livet i rom

2323 visningar
uppladdat: 2017-12-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Livet i Rom

 












Olivia Hällström Caballero 7c

 

Livet i Rom

Inledning:

I den här texten ska jag berätta om hur det var att leva i det antika rom, en tidsperiod som utsträckte sig från 700 f.kr till 600 e.kr. Under denna tid blev Romarriket ett imperium och sträckte sig när det var som störst från England i norr till Bagdad i öst och ända ner till Nordafrika i syd. I denna text ska jag dock bara berätta om  hur det var att leva i huvudstaden av detta stora imperium, var det verkligen så fantastiskt som de uttryckte det?



Frågeställningar:

Frågorna som jag kommer att besvara är:

  • Hur påverkades livet i Rom av den konstanta krigföringen?

  • Vilken inverkan hade religon på Romarnas dagliga liv?

  • Varför sade man att de kejsarna i Rom använde sig av “bröd och skådespel” på sitt folk och vad var anledningarna och konsekvenserna av det?

Dessa frågor har jag kommit på själv eftersom att jag tyckte att det ämnet vi fått i gruppen och de frågorna vi skrivit var väldigt svåra att skriva om.



Faktadel:

  1. Hur påverkades livet i Rom av den konstanta krigföringen

Rom är en stad som har ändrats mycket under åren och det är därför väldigt svårt att skriva om något generellt utan att hänvisa till årtal, men en av de saker som har varit lika från att Romarriket föddes tills det föll var den konstanta krigföringen. Romarna krigade hela tiden, det var också anledningen till att de blev så stora. Ju mer mark de tog över desto mer slavar fick de och mer billig mat som de kunde äta, men hur bra var det här verkligen för de som bodde i Rom och bönderna runt omkring staden?

      Romarna tog över mer och mer mark och slavar strömmade in och köptes av rika män. Dessa män köpte gårdar, men istället för att betala bönder för att göra jobbet gjorde slavarna hela jobbet gratis. Genom att inte behöva betala för arbetet sänktes priset för säd oerhört mycket och ingen ville längre köpa av böndernas dyrare säd. Dessutom behövde alla de romerska bönderna gå värnplikt i några år och när de kom tillbaka hade jorden förstörts och priset på säden sänkts ännu mer. Fler och fler bönder började flytta in som arbetslösa i Rom där de fick leva på statens spannmåls utdelningar och fick fri entré till alla kapplöpningar och gladiatorspel där det också delades ut mat. Folktribunen Tiberius Gracchus tyckte inte det var bra att staten själv skulle ha mark med slavar, när Roms “riktiga” bönder hängde runt på gatorna som arbetslösa. Gracchus insåg att utan böndernas värnplikt skulle armén förminskas extremt mycket, han krävde av staten att de skulle dela ut sin mark till bönderna, dock motsatte sig senaten och vägrade att ens ta upp det som fråga. Efter ett tag mördades Gracchus och 3000 av hans anhängare avrättades, det ledde till att bönderna fortsatte att leva på gatan.

        Ca 100 år f.K attackerade germanerna Romarriket. En härförare kallad Gaius Marius utnyttjade situationen och började värva alla de arbetslösa på Roms gator, han lovade alla soldater lön och en bit mark. Eftersom att soldaterna fick lön blev de trogna och bra soldater som kämpade. Marius amé segrade och detta blev början på en era av de ökända romerska  legosoldaterna,

     2.       Hur påverkar romarna och deras religion oss än idag  ?

         Romarna var ett folk som tog många influenser av andra folk och de ändrade ofta på sina vanor med tiden , beroende på vem som var härskare och de dåvarande normerna. Romarriket fanns under en väldigt lång tid och förändrades varje århundrade, jag försöker här skriva hur romarnas religion påverkar oss än idag.

        Det finns ett tydligt spår efter den Romerska kulturen i dagens samhälle. En stor anledning till detta var att Romarriket var väldigt stort, och det var inte bara att romarna tog över ett område och sade “nu är ni romerska” utan det var för romarna väldigt viktigt att området skulle bli och känna sig romerskt, detta gjorde att områdena mindre gjorde uppror vilket var anledningen till Romarriket faktiskt blev så stort. Eftersom att detta rike expanderade till ett imperium är det normalt att det finns små spår av det i nutiden, men Romarriket var revolutionärt och har verkligen stora avtryck i vårt nuvarande samhälle. Visst är det så att Rom inte erövrade Norden, hur kan det då vara så att Rom har spår ända här uppe? Jo, religion.

