Oppositionen mot Hitler

1 röster
8760 visningar
uppladdat: 2006-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning
1. Inledning 3
1.2 Frågeställningar 3
1.3 Metod 3
2. Redovisning 4
3. Slutdiskussion 7
4. Sammanfattning 9
5. Källförteckning 10
5.1 Källkritik 10

1. Inledning

Gick verkligen alla tyskar med på Hitler och det Nationalsocialistiska partiets tyranni? – Det var en fråga som jag ofta ställt i samband när man kom i kontakt med olika filmer och texter som speglar tyskland under Hitlers regim.
När man läser politiskhistoria finns det ofta ett parti eller motståndsrörelse som är emot de som har makten i landet. I Sverige har vi t.ex. det sociala- mot det borgerligablocket. I ryssland hade vi det Bolsjevikiska- mot det Menchevikiskapartiet, etc.
Jag hade aldrig hört om några motståndare eller stora demonstrationer mot denna diktatur och tyrannregim. Jag vill ha reda på vad det beror på och om det faktiskt fanns folk som sa ifrån.
Detta är extra intressant för mig att veta om eftersom en stor del av min släkt bor i tyskland och har levt under dessa förhållanden. Jag vill helt enkelt veta vad de egentligen var tvungna att stå ut med.


1.1 Frågeställningar

ü Fanns det några motståndsrörelser i tyskland under Hitlers regim (år 1933 - 1945)?
ü Var motståndet starkt och utbrett?
ü Hur arbetade dessa?
ü Har det skett några kända attentat mot Hitler?
ü Påverkade dessa motståndsrörelser det vanliga folket? Började de med tvivla på Hitler och hans regim?
ü Vad hände om motståndarna blev upptäckta?


1.2 Metod

Jag har sökt runt på diverse sidor som fastnat på sökorden ’attentat mot Hitler’, ’Vita rosen’ och ’motståndsrörelser mot Hitler’, detta för att det är ledorden för min uppsats. Och beskrivande för den fakta jag ville få fram på sidorna.
Jag har även sökt på sidor där klara uppsatser om detta ämne fanns. Det gjorde jag för att se vad de hade för källförteckning och hur de valde att strukturera upp sitt arbete. Det ger mig också en fördel av att kolla källkritiskt. Om jag och den andre uppsats skrivaren kommer fram till olika saker t.ex.
Jag har också valt att använda mig av en film i detta sammanhang. Eftersom jag tycker att filmen ger en klar bild över en motståndsrörelse, hur de jobbade och vad de fick för konsekvenser blev när de blev upptäckta.
Jag har även haft tillgång till en bok om oppositionerna under kriget. Dock har den varit på tyska och haft lite gammaldags ’formellt’ språk, vilket gjorde den svårläst. Därför valde jag att inte använda den, eftersom jag inte ville uppfatta bokens fakta fel eller mista chansen till att vara källkritisk.



2. Redovisning


Här kommer jag att redovisa den fakta jag tagit del av och försöka redovisa den på ett så bra sätt som möjligt. Allt för att underlätta för att kunna svara på mina frågeställningar (1.1).


2.1 Hitlers regim

Hitler blev rikskansler över tyskland 1933. Hitlers parti, Nationalsocialistiska partiet (NSDAP) och Tysknationella partiet fick dela på platserna i regeringen. Men så fort rikspresidenten dog, utropade Hitler sig själv till Rikskansler och Führer (tyska för ’Ledaren’, ’Väg visaren’). Efter detta började Hitler att förbjuda att avdra partier verkade och folk som inte accepterade detta förföljdes.
Hitlers tankar och idéer för landet han styrde över bestod av att göra tyskland rent från all ’ohyra’. ’Ohyran’ som det beskrivs består av Judar, Homosexuella, Kommunister och Romer. Han fick ett helt folk att tycka att allt han sa var det ända rätta för deras land! Ändas genom retorik. Många tyskar vittnar om att när de lyssnade på sin ledare så var man trollbunden och att han var en räddande ängel som kom för att hjälpa tyskland ur hyperinflationen som rådde vid den tiden.
Hitler ville kontrollera allt som hände i landet, även varenda organisation till universitetet. Därför tilläts bara vissa av dessa. Hittades några andra som inte var tillåtna så fördes de till den tyska polisen, Gestapo för förhör. Oftast medförde en hemlig organisation fängelse eller till och med döden, pga. vad organisationens syfte var.


2.2 Hans och Sophie Scholl


Dessa är två de största namnen på några som varit motståndare till Hitler. De har blivit som ikoner för unga studenter som har en åsikt om hur deras land bör styras.

Syskonen Scholl växte upp i en familj där pappan var kritisk mot Hitler och hans rastankar. Även fast fadern hade dessa åsikter och var inte rädd att berätta om sina tankar för sina barn anmälde sig Hans och Sophie till två tyska ungdomsorganisationer som formades och skapades av Hitler. Dessa var Hitlerjugend och BDM (Bünd Deutscher Mädel). Dessa var de ända (!) ungdomsorganisationerna som var tillåtna i tyskand.
Efter en stund i dessa grupper och faderns dagliga diskussioner började Hans och Sophie inse vad som egentligen hände med landet.
De började ifrågasätta saker. Sophie brukade ofta fråga varför hennes judiske vän med blont hår och blå ögon inget fick vara med i BDM när hon, med bruna ögon och brunt hår fick det.
De anses vara huvudgrundare till motståndsrörelsen Vita rosen.


2.3 ”Lange lebt die Freiheit!”


