Astrid Lindgren

9023 visningar
uppladdat: 2005-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Uppväxten”

Astrid föddes den 14 november år 1907,
i ett rött gammalt hus, på gården Näs i Vimmerby i Småland.
Hennes föräldrar hette Samuel August Ericsson och Hanna Ericsson. Astrid hade även tre syskon: Gunnar, Stina och Ingegerd.

När Astrid hade gått ut skolan så flyttade hon till Stockholm för att utbilda sig till sekreterare. Där gifte hon sig med Sture Lindgren och fick två barn, Lars och Karin.


”Men hur började Astrid skriva böcker?”

1941 var Karin sjuk i lunginflammation och tjatade varje kväll att Astrid skulle berätta en historia. Astrid frågade vad hon skulle berätta om och då sa Karin ”Pippi Långstrump”.

Astrid började berätta en massa historier för Karin om Pippi. Och eftersom det var ett konstigt namn så blev det en konstig flicka. Hon berättade om en flicka som hade röda flätor, bodde tillsammans med en häst och en apa och var jättestark.

Men det var inte förrän tre år senare, då Astrid råkar ut för en olycka och blir sängliggande i en vecka, som hon börjar skriva ner berättelserna om Pippi Långstrump. Det skulle bli en present på Karins 10årsdag.

Astrid skickade även också en kopia av manuset till Bonniers förlag. Men som hon trodde så fick hon manuset tillbaka skickat.

Men det positiva var att hon hade upptäck hur kul det var att skriva. Så hon skrev en till bok, ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”, och skickade in den till en tävling som Rabén och Sjögrens förlag hade för flickböcker.
Där vann Astrid andra priset och blev mycket förvånad och glad.
Året efter det hade dom en tävling för barnböcker och då skickade Astrid in en omarbetad version av Pippi. Och för det fick hon första pris och Pippi blev en succé.

Sedan dess har Astrids skrivande bara rullat på, hennes nästa bok blev mästerdetektiven blomkvist. Och många mer böcker har det blivit som till Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och Madicken.
Astrid har även gjort några bilderböcker och pjäser. Hon har även medverkat till att göra några filmer.


Astrid Lindgren avled 2002 och blev hela 94 år. Innan hon dog hann hon ta emot många pris som till exempel Årets Svensk och hon fick även en asteroid uppkallad efter sig.



”I utkanten av den lilla, lilla staden låg en gammal förfallen trädgård. I trädgården låg ett gammalt hus, och i huset bodde Pippi Långstrump. Hon var nio år, och hon bodde där alldeles ensam. Ingen mamma eller pappa hade hon, och det var egentligen rätt skönt, för på det viset fanns det ingen, som kunde säja till henne, att hon skulle gå och lägga sig, just när det var som roligast, och ingen som kunde tvinga henne att äta fiskleverolja, när hon hellre ville ha karameller.” ( Ur Pippi Långstrump)

Astrid Lindgren hämtar nästan alltid saker till sina böcker från hennes barndom. På hennes tid fanns det ju inte tv och radio så hon fick mycket inspiration av folk som fanns i trakten. Det är Vimmerby som hon inspireras av och hon beskriver ofta saker som det var i Vimmerby.
Alla böcker som Astrid har skrivit känner så gott som varenda svensk till och även många utlänningar. Hennes böcker är lästa och älskade över hela världen över men kanske särskilt i Sverige. De har hållit sig och varit populära i flera generationer och kommer säkert att hålla långt framöver.

Jag tycker att det har varit intressant att forska om As...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Astrid Lindgren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-05

    Bra!

  • Inactive member 2007-05-30

    Väldigt bra och faktarik text.

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-26]   Astrid Lindgren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4316 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×