      Den största anledningen till att Rom fortfarande finns i hela världen är religionen. Kristendomen är våran världsreligion och på så sätt påverkar det alla.

      Många förknippar bara den romerska religionen med pantheon och  gudar som Jupiter och Neptunus, dock var det bara några av gudarna och religionen skiftade ofta i Rom.I pantheons religion kunde gudarna  gå ner på jorden, och fick ofta halvgudar med människor, detta gjorde att gudarna blev väldigt verkliga, något som kejsarna utnyttjade mycket. Vad kejsarna gjorde var att de sa att de var gudar, på så sätt kunde ingen ifrågasätta deras beslut.  De romerska gudarna var för de mesta blandningar och intryck av de gudar som fanns i de områden som de tog över där bl.a de grekiska gudarna och den syriska solguden El’aga ba som adopterades som Heliogabalus och senare byttes namnet till sol invictus (den obesegrade solen). Sol invictus gjorde att romarna började gå över till en stor allsmäktig gud som styrde över allt. När romarna bytte religion till kristendomen hade de kvar deras högtid om  sol invictus vintersolstånd och valde därför att sätta in högtiden Jesu födelse då för att det inte skulle bli en så drastisk förändring.

       Vägen till världsreligionen var inte så enkel för kristendomen. Till en början sågs kristendomen som en sekt och de kristna förföljdes och mördades brutalt, men kristendomen vägrade att ge sig och med tiden blev fler och fler kristna. År 300 e. K var Konstantin  kejsar, han valde att stå med de kristna och några år senare öppnade han Rom för de kristna, vilket ledde till att han omedvetet införde den nya världsreligionen och på så sätt fortfarande påverkar oss idag för även om du själv inte är kristen så påverkas du och alla andra av kristendomen.

    3.     Varför säger man att de romerska kejsarna gav bröd och skådespel till sitt folk, och vad var anledningarna och konsekvenserna av att man gjorde det?

        Ett uttryck som vi än idag använder oss av när det gäller politik är “bröd och skådespel”. Bröd och skådespel står för att man bara behöver ge en människa något att äta och ett nöje att roa sig med  och så kommer den inte att klaga.  Uttrycket användes för första gången av diktaren Juvenalis som runt år 90 e.K  skrev om att dagens romare var svaga och lata, inte alls heroiska och stolta som deras förfäder hade varit. Han sade att de lät sig luras och lockas av panem et circenses, bröd och skådespel. Vad var då det här då?

     Jo, det som juvenalis syftade på var en metod som  kejsarna använde sig av för distrahera folket från de problem som fanns. Regeringen gav ut gratis brödsäd och spannmål till alla de fattiga och arbetslösa varje månad. De hade dessutom stora fester med gratis mat  varje gång det var stora kapplöpningar och ännu större fester när armén hade vunnit ett stort slag. Som skådespel hade de i Rom gladiatorspel mot antingen djur eller människa, dessa spel var väldigt brutala och blodtörstiga.  Under invigningsfesten av colosseum som höll på i 100 dagar dödades omkring 11 000 djur och tigern och elefanten dog ut i Syrien.

     Spannmåls utdelningarna och de kostsamma spelen betalades av senaten och de rika männen, på så sätt kunde inte de fattiga och arbetslösa inte göra en revolt mot dem. Fungerade denna metod? Ja, antagligen eftersom att det inte finns något dokumenterat av att det skulle ha uppstått någon slags revolt eller problem mellan de fattiga och de rika.

    Bröd och skådespel metoden använd än idag av dagens politiker genom att t.ex sänka skatten och distrahera folket med andra saker medans det kommer på lösningen till det stora. Dock är det idag mycket svårare att vara hemlighetsfull som politiker med internet och wikileaks etc..  

     

Källor:

Historialgo.com

Historiaybiografias.com

Socialhizo.com

Spqr: historien om det antika Rom

http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/forntiden-och-antiken/romarriket

http://www.ancient.eu/article/637/

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: livet i rom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-12-10]   livet i rom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60210 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×