Svenska referat

9 röster
20394 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Referat av Francisco Lacerda och Ulla Sundbergs artikel ”Spädbarn på väg mot ett språk”.

I artikeln ”Spädbarn på väg mot ett språk” skriver Francisco Lacerda och Ulla Sundberg om barnets förmåga till kommunikation och forskningsmetoder. Forskningen om spädbarn har främst studerat förändringar i barnens beteende för att på detta sätt dra slutsatser om hur de uppfattar omvärlden. Vid Stockholms universitet studerar de hur uppfattningen av språkljud utvecklas av spädbarn under de första åren. De studerar tex barnens joller. Lacerda och Sundberg berättar också att i försök med barn som är äldre än fem månader använder de sig av leksaker för att kunna föra en dialog med barnet. Att steg för steg undersöka barnets förmåga att hålla isär olika språkljud ger de en uppfattning om hur utvecklingen sker under de första åren. En av anledningarna till att spädbarn är mycket duktiga på att uppfatta skillnader mellan olika ljud, är för att de bara reagerar för skillnader i ljud förklarar Lacerda och Sundberg. Vuxna däremot lyssnar på meddelandet, dvs. på innebörden bakom språkljudet, och inte på själva ljudet menar Lacerda och Sundberg. Deras försök är att de ska kunna skilja vilka ljud i talet som spädbarn kan hålla isär.

Deras försök med spädbarn går till så att det sätter dem i en barnstol med en färgglad docka framför sig, dockan finns där för att fånga barnets intresse. Dockan är också belyst och resten av rummet är släckt för att barnet ska ha full koncentration. Lacerda och Sundberg berättar vidare hur sedan barnet får en napp som är kopplad till en apparat som registrerar sugtrycket. Den nappen är i sin tur kopplad till en dator. Datorn analyserar barnets sugtryck och räknar sedan ut ett värde som barnet visar sig överstiga ett bestämt antal gånger. Vanligen trettio gånger. Om barnet fortsätter att suga på samma sätt kommer de att få höra ett ljud ungefär varannan sekund. Anledningen till detta, förklarar Lacerda och Sundberg, är att barnet tillräckligt ofta ska råka lyssna på ljudet samtidigt som de suger kraftigt, och på det viset förstå att nappsuget o ljudet hör ihop. De flesta spädbarn upptäcker sambandet mellan ljudet och den kraftiga sugningen menar Lacerda och Sundberg. Av hundra små försökspersoner kommer ungefär tjugo kunna delta och lyckas i momenten. Lacerda och Sundberg berättar att försöken visar att spädbarn under tre månader har lätt att hålla isär enstaka kortvariga talljud. I andra länder som tex USA och Frankrike har studerande forskat på nyfödda och två månader gamla spädbarns förmåga att uppfatta förändringar i vokal och konsonantljud. Men där fick barnen lyssna på stavelser som hade ett gemensamt drag. Tanken är att barnet ska upptäcka draget och reagera på förändringen i det.

Lacerda och Sundberg betonar att det fortfar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska referat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-02-25

    vi ska skriva ett referat i skolan nu om precis dehär :) Tack för att du lagt ut de :)

  • Inactive member 2020-02-05

    För att lära mer om svenska litteratur

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Svenska referat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5337 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×