Judendomen allt från Grundare till döden 06

16 röster
15000 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Symboler

På en judisk ytterdörr kan man se en liten kapsel den kallas mezuza. Den innehåller en liten pergamentrulle med den första delen av den judiska bönen shma. Den finns också på insidan av dörren. En av de viktigaste symbolerna är den sjuarmade ljusstaken. Den första var gjord av guld. Idag är ljusstaken staten Israels officiella symbol. Davidstjärnan är en annan judisk symbol. Den föreställer kung Davids sköld. Dom sex spetsarnas på stjärnan symboliserar också dom sex arbetsdagarna i veckan och det tomma i mitten symboliserar sabbaten, vilodagen.


Grundtankar

· Det finns en enda Gud, skapad av allting, upprätthållare och domare

· Gud har bland alla jordens folk utvalt det judiska folket, Israel, till ett folk
med särskilda uppgifter i världen.

· Som ett särskilt utvalt folk har Israel fått särskilda föreskrifter att leva efter.



Liv efter döden


Judarna brukar inte tänka så mycket på om det finns liv efter döden. De koncentrerar sig mer på människans uppgift att leva riktigt på jorden. I det nya testamentets skrifter sägs det att en grupp judar trodde på uppståndelse efter döden men en annan grupp trodde inte på det. När en person har dött begravs denne oftast inom två dagar efter den har dött. Ortodoxa judar tillåter inte kremering men bland vanliga judar förekommer detta ofta. Under begravningen läser antingen sonen eller en annan släkting en bön. Den dödes familj stannar hemma i en vecka efter begravningen. Den bön som lästes under begravningen läser man varje år på den dagen den personen begravdes. Dom uttalar sig försiktigt om döden. Dom vet att det finns någonting men dom säger aldrig mer. Dom låter Gud ta hand om vad som händer med oss efter döden.



Heliga skrifter

De heliga skrifterna är Toran och Talmud. De första fem böckerna i bibeln är de fem Moseböckerna och de kallas Toran. De berättar bl a om det förbund Gud slöt med Abraham. Den berättar också hur Mose fick dom tio budorden. Toran innehåller regler som judarna ska leva efter. Toran är källan till en judisk tro. Där är många svåra saker i bibeln som är svåra att förstå därför finns det rabbiner som är speciellt lärda och kan förklara de svåra. Rabbinernas förklaringar har samlats i en bok som heter Talmud. Den är inled i två delar, Mishna och Gemara. Mishna är inled i sex ämnesområden. I Gemara finns diskussioner och förklaringar till Mishna. I Toran och Talmud finns regler om hur man ska umgås med andra människor. Där står också om frihet och jämlikhet. Vad de gamla profeterna har predikat.


Gud

I början skapade Gud himmel och jord. Det synliga, det jordiska är verklighet, men bakom den synliga världen står skaparen Gud. Gud är den högsta verkligheten. Vem han är och vad han är kan inte uttryckas. Om man frågar vem han är och vad han heter svarar han jag är den jag är. Guds namn skrivas JHVA. Men det uttalas Jehova. När judarna möter detta ord läser dom Adonja som betyder ”herren”. Men kan inte avbilda Gud och man får inte avbilda honom. Man säger att Gud bor i himlen. I bibeln kallas har härskare, konung, herre eller fader. Han har ett ansikte och han kan se och höra. I första Moseboken står där att han skapat gott i världen. Människan måste böja sig inför Guds majestät utan att alltid förstå meningen med vad som sker.


Hur allting kom till
Enligt bibeln skapade Gud världen på sex dagar. På den sjunde dagen vilade han. Den sjunde dagen var en lördag. Därför ska människan vila på lördagen. Men får inte jobba eller laga mat. Man får äta färdigmat. Det enda man får jobba med är i så fall att släcka en brand eller jobba på sjukhuset om det är akut. Om man är sjuk får man åka till sjukhuset och gå till synagogan. Därför samlas judarna i synagogan på lördagarna.



