Astrid Lindgren

353 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
  1. Astrid Lindgren

Astrid Lindgren var en av de största kvinnliga författaren som tagit plats litteraturen, hon har skrivit flera böcker som ha översatts till 95 olika språk. Astrid Emilia Lindgren föddes år 1907 den 14 november och dog år 2002, hon föddes på en gård utanför Vimmerby i Småland. Astrids föräldrar höll på med jordbruket och behövde sköta marken så mycket som möjligt, Astrid beskrev oftast hennes barndom som lyckligt Bullerbyliv, men det gjorde att hon fick hjälpa till hennes föräldrar på gården. Livet med jordbruk gjorde att Astrid lärde sig hur människor kan vara annorlunda på olika sätt. Astrid växte upp med tre syskon, hennes storebror Gunnar som var ett år äldre än henne, Stina som föddes 1911 och den yngsta systern Ingegard. Syskonen var alltid väldigt nära.

Astrid började skolan år 1914, hon gick i en småskola som låg i Vimmerby. Första dagen av skolan var Astrid ledsen och ville inte gå i skolan, detta gick över när blygheten gick över. Under första året träffade Astrid Anne- Marie Fries som också kallades för Madicken, till skillnad från Astrid var Anne-Marie stark och väldigt modig, hon lärde henne att slåss och att bli stark. Skolan hade ett bibliotek och det var där Astrid började med läsningen. Efter några år fick Astrid möjligheten att gå på samrealskolan, det var en skola som inte alla kunde betala och alla barn var inte heller tvungna att gå på den. På den här skolan hade Astrid en lärare som uppmuntrade henne att fortsätta skriva, läraren brukade även läsa upp hennes texter inför klassen. När Astrid fyllde 13 fick hon hennes första uppsats publicerad i Vimmerby Tidning efter detta började folk att kalla henne för Vimmerbys Selma Lagerlöf, Astrid bestämde sig då för att hon inte skulle bli författare.

Astrid och Anne-Marie fortsatte att vara bra vänner under tonåren, de gick samrealskolan tillsammans, Anne-Marie gick däremot ut skolan ett år tidigare och flyttade till Linköping samtidigt som Astrid flyttade in till Stockholm. De kunde inte träffa varandra lika ofta längre men de fortsatte att hålla kontakten genom att skicka brev till varandra, kort efter 

 

flyttade Anne-Marie med sin make till Stockholm till samma område som Astrid bodde på. När Anne-Marie låg på sjukhuset hennes två sista år hälsade Astrid på varje vecka tills hon avled 1991, deras vänskap var stark nog att de höll tal på varandra åttioårsdagen.

Efter Astrid examen fick hon möjlighet att bli anställd på Vimmerby Tidning, med bara 16 år fick hon läsa korrekturet, skriva små notiser och även korta reportage. Detta pågick till hon fick reda att hon var med barn som nittonåring, det värsta som kunde hände under den tiden var att vara ung, ogift och gravid, det var då Astrid väljer att flytta till Stockholm. När Astrid skulle föda sitt barn åkte hon till Köpenhamn, där fanns det den enda sjukhuset hon kunde föda barnet utan att behöva berätta vem pappan till barnet var. När Astrid var tillbaka i Stockholm fortsatte hon sina studier på privatskolan Bar-Lock-Institutet, där fick hon läsa kurserna som innehål maskinskrivning och stenografi, handelsräkning, bokföring och även handelskorrespondens på flera olika språk. 

Astrid fick sitt första sekreterarjobb år 1927, det var på Svenska Bokhandelscentralen radioavdelning, hennes uppgifter gick ut på att hon gick svara på klagomål från kunder. Året efter fick hon jobb på Kungliga Automobil Klubben, det var även där hon träffade Sture Lindgren som sedan blir henne make år 1931. Efter att Astrid gifter sig med Sture avslutar hon som sekreterare hos Kungliga Automobil Klubben och börjar skriva några berättelser då och då för tidningar. 

På bara två år, mellan 1944 och 1946 lyckades Astrid skriva sex av hennes bar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Astrid Lindgren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Astrid Lindgren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60889 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×