American History X

3 röster
7415 visningar
uppladdat: 2006-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Att American History X är två personers debutverk är svårt att förstå om man inte gräver lite i deras meritförteckning. Vare sig regissören Tony Kaye eller manusförfattaren David McKenna hade mycket kött på benen när de påbörjade arbetet med denna film. Detta är anmärkningsvärt med tanke på det fantastiska resultatet. David McKenna har skrivit ett manus som inte bara är insiktsfullt, utan har vårdat detta manus lika ömt som ett nyfött barn. Hans regi är spartansk, men klockren - inga tuffa kameravinklar eller snygga åkningar. Allt i syfte att lyfta fram story och karaktärer i första hand.
En kul detalj är att American History X lade grunden för en gigantisk stämningsansökan på 275 miljoner dollar då Tony Kaye inte fick använda pseudonymen Humpty Dumpty. Föremål för stämningen var filmbolaget New Line Cinema och fackförbundet Director’s Guild of America. Troligtvis nåddes en förlikning, och fortfarande står Tony Kaye som regissör för filmen.

Det finns inte tillräckligt med superlativ i svenska språket för att beskriva Edward Nortons agerande i denna film. Han fullständigt får Derek Vinyard att framstå som ett livs levande person. Han lyckas framhäva alla de nyanser som rollen kräver av honom, och når perfektion som skådespelare.
Edward Furlong gör också han en exceptionellt bra insats, även om hans karaktär inte riktigt når upp till samma nivå som Derek.
Övriga karaktärer lyser också upp filmen med strålande skådespel. De personifierar de starka känslor som råder över dem – vare sig det är hat, sorg eller rädsla.
Det är extra kul att se den gamle räven Elliot Gould i en av rollerna. Hans storhet på vita duken har svalnat för länge sedan, och i skuggan av Norton och Furlong så manifesterar Gould framför allt generationsskiftet i Hollywood.

American History X är mer än bara en film. Det är ett samhällsengagemang från både cast, crew och produktionsbolag. Filmen är här för att belysa oss om vad som sker när vi börjar titta snett på en person p.g.a. dennes religion eller hudfärg. När vi plötsligt delar upp människor i grupper – vi och ”dom”. Den beskriver konsekvenserna av att nedvärdera ”dom” och samtidigt upphöja oss själva till mänsklighetens krona. Allt detta är faktorer som en gång i tiden hjälpte Hitler till makten, och satte en hel värld i brand. Kunde det ske då, så kan det ske nu. Känner du dig träffat av ovanstående beskrivning så ligger du i riskzonen för att bli en ondskans ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: American History X

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-05]   American History X
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6104 [2024-05-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×