Huvudpersonen i mannen utan öde

6 röster
9146 visningar
uppladdat: 2009-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Huvud personen i mannen utan öde

Huvud personen heter György Köves och bor i Budapest med sin pappa och sin styvmor. Pappan har full vårdnad om György sedan föräldrarna skilde sig. Därför får han bara hälsa på sin mamma ytters sällan fast han egentligen skulle vilja träffa sin mamma mer än vad han får för sin pappa. Under kriget dör pappan och styvmodern gifter om sig. György kan då äntligen flytta hem till sin mamma igen.
Györgys utseende är svårt att beskriva men det står att han är smal redan innan han hamnade i koncentrationslägerna, men efter bara några månader i lägret består han bara av kött och ben.


Under bokens gång beskrivs han som både en optemistisk och en pesemistik person. I början av boken är han optemiskisk och vägrar tro att något hemskt skulle kunna hända. Han berättar för sina vänner om hur de måste ha modet uppe för att överleva men under bokens gång blir han bit för bit en pesemistisk person och hans värld faller samman. Han blir svagare både fysiskt och psykiskt pga. Detta. Därför tror jag inte att han skulle överlevt om han inte hade haft skadan i benet och hamnat på sjukhuset. Det är där han åter får kraft och mod att kämpa emot döden och få komma hem igen. I slutet av boken byter han sida och blir optemistisk. På sista sidan står det; Det finns inte den omöjlighet som vi lever oss in i, och jag vet att på min väg lurar lyckan på mig som en oundviklig fälla. Det skulle aldrig falla in att en pesemistisk person skulle tänka så. Jag anser att det är smart att tänka så om man vill hitta vägen till lycka och på det sättet slutar boken lyckligt.


György beskriver sig själv som en populär och omtyckt person som har många vänner. Men vännerna lämnar honom när nazisterna kommer in i bilden och ändrar deras tycke för judarna. Då börjar han umgås med grannflickan Anna- Maria om är en av systrarna.
Jag tror att György har ett bra självförtroende. Han vågar säga vad han tycker och anser sig populär och ha en viktig plats i folks liv och det är kanske därför han kan kämpa emot döden och kunna återvända, som en kämpe.


Man får inte veta om György är duktig och smart eller om han är bra i skolan. Däremot tror jag att han är ”Street- smart”. Exempel på detta är att han följer Brandi Citroms råd och detta är ett av skälen till at han klarar sig så pass länge i lägret. Men utan skadan hade nog György dött eftersom han inte skulle ha nog kraft för att kunna stå på egna ben.


En sak slår mig när jag läser hur han beskriver de tyska vakterna i lägret. Han nästan beundrar deras ståtlighet. Jag tror att han i sitt huvud har s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Huvudpersonen i mannen utan öde

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-09-28]   Huvudpersonen i mannen utan öde
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58325 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×