Historien om Israel, 2a världskriget och Sovjet Unionen

2 röster
3362 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Historien om Israel, 2a världskriget och Sovjet Unionen.

Under 2a världskriget dog ca 6 miljoner judar, och nästan 3 miljoner blev dödade av nazisterna i koncentrationsläger.  Judarna har varit förtryckta av många folkgrupper under hela sin existens och under 2a världskriget försökte Hitler utrota judarna. Inte för ens den 14 maj 1948 beslutas det att judarna ska få leva ifred och få ett eget land, fast det blev ingen större fred eftersom det landet de valde var redan ett bebott land. Beslutet utfördes av FN och judarna blev först erbjudna det land som idag är Ghana, det var ett folktomt land. Men judarna ville ha sitt land som dem blivit utlovade av Abraham i Torah, Palestina eller som det idag kallas, Israel. När judarna först kom till Palestina fanns det inte mycket liv där, urinvånarna hade flytt världskriget och befann sig i öst Europa. De urinvånarna som fanns kvar blev ställda inför ett ultimatum, försvinna eller förintas, vissa flydde men tusentals människor blev dödade, och de invånare som flydde fick inte komma tillbaka till de nya Israel. Detta irriterade förstås urinvånarna och deras ``kompis´´ grannländer, så redan dagen där på blev Israel attackerat av Egypten, Jordanien, Irak, Syrien och Libanon, deras förhoppningar var att judarna skulle kapitulera och ge tillbaks landet, men det så blev det inte. Den 10de juli 1948 beslutades ett eldupphör mellan de involverade länderna, men kriget slutade aldrig. Den nya befolkningen, Israelerna började ockupera mer och mer utav den arabiska marken och idag finns det bara en liten stat kvar, Gaza. Idag är det fortfarande mycket oroligt runt gränsen av Gaza och kriget håller fortfarande på, det dör ca 3 personer där varje dag. Dagens Israel försöker fortfarande att utrota de kvarlevande palestinierna som lever i Gaza genom att förhindra utbildning och utveckling av landet. Och nyligen har dem infört en ny blockad som förhindrar Gaza att ta emot transporter med livs nödvändigheter såsom mat, kläder och byggmaterial. Många länder upprör sig av det och många försöker hjälpa Gaza genom att skicka skepp med de allra livsnödvändigaste, fast än så länge har ingen lyckats.

Jag tycker att detta kan jämföras med Sovjet ockuperingen, jag ska i följande text berätta lite om det.

1917 startade den ryska revolutionen och nästan precis 10 år senare bildades Sovjet Unionen. De var en av de mäktigaste staterna tills 1992 då staten föll. De länder som under den tiden låg under Sovjets styre var, Serbien, Kosovo, Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina, Uzbekistan, Vitryssland, Estland, Lettland, Litauen Bosnien & hersogovina, Polen, Tjeckien, Rumänien och många fler östeuropeiska länder.  Sovjet Unionen tvingade invånare i de ovannämnda länderna att utföra uppdrag för sovjet såsom t.ex skicka spanings ubåtar och liknande. Sovjets handlingar skapade mycket oro kring hela världen, och flera tusentals människor dog. Sovjet Unionen var uppbyggt på ett annat sätt en de flesta stater, dem hade ingen direkt regering, landet var mer en överenskommelse mellan de olika ryska kommunistiska partierna. Anledningen till att Sovjet föll 1992 var för att deras ekonomi började halka efter, och USA hade blivit en större makthavare.

Likheterna jag ser mellan dem här händelserna är att de drabbade människorna inte hade något val eller någon fri vilja. De länder som låg under sovjets styre (järnridån) fick inte lämna sovjet och hade ingen större rätt till att göra någonting, och precis som Israel ockuperar mer och mer av Palestina ockuperade Sovjet fler och fler länder, dem var enda borta i Latin Amerika och bestämde.  En annan likhet jag också ser mellan händelserna är att så många onödiga liv gått till spillo och hur mycket makten kan påverka människor. Genom dessa händelser ser man hur giriga människor är och hur maktens påverkan kan få människor att göra hemska saker.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen                                                                       http://aftonbladet.se/debatt/article7235883.ab                                                                                                          www.shiptogaza.com                                                                                                                                                          http://www.irpal.ps/indexm.php                                                                           http://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_v%C3%A4rldskrigetafak                                                                       http://sv.wikipedia.org/wiki/Israels_historia http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazism                                                                                             Någon av historia tidningarna...                                                                                                                                  http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=66&t=6306                   &nb...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historien om Israel, 2a världskriget och Sovjet Unionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Historien om Israel, 2a världskriget och Sovjet Unionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59021 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×