American History X

6 röster
13096 visningar
uppladdat: 2009-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

American History X är en film som återspeglar två amerikanska pojkar i samma familj fast i olika åldrar och deras väg och upplevelser som nazister.

Många viktiga händelser sker i filmen och de representerar en nazist handlande i vissa speciella situationer.

I en scen som är mycket viktig i filmens handling är när Derek mördar två stycken mörkhyade män som försökt att sno Dereks bil tillsammans med en annan mörkhyad man som kom undan efter att Derek försökt att skjuta honom men den mörkhyade mannen flydde i den bil som gärningsmännen först anlänt i.

Det första mordet berodde både och på rasism och självförsvar.

Dock så kallade han inte så mycket innan han gick ut eller ringde polisen först så han gick ut för att döda tjuvarna.

Varför han gjorde det var för att han visste att de var svarta eftersom Danny berättat detta för honom när han gick för at hämta Derek och ansåg troligen att de inte förtjänade att arresteras och få en rättvis rättegång (vilket de inte skulle fått) utan skulle dödas.

Derek verkade stolt över vad han hade åstadkommit och visade det genom att ge upp för polisen därför att han inte brydde sig så mycket om det, han hade gjort det som han ville utföra och var nöjd med det. På något sätt kändes det som om han gav upp för polisen för att visa sig hederlig och inte göra motstånd som han ansåg att bl.a. svarta skulle göra.

Sweeney ville att Dereks lillebror Danny skulle skriva en uppsats om sin bror. Han ville se och hur han tänkte över hans liv och agerande för att få en överblick över hur han skulle kunna förändra han liv och sluta att ha så extrema tankar.

Att Derek blev nazist har han själv sagt att han blev det efter att hans far hade blivit skjuten av några mörkhyade personer när han ryckt ut för att släcka en brand.

Men som man får veta i filmen så fick Derek in det rasistiska tänket medans hans far var vid liv av honom.

Anledningen till att han blev det var nog inte bara p.g.a. några enstaka incidenter utan samhället som han levde i.

Det var problem med bråk som pågick mellan vita och svarta som funnits i luften hela tiden. De mörkhyade hade lite mer respekt och makt än de vita och Derek och många andra ville "ta tillbaka" sina kvarter och detta genom att bli nazist och umgås med andra nazister. Att han väljer att gå den här vägen är nog den att han ville ha någonting att leva efter och tro på detta. Religionen är inte tillräckligt trovärdig nu för tiden och p.g.a. omständigheterna i området så var inte staten så mycket att lita på heller, så han med i en alternativ grupp.

Till en början så blir Derek ganska bra behandlad, de accepterar honom, låter han vara med dem. Derek trivs att vara med dem till en början men tycker att de sviker ideologin genom att förhandla med bl.a. latinamerikaner och fångvaktare. Dereks gnällande och predikande retar upp de andra nazisterna och när han väljer att lämna dem genom att dissa dem på gården så visade han på att han kunde klara sig själv och inte behövde deras hjälp vilket blev droppen.

När han gjorde det så ledde detta till en del konsekvenser som scenen när han blir våldtagen av de andra intagna i duschen.

Dereks mors pojkvän hade inte en så seriös relation till Dereks mor eftersom de antagligen inte träffats så mycket. Att han lämnade deras familj berodde till stor del på Dereks extrema politiska åsikter och vid en middag när de hade en konversation om lite politik som berörde mörkhyade och hur de beter sig i samhället och mot varandra, vilka sociala förhållanden som låg bakom det. Derek klarade inte av att man såg på saken ifrån flera perspektiv och ifrågasatte en sak som han trodde så starkt på vilket ledde till att han blev arg som gick ut på alla.

I början av filmen så är han mycket stolt över sin tatuering och visar den öppet för de som förtrycks av den. Det är hans symbol som indikerar på vad han tror på och vad han lever för. Men mot slutet av filmen så ser man att han föreställer sig själv utan tatueringen genom att lägga handen över för att se hur det ser ut. Han vill starta om på nytt och vill göra det utan tatueringen, han inser nu att den symboliserar en stor fet lögn och falskhet och han tror inte på det längre så han vill inte heller förknippas med det.   

Danny ser upp till sin storebror Derek väldigt mycket, han har influerats väldigt mycket av det han gjort och sagt. Han går samma väg och är på väg att bli som Derek, han påverkas också av sina vänner. Dock så hade hans familj förutom Derek svårt att påverka honom så på sätt och vis så förlorade de kontakten med honom.

I slutet av filmen så blev Danny mördad, då när han precis fått ordning på sitt liv och skrivit klart sin uppsats. Förklaringen till det var den att Danny kaxat med den här killen som sköt honom och hans hat mot svarta stärkte denna konflikt så att han tillslut tröttnade på Danny och valde att helt enkelt öppet skjuta honom och ge sig, likt Derek hade gjort tre år tidigare.

Scenen när man fick se förstörelsen i butiken var en mycket stark scen som gjorde att man fick sig att känna sig dålig över hur man kan hoppa på arbetande folk bara så där, de levde inte på bidrag och det fanns vita anställda men ändå så fortsatte de.

Det var inte bara hat som var inblandat utan även ett behov att få ut sina frustrationer mot omgivningen och rikta in sig på speciefika måltavlor som t.ex. butiker och snabbköp som ägs av invandrare. Och rån är väl knappast något man skulle kunna kalla det med tanke på att de bara använde kassaapparaterna för att kunna orsaka maximal skada utan att ta ut pengarna och utan att något fysiskt föremål har blivit snott så är det knappast rån, med undantag för den smörgås som snoddes vilket snarare skulle klassas som snatteri, utan det var helt enkelt en förstörelse av snabbköpet.

