Novell

2598 visningar
uppladdat: 2019-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Novell- Det tuffa gymnasievalet

Då hade han gjort sitt val till slut. Martin har alltså lämnat in det papper som kommer att förändra hans framtid och liv. Martin kände sig nervös och otålig när han lämnade in kvittensen av gymnasievalet till studie- och yrkesvägledaren i det stora rummet på Martins lilla skola. Då var det bara en jobbig väntan för Martin tills han liv förändras till ett paradis eller ett helvete. En väntan på tre dagar väntade, på lördag får han brevet hem till sin brevlåda.

En regnig augustidag och 4 dagar kvar tills gymnasiet börjar och Martin har vet ännu inte var han kommer befinna sig på måndag. Martin kom hem från sommarjobbet och det var nu dags för hans sista helg innan det var dags att byta ut jobb mot skola. Det gillar verkligen inte Martin eftersom han är praktisk, inte teoretisk. Tyvärr slutade grundskolan med att Martin fick med ett mycket lågt meritvärde, 10 poäng. Martin är alltså godkänd i 1 ämne och icke godkänd i 16 ämnen. Det ämnet han är godkänd i är träslöjd, det ändå ämnet Martin har en liten talang för och det är just det som kan bli räddningen i gymnasievalet. Martins förhoppning är att komma in på byggprogrammet på Hornavanskolan i Arjeplog. Det var den enda gymnasieskolan som låg i närheten av Martins familj hus som ligger mitt inne i en lappländsk några mil ifrån byn Arjeplog.

Om cirka 15 timmar kommer Martin sitta tillsammans med sin långa och skäggiga pappa vid matbordet och öppna det värdefulla brevet som kommer på posten imorgon. Martins mamma är dock inte med honom imorgon eftersom hon är på andra sidan jorden i Australien där hon är på en arbetsvecka som doktor. Martins föräldrar är helt olika från vad Martin presterar i skolan, de satsade väldigt mycket på skolan och har nu högutbildade yrken. Så de har alltid känt sig som misslyckade föräldrar när de ser att Martin kommer hem till sina besvikna föräldrar med bokstaven F på papperna.

Dagen är här, den dagen som kommer skrivas in i historieböckerna för Martin Olof Eriksson. När Martin går in till köket på morgonkvisten ser han en grymtande man som sitter och läser sin morgontidning med sitt kaffe i munnen. Mannen var den personen som har stått Martin närmast i nästan 16 år nu, hans pappa Karl-Fredrik Eriksson (kallas Kalle). Plötsligt börjar Kalle prata:

-          God morgon grabben, hur var din natt?

-          Ganska dålig. Jag var nervös och därför fick jag inte mycket sömn, svarade Martin.

-          Jag förstår att det är nervöst. Men vet du vad?

-          Nej vad är det? Frågade en entusiastisk Martin.

-          Brevet har kommit, sa Kalle när han medan han försökte se lugn ut.

Martin började öppna brevet och hans hjärta slog snabbt. När han väl tog ur pappret ur kuvertet ser han 4 ord. Det står ”Du är ej antagen”. Då fick både Martin och Kalle en klump i magen och kände sig mållösa. Deras första funderingar var ”ja… vad händer nu? Det var just den frågeställning som det handlade om, är det kört i livet för Martin efter det tragiska beskedet? De kramade om varandra innan de gick till varsina rum och tog in vad som nyss hade hänt.

Martin hade alltså inte kommit in på byggprogrammet men Martin ville ändå tänka att det skulle finnas en lösning i det hela. Bygglinjen var den enda linjen som skulle kunna tänka sig att ta emot Martin eftersom det ämnet han var godkänd i var träslöjd. Alla andra linjer hade gett ett starkt nej när de fick höra att han endast var godkänd i ett ämne. Men nu blev han inte ens antagen till bygglinjen. Det såg mörkt ut för Martin just nu, men Martin är envis och kommer kämpa för att hitta en lösning. Med sig hade han sin envisa pappa och tillsammans är de starka.

Dagen efter gick de till kommunhuset i Arjeplog för att förhandla till sig att Martin skulle bli antagen. I det lilla kommunhuset marscherar de in med tunga steg, med de steg som förhoppningsvis skulle bli lätta och glada steg när de gick ut därifrån. De gick in till rummet där det sitter dam i kostym bredvid ett litet bord där det finns plats för 3 personer. Martin sätter sig på stolen som ser mest bekväm ut och Kalle på platsen bredvid och känner sig hoppfull. Damen inleder mötet med att hälsa dem välkomna och rabblade upp fakta om Martin och hans betyg, men även lite fakta om hur gymnasievalet går till. Alla i rummet förhandlar och försöker komma fram med en lösning. Mötet håller på i 2 timmar…

Det gick nästan så bra som det kunde gå. De kom överens att Martin skulle få börja på bygglinjen men samtidigt gå extrakurser på kvällarna under höstterminen för att läsa upp de ämnena som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Novell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2019-02-21]   Novell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60483 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×