick en märklig förnimmelse av att ljuden runt omkring henne försvann, en summerton började ljuda i hennes vänstra öra.





Paradiset handlar om tjejen Aida som flyr från en maffiaboss ska döda henne. Annika Bengtzon hjälper henne att fly från killen. Hon söker ett hem till Aida, och då hittar hon Paradiset. Paradiset är en stiftelse som hjälper mordhotade. Aida får hjälp, men hon har fortfarande svårt för att sluta tänka på mannen. En dag får hon reda på att mannen är på torget i stan. Hon går dit med ett gevär och försöker skjuta killen. Men flera mord följer och offren torteras. Trådarna löper samman. Inget är vad det ser ut att vara.


Studio Sex handlar om att en kvinna hittas sexmördad på en kyrkogård. Annika Bengtzon om är sommaranställd på en tidning ser detta ögonblicket som sin stora chans att bli fast anställd på tidningen. Hon söker fakta om vad som kan ha hängt den unga flickans liv, och tillslut hittar hon flickans syster. Hon vill inte lämna ut några fakta. Men ganska snart sitter hon gråtandes i Annikas armar. Hon vill visa henne vad som hände med hennes liv, och hon börjar på jobbet.. Hon jobbade i en sex butik som dansade framför folk på kvällarna. De vet inte vem som sexmördade flickan, men många riktar sina misstankar mot hennes pojkvän. Är det han?


Fakta Liza Marklund

Yrke: Journalist och författare.
Familj: man och 3 barn
Bor: har nyligen flyttat till en villa i en söderförort. Har ett hus på landet utanför Stockholm, ett i Norrland och ett hus i Spanien.
Bakgrund: Har arbetat som journalist på bl.a. Expressen och Aftonbladet. Hon fick sitt genombrott med Sprängaren, tätt följd av Studio Sex. Därefter kom: Paradiset, Prime Time och sedan Den Röda vargen. Samtliga internationella bästsäljare. Böckerna är översatta till 21 språk.
Favorit författare: Dennis Lehane, Joyce Carol Oates, Karin Alvtegen.

Liza Marklund är uppvuxen i en liten på som heter Palmark och ligger i Norrbotten. Hon började skriva deckarböcker för att när hon var liten älskade hon böcker som Kitty och de mysterieböckerna. Så snart hon kunde stava sig igenom böckerna började hon göra egna.

Egna Tankar:

Jag tycker att Liza Marklund skriver väldigt bra och hon uttrycker sig väl. Hon skriver deckarböcker som man förstår och är roliga och bra att läsa. Hon har ett bra ordspråk och man förstår hennes...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Liza Marklund

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-04-16

    jag håller på att skriva ett arbete om Liza Marklund. Jag ser att du har endel fakta som jag inte hittat, men för att jag ska kunna skriva med det behöver jag dina källor. om du har kvar dem, kan du väl skriva dem snarast möjligt! :)

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Liza Marklund
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3651 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×