Bra och dåligt och ont och lidande

Gud vill ha gott i världen och skapade det. Men Adam var olydig mot Gud och dömde honom till möda och lidande. Människorna gör så att det blir ont i världen det är inte Gud. Det stämmer att den som har varit lydig går det alltid bra för och den som inte har varit lydig går det inte bra för I det nya testamentet har dom skrivit att djävulen finns. I judendomen finner man istället inflytande av grekisk filosofi, här talar man istället om att det onda har en lägre form av verklighet än det goda. Det onda står längst bort från Gud men kan aldrig helt skiljas från honom.


När man råkar ut för t ex en bilolycka kommer oftast de lydiga att klara sig. Medan dom som inte har varit lydiga dör eller bli svårt skadade.

Utbredning

Det finns omkring 16 miljoner judar i världen. De lever rätt utsprida i världen. Ungefär 6 miljoner judar bor i USA. I Ryssland bor omkring 3 miljoner och 5 miljoner i Israel. Ungefär1,5 miljoner i Europas länder, i Sverige bor det ca 17 000 judar. Judendomen är den minsta av de fem världs religionerna.



Religion i samhället

Men behöver inte vara helt troende för att vara jude. Man kan vara ateist. Men om man är född av den judisk mor så är man en jude. Judarna är Guds utvalda folk. På lördagarna är det förbjudet att jobba och laga mat för det är vilodagen. På lördags förmiddagen samlas man i synagogan till veckans viktigaste gudstjänst.

De tio budorden finns till hjälp för att vissa människan hur man ska leva på jorden. För en jude gäller en massa regler.

En kvinna ansvarar för maten, som det finns många regler för. Mat man får äta kallar man koscher. Blodmat är förbjuden. Det är förbjudet att tillaga kött med mejeriprodukter. Man har alltid två uppsättningar på alla kärl. En troende jude får inte lov att äta fläskkött och många andra djur för dom anser orena. När man slaktar ska man slakta på ett speciellt sett.

Att leva efter det religiösa reglerna är ett sätt at vissa att man är jude.

När männen kommer till synagogan fäster de två läderkapslar på sin kropp. Männen har också en vit bönemantel på sig och en lite kalott på huvudet. Kalotten kallar man för kipe. Många bär den utanför synagogan också.

Judiska pojkar omskärs och det menas att man tar bort förhuden på snoppen. Detta gör man på den åttonde dagen efter födseln. Detta gör man för att Abraham fick befallning av Gud att göra så här på han son. När pojken fyllt tretton får han under sabbaten gå fram och läsa dagens bibeltext. Sedan ordnar man en fest för honom. Denna tradition kallas Bar Mitzva
En judisk flicka blir firad på ett liknande sätt när hon är tolv och den traditionen kallas Bat Mitzva.

På fredagsgudstjänsterna behöver inte kvinnorna vara med. Det är männens uppgift. Istället förbereder kvinnorna maten. Hennes främsta roll är att vara en bra hemmafru. De judiska kvinnorna är rätt fria. Kvinnorna i Israel har en stark ställning både i hemmet och i samhället.

Judarna väntar på att Messias ska komma och skapa fred på jorden.

Det finns olika inriktningar i judendomen

· ortodoxa är dom som följer reglerna hårt och följer dom 613 reglerna.
· konservativa är dom som följer dom reglerna som dom tycker är viktigast tex som att fira högtider.
· liberala är dom som tycker att man ska passa lagarna och reglerna till dagens samhälle.


Grundare

Judendomen har sitt ursprung i patriarken Abraham som räknas som det judiska folkets stamfader. På Guds befallning begav han sig till Israel ca 1800 f:Kr då Gud lovade honom att bli fader till ett stort folk. Han fick två barn med två olika kvinnor. Sönerna hette Ismael och Isak. Muslimerna säger att dom härstammar från Ismael och judarna från Isak. Abraham skulle offra Isak till Gud, men han blev stoppad av Gud från att göra det. Eftersom denna plats var så helig byggde man ett tempel på berget. Många år senare förde Abraham folket från Israel till Egypten pga hungersnöd. Efter några år gjorde egypterna judarna till slavar.

