Den första kvinnan över Atlanten: Amelia Erhart

2 röster
11901 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
6. Den första kvinnan som flög över Atlanten

6.1 Amelia Erhart den första kvinnan över atlanten

Amelia Earhart föddes 1897 i Atchison i Kansas och tillbringade stora delar av sin uppväxt med sina morföräldrar. Då hon var tio år såg hon ett flygplan för första gången. Många barn i samma ålder som hon själv hade säkert blivit väldigt fascinerade eftersom att flygplan inte var så vanliga på den här tiden. Men Amelia var inte särskilt imponerad. I ett senare skede har hon uttryckt det som ”en sak av trä och rostiga stag var för mig på den tiden totalt ointressant”.Amelias familj hade inte ont om pengar så hon gick i privatskola och fick en fin utbildning. Senare utbildade hon sig även som sjukvårdare.

6.1.1 Första världskriget
Då första världskriget bröt ut var Amelia på plats för att ta hand om skadade soldater. Kanske var det då hennes intresse för flygning började.
Det dröjde nämligen inte länge förens hon själv ville testa hur det var att åka i ett flygplan och hon fick följa med på en 10 minuters flygtur.

6.1.2 Privatlektioner
Jag utgår ifrån att hon fick mersmak eftersom det inte tog lång tid innan hon började ta flyglektioner av en kvinnlig pilot vid namn Neta Snook. Det var den 3 Januari 1921. Men det var väl ingen på den tiden som riktigt ansåg att Earhart var bra på att flyga, tvärt om. Färderna blev ofta vingliga och några mjuka landningar var inte att tala om. Men trotts detta fick hon ett certifikat och ett halvår senare köpte hon, oavsett vad alla andra tyckte om det, en egen flygmaskin.

6.1.3 Över Atlanten 1928
17 Juni 1928 var hon den första kvinnan som flög över Atlanten. Detta blev hon givetvis hyllad för. Hon själv förstod inte riktigt varför alla tyckte att det var fantastiskt, hon hade ju bara varit passagerare.

6.1.4 Lady Lindy: blev kort därefter hennes smeknamn. Varför kan man fråga sig, namnen Lady Lindy och Amelia Earhart är inte precis lika. Nej anledningen till detta smeknamn var att eftersom Amelia flög (vilket absolut inte var vanligt för kvinnor under den här tiden) så jämfördes hennes sätt och flyga samt hennes utseende med Charles Lindberg som var den tidens stora flyghjälte.

6.1.5 Amelia söker kvinnliga piloter
Amelia tyckte att det var orättvist att det ansågs vara ovanligt (och ibland även opassande) att kvinnor flög. Därför ordnade hon en flygtävling där endast kvinnor fick delta. Sträckan man skulle flyga var tvärs igenom USA.
Då hon upptäckte hur många kvinnor som var intresserade av flygning så bildade hon en förening för kvinnliga piloter. Denna förening döptes till The Ninety nines. Denna förening finns än idag.

6.1.6 Journalisten som blev hennes man
George Putnam hette hennes mentor som även var journalist, han och Amelia gifte sig och han stöttade helhjärtat hennes intresse för flygningen.

6.1.7 Ensam över Atlanten
1932 blev hon den första kvinna som flög ensam över Atlanten. Den enda person som tidigare flugit över Atlanten ensam var mannen som hon blivit förknippad med nämligen Charles Lindbergh. Denna bragd gav henne flera fina priser. Det tog henne nästan 15 timmar att flyga denna sträcka.
Samma år blev hon den första kvinna som flög från kust till kust, hon tog samtidigt även ett fartrekord då hon flög nästan 4 mil på 19 timmar och 5 minuter.

6.1.8 Kvinnan som aldrig får nog
Men denna äventyrslystrade kvinna hade inte fått nog. Nu, två år senare skulle hon göra en färd som tidigare krävt 10 personers liv. Sträckan var från Hawaii till Kalifornien. Men hon klarade även detta utan några större ansträngningar. 1935 tänkte Earhart flyga tillsammans med Fredrick Noonan runt jorden, och inte nog med det. Dom skulle ta den längsta vägen (längst ekvatorn) men det blev fel och redan i starten kraschade planet.

6.1.9 Tills döden skiljer dig och ditt plan åt
Amelia dog 40 år gammal, hur? Det är inte så svårt att räkna ut… till och med hennes död gjorde att människor fascinerades över henne.
Året var 1937, Noonan och Earhart hade misslyckats med jorden runt flygningen en gång. Men dom skulle inte göra samma misstag igen. Nu kom dom iväg. Vad som hände på vägen vet man inte men än idag spekuleras det i det.

Ett ögonvittne påstod att han sett de båda äventyrarna som japanska krigsfångar i Saipan, en annan påstod att hon var Amelia Earhart. Andra är övertygade om att dom blev utsända på spionuppdrag. Vilket är mycket möjligt eftersom dom båda hade fina utbildningar och var skickliga pil...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den första kvinnan över Atlanten: Amelia Erhart

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Den första kvinnan över Atlanten: Amelia Erhart
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4702 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×