Den vita rosen grundades av syskonparet Hans och Sophie Scholl i München 1942.
Medlemmarna i rörelsen var Willi Graf, Kurt Huber, Christoph Probst, Alexander Schmorell och Hans och Sophie Scholl.
Samtliga möttes på universitetet i München, där de i små grupper diskuterade Hitlers tankat och visioner.
De använde sig utav flygblad för att visa att de fanns och att folk skulle börja tänka på vad som verkligen hände i landet. Flygbladens skrevs på ett sätt som skulle få läsaren att tro att de var många som var med i vita rosen fast de bara var 5 stycken. Allt detta för att få läsaren att känna sig trygg med sina tankar och inte som en minoritet.
De använde sig utav papper, en dubbleringsapparat och slående slag ord! Meningen med dessa flygblad var att uppmana det tyska folket till revolt.
Eftersom Gestapo var på ständig jakt efter motståndare till landets styre var det hela tvunget att ske i största hemlighet. Flygbladen kunde man inte stå och dela ut på gatan som idag utan de använde sig av universitetet i München. Där kunde de lägga ut mängder av flygblad över allt när de andra studenterna hade lektioner och korridorerna var tomma. Tyvärr så blev de upptäckta innan någon hade chansen att få någon uppfattning om det hela. Det var en som hade sett Hans och Sophie Scholl springa runt och lägga ut dessa.
De båda kallades in på förhör och slutligen blev alla i Den Vita Rosen dömda till döden och dödade med giljotin. Där säger Hans Scholl den klassiska repliken ”Lange lebt die Freiheit!”. (sv. Länge leve friheten)



2.4 Attentat mot Hitler


1944 rådde det kris i den tyska regeringen. Förutom förlusten i vitryssland och Normandie hände det en annan sak som skakade regeringen. Hitler utsattes för ett attentat.
20 juli skedde det en incident där en väska med en bomb i placerades i kartrummet i Hitlers högkvarter. Det var det närmaste militären vid namn Claus Schenk von Stauffenberg kunde komma Hitler utan att var tvungen att visa innehållet i väskan. På grund av avståndet dödades endast 4 av 24 personer. Hitler överlevde dock men en skadad arm och brustna trumhinnor.
Stauffenberg och några andra militärer dömdes i folkdomstolen till döden genom hängning. Hitler ändrade dock lite på domen till att de skulle hängas i pianotråd och i köttkrokar. Han ville visa att han minsann inte var att leka med.


3. Slutdiskussion


ü Fanns det några motståndsrörelser i tyskland under Hitlers regim (år 1933 - 1945)?
ü Var motståndet starkt och utbrett?
ü Hur arbetade dessa?
ü Har det skett några kända attentat mot Hitler?
ü Påverkade dessa motståndsrörelser det vanliga folket? Började de med tvivla på Hitler och hans regim?
ü Vad hände om motståndarna blev upptäckta?


Den vita rosen verkar som något jag skulle ha kunnat gå med i om jag levt på den tiden. Jag tycker att det var väldigt modigt av medlemmarna att våga stå emot regeringen och sen stå för vad de har gjort. De var inte själviska. De startade denna organisation för att det tyska folket skulle slippa bli förtryckta. Detta är en organisation som jag tycker ska vara obligatorisk i historia undervisningen. Det ger en mod och arg. Jag känner att jag skulle vilja vara med och göra något så stort, kunna handla helt osjälviskt och våga stå upp för de som har mer makt än mig.

Som jag nämnde i redovisningen så vågade inte så många stå upp och informera för de som inte visste vad som föregick i landet. Det var inte många som visste för att regeringen och Gestapo gömde undan eller förklarade inte vad som föregick. Folket kunde antagligen tacka och ta emot eller säga ifrån.
Jag tror att när det väl kommer till kritan och man ska säga ifrån så kommer alla farorna i kapp en och man vågar helt enkelt inte gå igenom det hela.

Jag tror inte att man kunde använt sig av nått annat sätt som de gjorde, eller det är i alla fall hur jag ser det smidigaste sättet man kunde göra.
Jag tror dock att man hade kunnat dela ut denna information på ett bättre sätt. T.ex. lämna massa lappar ute på stan när det var tomt på gatorna. Då hade det varit svårare att identifiera de som lämnat ut bladen. Dessutom hade det blivit möjligt för alla typer av människor att se denna information, inte bara till unga studenter.

Jag är förvånad över att det inte finns mer attentat och att de inte är så kända. Jag förväntade mig massor av händelser och organisationer. Dock kan jag tänka mig att det också fanns, bara att det inte har blivit uppmärksammat, eller misslyckats. Jag tror det kan vara svårt att förstå förtrycket och kontrollen Hitler höll i om man inte levde under den tiden. Och jag hoppas verkligen att om något som är minsta likt Hitler regimen kommer upp i världen igen så kommer det att regna attentat mot honom eller henne.

Eftersom man inte hann komma ut med all information om vad som hände på fronterna och med folket så var det nog svårt för folket att inse och veta vad man kan göra ut det. Sedan så tror jag att folk som hade denna kunskap och inte gjorde någonting var rädda. Rädda för att bli dödade eller att göra saker ännu värre. Jag kan tänka mig att när folk fick reda på tex var Hans Scholl sysslade med i vita rosen så tog de avstånd från allt som hade med han att göra, allt för att inte verka inblandade och sedan bli dödad om någon upptäckte organisationen.

Jag måste säga att när de kommer till avrättningarna så var det inte Hitlers ”personliga fiender” som fick lida mest utan fortfarande de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oppositionen mot Hitler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-05]   Oppositionen mot Hitler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5988 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×