Filmrecension "The believer"

1 röster
2615 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Redovisning: The believer/Judendomen

Hur ser Danny till en början på sin bakgrund och hur utvecklas hans inställning till sitt påbrå allteftersom handlingen fortsätter?

Svar: Danny försöker i början att till varje pris förneka sin bakgrund. Han skäms över den och försöker dölja den så gott han kan. Men ju mer han läser om judendomen, desto mer dras han till den. Danny är väldigt intelligent och börjar under filmens gång tvivla allt mer på sin sak. Mot slutet av filmen har han också stora skuldkänslor och försöker att återigen förlika sig med judendomen en gång för alla.

Danny har en kippa och en bönemantel på sig. Vad symboliserar kläderna? Lägg också märke till de ortodoxa judarna, hur utmärker de sig?

Svar: Kippa är en huvudbonad som judar bär i synagogan eller vid andra religiösa tillfällen som ett tecken på respekt. I den judiska skriftsamlingen Talmud står det att ingen bör gå ens fyra meter utan att täcka sitt huvud, och ortodoxa judar bär alltid kippa.

Bönemanteln, talliten, ser ut som den israeliska flaggan. De blå fälten symboliserar floderna Eufrat och Tigris. Davidsstjärnan, som är en klassisk judisk symbol, betyder enligt Bibeln "allt emellan är vårt".

Ortodoxa judar har ett strikt levnadssätt och kräver mer av sina utövare än vad andra typer av judendom gör. Männen känns igen genom att de ständigt bär kippa och tallit, samt att de ofta har långt hår och tinninglockar. Kvinnor bär alltid peruk efter att de gift sig.

Slutscenen inne i synagogan, vad ville Danny säga med sitt handlande?

Svar: Danny hade, tillsammans med en kompis, ställt in en bomb i synagogan som skulle sprängas mitt i gudstjänsten. Kompisen trodde att den skulle döda judarna där inne, men Dannys plan var att spränga sig själv med den. Precis innan den skulle sprängas skrek han att alla skulle skynda sig ut. Alla hann ut innan bomben exploderade, förutom Danny själv som med flit stannade och lät bomben träffa honom. Danny hade ångest och svåra skuldkänslor för allt han gjort som nynazist. Jag tror att meningen med att begå självmord i synagogan var att han ville be Gud om en sista förlåtelse. Han klarade inte längre av livet som slet honom mellan två världar.

Danny är emot judar. Judar har blivit förföljda i århundraden. Vad är det, tror du, som gör att judar som grupp har blivit och blir utsatta av andra grupper? Finns det minoriteter i dagens samhälle som blir utsatta? Hur kan sådant stoppas?

Svar: Judar lever ofta väldigt nära sin religion, och sticker ut mycket från samhället. Människor som sticker ut på ett sådant sätt som judar gör, och öppet vågar visa vilka de är och vilken grupp de tillhör, har alltid haft förmågan att irritera andra människor. Kanske beror det på att dessa människor är osäkra på sig själva, och känner sig starkare genom att trycka ner någon speciell folkgrupp. Om man dessutom, som i filmen, tillhör ett helt gäng som är emot judar, känner man sig ännu starkare och får ännu bättre självkänsla. Det gör att man blir lite hjärntvättad och inte kan reflektera över hur man egentligen handlar och uttrycker sig. Grupptryck är ofta en orsak.

I dagens samhälle finns det absolut minoriteter som blir utsatta, några exempel är homosexuella, romer och muslimer. Jag tror att kunskap, både hemma och i skolan, är ett bra sätt att stoppa detta på. Man ska förklara för barn att det finns minoritetsgrupper i samhället med människor som lever annorlunda, och att det ska respekteras. Om du, redan som barn, får lära dig att respektera och förstå människor med ett annat levnadssätt än dig själv, minskar risken att du som äldre dras med i exempelvis en nazistorganisation. Du är helt enkelt för klok för det.

På vilket sätt är nazistiska och nationalistiska grupper ett hot mot demokratin? Vad är det som gör att framförallt ungdomar dras med i sådana här organisationer?

Svar: Demokrati innebär inte bara att alla ska kunna säga vad de tycker, det innebär också att man ska respektera andra människor och att alla är lika mycket värda. Om en nazistisk eller nationalistisk ledare kommer till makten rubbas demokratin direkt. Om man inte anser att judar, eller någon annan folkgrupp, är lika mycket värd som andra, då är man inte för demokrati.

Ungdomar känner sig ofta vilsna och osäkra på sig själva. Många vill ha uppmärksamhet, och få tillhöra en gemenskap för att känna sig bekräftade. Det är precis det man blir i en nazistisk organisation. Man får tillhöra en speciell gemenskap och blir då säkrare på sig själv, åtminstone i början. Du får också mycket uppmärksamhet, många kanske ser upp till dig eller är lite rädda för dig. Det höjer självkänslan.

Vad tyckte du om filmen? Skriv inte bara bra eller dålig utan förklara varför du tycker som du gör. Ta med någon scen som gjorde intryck på dig och förklara varför.

Svar: På sätt och vis tyckte jag att filmen var bra. Skådespelarna var bra, den var välgjord och berörde. Å andra sidan tycker jag att den var lite overklig. Jag tror att det är svårt att vara nazist så öppet i dagens samhälle, som Danny i filmen var. Att ha nazistiska åsikter idag är väldigt tabubelagt, och jag tror folk reagerar mer på det än vad man märkte av i filmen.

Jag tycker även att ha...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

"The believer" Film 2001

Kommentera arbetet: Filmrecension "The believer"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Filmrecension "The believer"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59224 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×