Bakom stängda Dörrar

9 röster
18744 visningar
uppladdat: 2006-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Boken är baserad på en på en "sann" historia, och skildrar Kristina Hansens hjärtskärande uppväxt. En tillvaro präglad av sin mors oförmåga att ge kärlek, och sin fars grovt sexuella fysiska och psykiska övergrepp. Boken är skriven av Hansen själv med hjälp av författarna Bengt-Åke Cras och Agneta Cras. Boken är utgiven 2002 av bokförlaget ”Ordupplaget”.

Kristinas mamma Ingrid Hansen var 15 år och bostad i Norge då hon träffade den nästan dubbelt så gamla sydamerikanen Franco. Med Franco fick hon fyra barn; Rita, Sonja, Kristina och Fredrik. Ingrid och Francos förhållande myntades av misshandeln som han utsatte henne för. När Kristina var 4år dömdes hennes far, Franco, till mordförsök på Ingrid. Misshandeln hade nåt sitt slut och likaså blev händelsen ett resultat ledande till snabb skilsmässa. Ingrid lät sig inte väntas med att träffa nya män, utan träffades snart likasinnade som Franco, det vill säga också misshandlande män. Familjesituationen vart minst sagt besvärlig. Kristina och hennes syskon placerades från och till i olika fosterhem, hos mormodern och ibland tillbaka till Ingrid. I boken berättar Kristina själv att hon sammanlagt under hennes första 14år i livet totalt bodde hos sin mor i ca tre till fyra år.

Året är 1981, och Kristina skulle fylla 14år. Hennes mamma har bestämt sig för att gifta om sig. Kristina har dock fått nog av den vanskliga tillvaron, som hennes mor skapat. Kristina beslutar sig för att försöka komma bort från familjen. Hon går till de norska myndigheterna och ber själv om att få bli placerad i en fosterfamilj. Då kommer Ingrids absurda förslag om att låta Kristina flytta till sin far, Franco. Franco som nästan en gång hade tagit Ingrids liv. Men det tycks både Ingrid och myndigheterna blunda för. Franco som bor i Sverige sedan några år tillbaka för hembesök av den svenska och norska socialförvaltningen, som båda bedömer att en flytt till Franco är en bra lösning.

Fadern delar en liten tvårummare med Heikki, en alkoholiserad arbetskamrat från hamnen. Detta tycker myndigheterna inte är något bekymmer utan flyttar både Kristina och hennes lille bror Fredrik till Sverige för att bo hos Franco och Heikki. Snabbt tar Franco kontrollen över Kristinas liv, och följer minsta steg hon tar. Han avskärmar henne från omvärlden med lögner och manipulation. Lögner så som; Mamma bara ljuger, du har bara mig, skolan är ett onödigt ont, andra människor utnyttjar och har dåligt inflyttande på dig. Pappa Franco, han kan hjälpa dig att vara trygg. Kristina som bara är 14år och inte har en aning om vad omsorg och kärlek är köper hela Francos koncept, allt för att bli omtyckt och trygg.

Bit för bit utvecklas Kristina till pappas lilla hushållerska. När Kristina har bott hos fadern i 4månader så våldtas hon för första gången av sin far. Detta blir en början till Francos mål, Kristina ska bli hans flickhustru. Kristina blir allt mer apatisk och finner ingen väg bort från Francos våld. Myndigheterna är inget alternativ, de tycker ju att Franco är en så trevlig och duktig pappa, Ingrid har sitt nya liv och där har inte Kristina någon plats, men Polisen? De intalar fadern Kristina att de aldrig skulle tro henne. Hon skulle ju vara sjuk som inte hade anmält första gången, menar Franco.

Franco söker ensam vårdnad för Kristina och brodern, bra för alla parterna anser myndigheterna. I och med den händelsen börjar Kristina tro att felet ligger hos henne. Hon är nog den värdelösa och oförstående. Kristinas vändning i frustrationen blir ett accepterande av hennes verkliga tillvaro. Hon börjar därför istället att lovprisa fadern, han blir den som vet bäst. Hon borde vara tacksam som har honom. Inte fyllda 15år blir hon med barn. Franco ristar in tatueringar på hennes fötter och händer "Jag älskar pappa". Slutligen skär han också in sitt namn på hennes stjärt.

I boken kan man tyda att ingen vuxen eller myndighet ville veta varför Kristina inte ville gå till skolan, varför och med vem hon väntade barn, och hur kunde hon tatuera in sådana tatueringar? Tatueringarna avfärdas till och med i boken med en kommentar från socialen; jaha, sånt där är väl kultur hos er. Kristina föder sitt första barn som är utvecklingsstörd. Barnet är en liten flicka, som kommer att bli Kristinas allt och mening med livet. Men dottern blir också ett faktum för Kristina, ett faktum om att sanningen aldrig får komma fram. Kristina är nämligen medveten om att hon inte skulle få behålla sitt älskade barn då. Kristina blir snabbt med barn igen och en ännu en liten flicka födds drygt ett år efter den första förlossningen, även hon handikappad.

1985 kommer Kristina hem från ett BVC möte, då har hennes far blivet häktad av polisen. Heikki, den inneboende arbetskamraten har gjort en anmälan. Franco nekar först till incest, men tappar fattningen under ett förhör hos polisen, och erkänner. Rättegången kommer och domen faller. 2års fängelse döms Franco till och Kristina placeras med sina två döttrar på ett hem för unga mammor. Snabbt går det upp för Kristina att hon anses för psykiskt ostabil att ta hand om sina barn. Barnen placeras ut i fosterfamiljer och Kristina får en egen lägenhet. Detta resulterar i att Kristina börjar prostituera sig.

Hon träffar sedan en polisman vid namn David. De inleder ett förhållande, men David har problem med alkoholen och de sluter en överenskommelse. Som innebär ingen mer prostitution för Kristina, och ingen mer alkohol för David. Kristina lyckas att hålla sin del av överenskommelsen, men för David lyckas det mindre bra till och från.
Idag lever de ett särbo förhållande och har en frisk son tillsammans.
Kristinas äldsta dotter dog av en hjärntumör och den yngsta lever i dag svårt sjuk och sitter i rullstol, henne hälsar Kristina regelbundet på.

Boken skildrar en mycket svår problematik, från offret, Kristinas sida. "Bakom stängda dörrar" är fruktansvärt starkt återberättade med detaljer som får en som läsare att vilja kräkas. Det återberättas bland annat i boken om faderns önskan om att leva ut sina sexuella behov på deras gemensamma barn, och ibland om hur han faktiskt gör det. I boken finns också utredningar från socialkontoret och polisförhör. Boken kommer inte med något sagolikt slut utan med en i mina ögon realistisk verklighet, och avsky till det svenska rättssystemet som ska skydda oss medborgare från sådana hemskheter som incest. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bakom stängda Dörrar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-12]   Bakom stängda Dörrar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6006 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×