Spice Girls

6537 visningar
uppladdat: 2009-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Spice Girls är en av världens mest framgångsrika musikgrupper med endast kvinnliga medlemmar.

Den består av Victoria Beckham, Melanie Brown, Melanie Chisholm, Geri Halliwell och Emma Bunton.

Gruppen är brittisk och har sålt över 80 miljoner album och singlar.

Spice Girls var som kändast under åren 1996 - 2000, då låg gruppen högt på alla topplistor och förekom mycket i media. Gruppen var mest populär i Storbritannien, därifrån de även kommer ifrån, där hade de 9 singlar som etta på listettorna. I USA däremot hade de bara 1 singel som listetta, låten Wannabe, som även är deras genombrottslåt och kom ut år 1996. Gruppen splittrades år 2000, Geri Halliwell lämnade gruppen redan 1998, men nu har de återförenats igen.

Gruppen bildas

Spice Girls skapades av Chris Herbert.

Den  24 februari år 1994 satte han upp en ansökning av medlemmar till en grupp som skulle bli uppföljare till hans första framgångsrika grupp, Take Thats.

Melanie Chisholm gjorde intryck på honom med sin sångröst och sjöng I'm so exited, sedan kom Melanie Brown. Hon var mycket nervös när hon sjöng Greatest Love of All, men valdes  på grund av hennes personlighet och utseende. Victoria Beckham, då Victoria Adams, sjöng en sång från musikalen Cabaret.

Efter ca sex veckor valdes nio flickor ut av Chris till en andra audition. Men innan detta ringde en annan flicka till honom, som inte varit med på de auditionen, hon ville så gärna att han till slut gick med på det. Det var Geri Halliwell.

I juni 1994 fick fem utvalda flickor från den andra auditionen flytta in i ett hus i Maidenhead som ligger i Surrey. Det var Melanie C, Melanie B, Victoria A, Geri H och en tjej som hette Michelle Stephenson. De tränade koregrafi och dans varje dag i Knaphill och hade Touch som arbetsnamn.

Efter ett tag upptäckte man att Michelle inte passade in i gänget, så hon lämnade gruppen i augusti.

Gruppens sånglärare, Pepi Lemer, föreslog då en annan flicka som haft sånglektioner hos honom.

Hon hette Emma Bunton. Emma valdes ut till den nya femte medlemmen i september.

Arbetet med koregrafin och sång fortsatte under hela hösten -94 så de kunde framföra några låtar vid en uppvisning för musikbranschen i december. Uppvisningen gick väldigt bra och flera låtskrivare erbjöd sig att skriva för gruppen.

I början av 1995 lärde de känna låtskrivarna Richard Stannard och Matthew Rowe. De började skriva låtar tillsammans. Man bytte också namn från Touch till Spice.

Fortsättning

Dittills hade gruppen inga kontrakt, men efter nyår blev de erbjudna ett femårskontrakt och efter den lyckade uppvisningen från december skaffade de sig egna kontakter i musikbranschen som uppmuntrade dem.
Chris ville att de skulle sjunga en låt som de inte tyckte om, så den 3 mars rusade de ut ur studion med sina inspelningar, tömde huset på saker och försvann.
Under de följande månaderna fortsatte gruppen skriva låtar och spela in demos och duon Stannard/Rowe forsatte att skriva låtar till dem. Bl.a. skrev dem låten Wannabe.
Efter ett tag fick de i alla fall kontakt med producenten Simon Fuller som blev gruppens manager. Och i september 1995 ordnade han ett skivkontrakt med förlaget Virgin Records. De betalade 500 000 pund i förskott. Då ändrade man även gruppnamnet från Spice till Spice Girls.
Simon såg även till att de fick träffa journalister och de väckte genast uppmärksamhet med sin attityd och sitt glada humör. Peter Lorraine, redaktör för tidningen Top of the Pops, föreslog att var och en av tjejerna skulle ha varsit smeknamn som man bestämde under ett redaktionsmöte.

Spice Girls hade "Girl Power" som motto, och tack vare de kunde de kombinera en feminism light med sexuell utstrålning.
Inför den första singeln, Wannabe, gjorde de helsidesreklam i tidningen Smash Hits.
Singeln släpptes i juli 1996 och gick upp till tredje plats och sedan till första, på topplistorna, där stannade den i hela 7 veckor. I Sverige blev låten etta på Tracks-listan i fem veckor. Den gick även in på första plats i ytterligare 21 länder.
Deras andra singel, Say You'll Be there, gick även den in på första plats i Storbritannien, men kom aldrig högre än på fjärde plats i Sverige. Men gruppens första album Spice, gick istället upp i topp på försäljningslistorna och har sålts i ca 20 miljoner exemplar.
Debutlåten Wannabe, släpptes i USA i januari 1997 där den hamnade på elfte plats på Billboard-listan, men gick upp och hamnade på första plats i februari.
Gruppen åkte tillbaka USA för att marknadsföra sig, men det blev ingen framgång, speciellt inte i Miami, där de mimade sina låtar live. Fler och fler personer upptäckte att gruppen uppträdde singback, men under våren samma år sjöng de live i tv-showen Saturday Night Live.
I november samma år släppte gruppen sin andra skiva, Spiceworld, där låtarna verkligen visar att de tidigare sångövningarna gett resultat. Samma månad avskedades deras manager, Simon Fuller, som istället blev manager år gruppen S Club Seven.
Medan de spelade in Spiceworld, gjordes också filmen med samma namn, där de spelar sig själva.
Den fick ganska dålig kritik av Sveriges filmkritiker vid premiären, men samlade in 307 miljoner kronor världen över.
I februari åkte gruppen på en världsturné som även nådde Sverige där de gjorde 2 spelningar i Globen den 19 och 20 maj. Dit kom sammanlagt ca 13 000 åskådare som var väldigt entusiastiska.
Och under en paus på 25 minuter kunde man även köpa en massa Spice Girls-prylar.

