Bygga och bo

7737 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
4. Först förbereder jag mig genom att ha en 100 % rak area av hoppressad och nertryckt blandning av grus och sten, detta gör jag med en maskin så det blir rakt. Där jag ska bygga grunden på. Sedan lägger jag stora stenar (storleken på stenarna beror på husets vikt och storlek) i en fyrkant (husets form) på gruset, deras uppgift är att hålla huset en bit från marken och skydda från fukt skador och att hålla huset på sin plats.

Jag använder cement för att dom ska sitta ihop ordenligt. Det är viktigt att grunden är torr och stabil så huset inte börjar luta efter ett par år. Sen när stenarna sitter ihop och står 100 % raka över hela sträckan runt det framtida huset,. Man måste vara noga och använda laserpass istället för vanliga vattenpass för att kunna vara riktigt säkra på att huset inte lutar. Sedan använder jag armerad betong som balkar på stenarna och plintar på kanterna. Det gör så grunden blir riktigt stark och hållbar.

Sedan sätter jag trä brädor som ska vara golvreglar mellan stålbalkarnas sidor. Trä typen jag skulle använda skulle nog vara färdig hyvlat ek kanske. Jag skulle nog välja det för att det år hårt och tåligt men också för jag gillar trä typen. Alla plankor till den här måste vara hyvlade så man inte får stickor över hela hemmet. Sedan krossar jag glas under byggnaden, detta gör så jag inte får skadedjur som råttor och möss i mitt hus.
Ni förstår dom kan inte springa på vassa glasskivor och det tar nog ett par 10-tals år innan glaset inte är lika vass längre. Men mellan golvreglarna så sätter jag frigolit plattor som ska isolera en del av grunden. Men jag använder också mineralull mellan byggplast så det blir riktigt bra isolerat. Isoleringens jobb är att hålla värme och kyla borta från golvet. Sen sätter jag ett par centimeter tunna spånplattor över isoleringen och golvreglarna. Detta kan fungera som ett tunt golv fast man ska ha ännu ett lager av golv fast det sätter men inte senare av byggnaden. Nu hoppar jag tillbacks till steget innan jag lägger isoleringen, då ska jag börja bygga bärande väggarna och tackstolarna.

Först sätter jag fast träplankor på stålbalkarna som ska vara ett par centimeters över tagets längd. Sedan sätter jag fast dom runt hela huset. För att dom inte bara ska trilla omkull så sätter jag fast plankor emellan dom som ska kunna hålla för takstolarnas vikt. Sedan när jag har spikat ihop dom så börjar jag med takstolarna. Där måste jag först hitta ett par som stämmer med min ritning, det är över takstolarna man ska lägga taket på. Detta måste jag använda hårt trä till exakt som dom tidigare plankorna. Det är ju takstolarna som håller upp husets tak. Jag ska använda fackverkstakstolar för dom är stabila och starka. På vanliga små hus måste takstolarna klara upp till 20 ton på grund av snöfall. När jag ska sätta fast tackstolarna så sätter jag fast dom med tak balkarna med hjälp av en vinklad metall platta och spik på båda sidorna av takstolarna.

Jag sätter också en planka emellan varje takstol som sitter fast vid takstolen/takstolarna men 3 plankor. Dom plankorna är början till taket. Man ska ha takstolarna så stora så dom är ett par decimeter från husets takbalkar så när det regnar så ringer det inte rak ner på ytterväggen och skapar fuktskador, utan det rinner en bit ut istället. Sen måste jag göra en sak innan jag börjar med golvet. Jag ska sätta fast ytterväggen på huset. Jag ska använda fint hyvlat trall virke som yttervägg. Jag sätter fast dom med en borr maskin och spikar emellan dom bärande träplankorna så det blir ett ”lager” av trä utan på det blivande huset. Jag mäter självklart ut var minna dörrar och fönster är så det finns plats för dom också. Detta kan man måla om man vill. Och jag ska måla det med en fin ljus grön färg. Färgen måste vara vattentät. Så först målar jag med en trägrundsfärg, jag målar två lager med det. Sen tar jag och målar överst med en vatten tät färg som ska hålla mott kyla, värme och regn/snö.

Sedan börjar jag lägga tak, ovanpå takstolarna. Till detta tar jag trä
sorten tryckimpregnerat tallvirke. Dom sätter jag fast med skruv och borrmaskin. Det är viktigt att dom sitter rakt så man inte måste forma plankor till toppen. Man börjar nerifrån och jobbar sig uppåt till toppen. Om man har mätt rätt innan kan man ha turen att plankorna går rätt ihop längst upp. Om inte är det bara att såga dom i rätt storlek. Efter det tar jag och sätter ett lager av byggplast sedan tar jag plåtskivor i räfflad form och lägger på byggplasten. Dom sätter jag fast med borr och skruv. Jag har valt räfflade plåtplattor för dom ledder bort all regn och snö. Det gör också så jag inte behöver ha stuprör. Istället sätter jag dräneringsrör i marken. Dom leder bort allt vatten. Sedan kommer vi till golvet. När man har lagt färdigt spånplattorna så börjarna man med isoleringen i väggarna. Längst mot ytterväggen lägger jag en centimeter lager av papp som vindskydd. Sen lägger jag mineralull som huvudisoleringen, efter det lägger jag byggplast som gör så fukten i huset inte kommer in i väggen. Efter det läggs en tunn gips platta. Sen sätter man innerväggen. Till det har jag valt allmogepanel furu för det ger ett fint ljus utseende.

Sedan kommer jag till tak isoleringen, eftersom jag inte ska ha en takvåning så isolerar jag rakt på det tryckimpregnerat tallvirke. Jag gör exakt som på väggarna: Papp, mineralull, byggplast, gipsskiva. Men i taket kan man ha något tjockare bitar för att skydda mot kyla. Och nu börjar jag med att sätta fast minna dörrar och fönster. Jag sågat ut vart dom ska vara i väggarna. Jag använder vanliga ytterdörrar som jag sätter lister runt om. Det samma gör jag med fönsterna, lister använder jag för att det ska se snyggt ut och mott kylan. Jag isolerar självklart fönsterna och dörrarna. Där lägger jag ett tunt lager och en vit gegga som fungerar som lim typ. Nu börjar jag bygga minna innerväggarna. Det använder jag bara några vanliga plankor till och lite gipsplattor. Först spikar jag upp plankorna där väggarna ska sitta, sen sätter jag fast gipsplattorna med skruvar. Detta betyder att jag måste spackla och Målar/tapetserar väggen sen. Spackla gör jag för det blir ju håll när jag borrar.

Målar/tapetserar gör jag för att dölja att man har spacklat. Nu börjar jag med eluttagen. Det är ganska enkelt, först darrar man elledningen till ett elskåp i huset. Från elskåpet kopplar man sedan ledningar i väggen till uttagen. Detta ska man göra samtidigt med isoleringen. Man tror att det är komplicerat. Men detta ska nog en erfaren e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bygga och bo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Bygga och bo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5302 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×