Mose tillhörde en familj som var judisk. Farao som var Egyptens kung skulle döda alla nyfödda barn i hans ålder. Mose gömdes i vassen i floden Nilen för att inte bli dödad. Mose blev räddad därifrån av Faraos dotter. Han växte upp i det kungliga hovet. Han kallades av Gud att rädda det hebreiska folket från slaveriet. Han gick till Farao och bad honom att släppa hebréerna från slaveriet så att de kunde återvänd till sitt hemland. Om de inte fick det skulle Gud utsätta landet för stora skador. Farao gick inte med på det. Och Egypten drabbades av svält och sjukdomar. Farao ändrade sig efter några år. Mose gick ut med folket i öknen. De gick i öknen i 40 år. När de kom till Sinai berget hörde de Gud tala om dom tio budorden. Mose gav sig up på berget och mottog Guds lagar. Efter 40 dagar kom han tillbaka med två stentavlor som de tio budorden var ingraverade i. Dessa var lagar som dom skulle följa och i belöning skulle Gud skydda dom. Dom tolv stammarna stannade i öknen i 40 år och under den tiden förenades människorna till et folk. De kallade sig israeliterna. Sedan gick de tillbaka till Israel. Men Mose kom aldrig dit, han dog innan han fick folket in i landet.


Heliga platser och religiösa byggnader


Templet

Judiskt gudstjänstfirande var länge knutet till templet i Jerusalem. Kung David gjorde Jerusalem till Israels huvudstad. Han lätt sin son bygga ett tempel där. Templet förstördes av babyloniska erövrare. Men ett nytt tempel byggdes och det togs i bruk. De byggdes ut och förskönades men förstördes av romerska trupper. Platsen förblev öde tills muslimerna kom och erövrade Jerusalem och byggde en moské där. Det var klippmoskén och den ligger fortfarande kvar. Under tiden som man inte hade templet började judarna samlas i hemmen och tillfälliga lokaler. Sedan börjades byggen av gudstjänstlokaler som kallas synagogor.

Synagogan

I ett skåp i synagogans östra del förvaras bokrullar. Där är inte så många kvinnor i en synagoga för dom anses ha uppgifter hemma att göra och därför är det mer män där. I synagogan får oftast inte män och kvinnor sitta tillsammans. Männen som sitter inne i synagogan ska ha en kipe på huvudet. På morgon gudstjänsterna bär männen bönesjalar och på vissa gudstjänster har dom böneremmar på sig. Synagogans gudstjänster håller på dagligen men de flesta kommer dit på sabbaten som är från fredag kväll till lördag kväll. Det finns många regler om hur sabbaten ska firas.


Israel är judarnas heliga land. Det var där Mose förde folket från Egypten så dom blev fria. Israel är det utvalda landet för judarna. I Israel ligger Jerusalem där låg det judiska templet på berget Sinai. Templet revs men det är fortfarande en helig plats, där ligger också klagomuren dit går många judar för att be. På berget ligger den islamska klippmoskén.

Muslimerna tog Israel under 600-talet men 1967 tog judarna tillbaka Israel. Klippmoskén ligger fortfarande kvar. Muslimerna går fortfarande dit och ber.

Israels helighet kommer också från Abraham. Han förde sitt folk från Irak till Israel på guds befallning. Detta hände innan judarna flyttade till Egypten.



Högtider

Chanuka

Chanuka är en fest där man firar till invigningen av templet. Det är en glad högtid där man ger varandra presenter, spelar spel och hälsar på hos varandra. Man kan säga att det är som julen i kristendomen. Chanuka varar i åtta dagar och varje kväll tänds ett ljus i den åttaarmade Chanukaljusstaken.

Yom kippar

Yom kippar, försoningsdagen har man tio dagar efter nyårsdagen. Den är den viktig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendomen allt från Grundare till döden 06

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-26

    Är inte detta arbetet bara bäs

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Judendomen allt från Grundare till döden 06
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6184 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×