Melanie Chisholm "Sporty Spice"

Melanie Jayne Chisholm föddes den 27 januari år 1974 i Merseyside.
När föräldrarna skildes när hon var sju år flyttade hon med sin mamma till Chesire.
Men efter ett tag gifte de som sig eftersom de ångrade sig.
Melanie har fem bröder och en halvsyster.
Hon studerade balett i tre år, innan hon blev medlem i Spice Girls.
Enligt experter så har Melanie den bästa rösten av tjejerna i gruppen.
Och det bevisade hon verkligen när hon kom ut som soloartist efter gruppens splittring.
Men trots det förknippar många henne ändå med Spice Girls.

Som soloartist har Melanie C blivit väldigt stor och släppt singlar som Northern Star; som blev hennes debut, I Turn to You och Never Be the Same Again. Hon blev belönad för sin framgång av Music Control i svensk radio år 2000. År 2003 släpptes hennes en ny låt till som hette Reason.
Melanie räknas kanske som den minst glamorösa i gruppen eftersom hon inte gör så stor väsen av sig. Hon är väldigt jordnära och snäll. Hon har en guldtand och ett par tatueringar, hon blev känd som Sporty Spice i gruppen eftersom hon alltid såg till at hålla sig i god form.

Victoria Beckham "Posh Spice"

Victoria Caroline Adams föddes den 17 april 1974 i Hertfordshire.
Hennes smeknamn i gruppen Spice Girls var Posh Spice.
Den 4 juli 1999 gifte hon sig med den världsberömde fotbollsspelaren David Beckham och heter sedan dess Victoria Beckham. Tillsammans har de tre barn, Brooklyn Joseph, Romeo James och Cruz David.
Victoria har ett eget klädmärke, dVb Rock and Public med bl.a. jeans.

Efter medlemskapet i Spice Girls satsade hon på solokarriär och gjorde därmed hitlåten Out of Your Mind, tillsammans med Dane Bowers och True Steppers.
Hennes första soloalbum ,Victoria Beckham, släpptes år 2001, med singlarna Not Such An Innocent Girl och A Mind Of It's Own.
Dubbelsingeln Let Your Head Go/This Groove släpptes senare i England och ett till album planerades. Men efter att albumet ställdes in inriktade Victoria på fashion och mode istället. Fast albumet Open Your Eyes, läckte ut på nätet.

Emma Bunton "Baby Spice"

Emma Lee Bunton föddes den 21 januari år 1976 i Finchley.
Hon fick smeknamnet Baby Spice dels för att hon var yngst i gruppen, och dels för att hon ofta uppträdde i små sockersöta kläder. Emma har blått bälte i karate, eftersom hennes mamma var karatelärare.

Efter uppbrottet med Spice Girls släppte Emma solosingeln What took you so long. Hon har även släppt ett antal album, som t.ex. Maybe och Free Me, som gått bra i England.

Geraldine Halliwell "Ginger Spice"

Geraldine Estelle Halliwell, mer känd som Geri Halliwell, föddes i Watford den 6 augusti år 1972.

Innan sin karriär som sångerska jobbade hon som fotomodell. Geri var den första medlemmen i Spice Girls som lämnade gruppen, år 1998, för att satsa på en karriär som solosångerska.

Geri har även svenskt ursprung genom sin pappa, Lawrence Halliwell. Hon växte upp inom Jehovas vittne.

Hennes fösta soloskiva, Schizophonic, släpptes år 1999 och blev en stor succé. Albumet har sålt över 2,5 miljoner exemplar i hela världen och innehåller hiten It's raining men.

Titeln på albumet, Schizophonic, kommer från grekiskans ord "schizo" och "phonic", som betyder sound, alltså ljud. Tre av singlarna på skivan kom etta på Storbritanniens topplista.

Geri har även släppt två andra skivor, Scream if you wanna go faster (2001) och Passion (2005).

Dessutom har hon även en liten karriär som skådespelerska, med filmer som All American Girl, Fat slags och den kända serien Sex and the city i bagaget.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spice Girls

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-14]   Spice Girls
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58095 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×