Han var en ledarfigur, han var lång (detta är en viktig egenskap för en ledare) som var beredd att göra mycket för gruppen och själva rörelsen i sig. Att ha någon som berättade för en vad som man redan tycker stärker ens tro och tillit och man är villig att gärna följa denna person och lyda honom för han är ens idol.

När man är kriminell så är det svårt att komma ifrån det både för att man kommer i kontakt med gammalt umgänge och lockas själv till det för att ett vanligt liv är för svårt at leva.

Men Derek var inte riktigt kriminell utan en nazist som inte är ett brott i sig, men dess agerande och åsikter kan i vissa fall bryta mot lagen.

Men det man såg hos Derek under fängelse vistelsen var att han började tvivla på det han trott så mycket på och att det inte var så mycket fel på svarta som han trott innan. Det här är fullt möjligt men jag tror inte att det är så lätt att komma ifrån det eftersom man kommer att kontaktas av gamla vänner men det gick ju inte så långt innan han officiellt slutade att vara en nazist och filmens slut så det lär inte ha gått så lätt för Derek heller.

Splittringar och möjligheten för en nazistisk organisation att överhuvudtaget uppkomma. Anti-rasistiskt arbete och kampanjer på skolorna skulle kunna hjälpt.  

Förståelse och kunskap är sådant som skulle kunna minska missförstånd och kulturkrockar som skulle kunna orsaka bråk, hat, koncentrerade grupperingar osv.

Man lever inte tryggt i områdena och man kan endast känna sig säker genom att söka sig till gäng och då väljer man gäng där gäng medlemmarna ser ungefär likadana ut och är ungefär likadana ut.

Är det skillnad på rasism i Sverige och USA?

Jo, det skulle man verkligen kunna säga. Länderna har olika befolkning med olika förutsättningar för hur det går för människor som är en annan ras än den som dominerar. USA var från början ett land där många kulturer mötes, främst europeiska. Men även från västra Afrika där man tog slavarna ifrån men som hölls undan och levde avskilt ifrån européerna. Även efter när de blivit befriade så fick de inte umgås, gifta sig, gå i samma skolor, vistas på samma platser och massor av andra begränsningar över vad man fick göra och inte fick göra.

Så allt som hänt sedan tidigare lever kvar som fördomar och är det som man än idag bråkar om, eller man vet nog egentligen inte vad man bråkar om utan man beskyller varandra för det ena och det andra.

På senare tid har diskriminering av muslimer har ökat radikalt sedan 11/9-2001. De utgör dock bara 0,5% av Amerikas befolkning och är ständigt under bevakning av både befolkning och myndigheter.

Sverige däremot har inte haft så mycket blandade kulturer förrän på senare år vilket har inneburit stora problem i fördomar och grupperingar och miljon projekt som man valde att bosätta socialfall och invandrare medans resten bodde inne i städerna och i finare orter. Det är detta som kom att bilda dagens för slummade tätbebyggda förorter.

I Sverige har vi inte haft apartheid liknade förhållanden mot andra folkslag men man har med byggandet av miljonprojekt och placerat de flesta invandrare där och gjort att de "svenska" områdena hade så pass höga priser så att invandrare inte skulle kunna ha råd.

Invandrare och personer med invandrar bakgrund beskylls för att komma till Sverige och leva på socialbidrag och att Sverige skulle ta in mest i världen vilket inte stämmer, man jämför bara med våra nordiska grannländer som tar in lite mindre invandrare.

USA har mer organisationer som sysslar med rasism som t.ex. KKK, nazister och lite andra organiserade grupper. I Sverige så finner man inte lika många grupper som enbart som förtrycker andra folkslag och folk som tror på andra religioner utan det är mer utspritt på gäng, främst ungdomar, som slåss vandaliserar och i allmänt förstör för minoriteter, som t.ex. nazister.

I Sverige så finns nazismens tankegång som t.ex. "den rena rasen" arier, fördomar mot judar i den helt vanliga svensken. Oftast helt omedveten vad det ena och det andra är eftersom det inte finns så många judar i Sverige så blir det lätt missförstånd. Det enda svenskar får höra om judar är i amerikanska filmer och i massmedia när något händer i mellanöstern och då framställs nu mera som de onda.

I USA är judar mer accepterade och finns mycket mer av dem så de vet lite mer om hur judar beter sig.

Filmen ger helt enkelt en bild av att missförstånd och att olika folkslag lever åtskilt skapar lätt rykten som sedan förvandlas till sanningar och så tar man sällan tiden att förstå sig på varandra.

Derek levde i en lugn, skötsam familj som bodde i ett stort hus i ett idylliskt bostadsområde.

Hans mor valde att inte göra så mycket emot det här och det har lett till att han har kunnat utvecklas utan att praktiskt taget stoppas.

Han såg att svarta använde våld mot vita och började själv göra det fast emot svarta.

Hans far hade mycket fördomar mot speciellt svarta därför att de hade börjat favorisera dem bl.a. därför att de har varit förtryckta i flera hundra år och nu så kvotera in dem i t.ex. brandkåren och det retade upp de vita i brandkåren som anser att man ska ta in de bästa och inte ta in folk d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Filmen: American History X

Kommentera arbetet: American History X

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-24]   American History X
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58071 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×