Claude Monet

2 röster
7901 visningar
uppladdat: 2005-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Claude Monet föddes den 14 november år 1840 i huvudstaden Paris i Frankrike. Från början så hette han Oskar Monet istället för Claude Monet. Han böt tilltals namn men hans föräldrar godtog aldrig namnet utan dem fortsatte kalla honom Claude som han var döpt till.
Vid sex års ålder flyttade han och hans familj till Le Havre som ligger en bit utanför Paris. Dit flyttade dem för att fadern skulle driva en handelsbod där.

I skolan så fördrev han den mesta tiden med att göra karikatyrteckningar av sina lärare och folk han såg på gatan i Le Havre. Genom detta så fick han ett visst ryckte och folk började beställa karikatyrer av honom. Vissa av dessa ställdes också ut i en lokal rammakares butiksfönster bredvid målningar av landskaps- och marin målaren Eugène Boudin. På detta sett kom han i kontakt med Boudin som senare gav vägledning i friluftsmåleriets natursyn och teknik.

Runt 1857 så bestämde sig Monet för att han verkligen ville bli konstnär. Då sökte han ett stipendium för sin utbildning av stadsfullmäktige, men dom sa nej till detta. Då försökte han på egenhand och flyttade två år senare till hans födelsestad, Paris. Han avstod att söka till skolan École des beaux-Arts, för att han tyckte att lärarna var alltför konservativa. Istället så försökte han råd och vägledning hos sådana målare som han mötte på Pariskaféer. Han tyckte att i Salongen så fanns det vackra landskapsmålningar av te x Charles-François Daubigny.

Monet utvecklades mycket och år 1865 fick han två målningar antagna till Salongen i Paris. Hans första stora målning är Frukost i det gröna, som är målad detta år. För detta var han mycket stolt men år 1867 så kom olyckan över han. En av hans målningar refuserades ”Kvinnor i trädgården” bort ifrån Salongen. Med detta så kom han, hans fru och deras lilla son i stor fattighet. 1869 så arbetade Monet jämsides med Renoir vid en badplats med restaurant vid Seine.
Under det fransk-tyska kriget (1870-1871) bodde Monet i London och fick konsthandlaren Paul Durand-Ruel att ställa ut och köpa en del av hans målningar.

År 1872 bosatte sig Monet i Argenteuil som ligger i Seine. Där byggde han en ateljebåt där han kunde måla flodlandskapet och det disiga ljuset in över stränderna.
I slutet på nästa år så bildade Monet tillsammans med konstnärer som Degas, Pisarro, Renoir, Sisley, Cézanne och Morisot en sammanslutning kallad ”Societé anonyme des artistes peintrees, sculpteurs, graveurs” etc. (föreningen för målare, skulptörer, grafiker impressionistutställningen.
Men år 1882 lämnade Monet gruppen och menade att de hade släppt in för många talanglösa målare på utställningarna.

Monet slog sig ned ett år senare i byn Giverny där han sedan bo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Claude Monet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-24]   Claude Monet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3786 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×