Gatubarn

10 röster
14598 visningar
uppladdat: 2006-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt
Brasilien ligger i Sydamerika och är till ytan lika stor som Europa. Där bor 170 miljoner invånare, det är lika stort antal som övriga länder i Sydamerika. Av dom 170 miljoner människor är 60 miljoner under arton år. Brasilien är ett av världens 10 största industrinationer och väldigt rikt men trots det är Brasilien ett av världens länder som har det mest orättvisa fördelningarna av sina resurser. 30 miljoner av invånarna lever i absolut fattigdom. Dagligen sker kränkningar av mänskliga rättigheter. I Brasilien är det stora klasskillnader och många av Brasiliens folk har inte särskilt bra ställt.

Dödspatruller
När man hör om landet Brasilien tänker man ofta på karnevaler, regnskog men också på gatubarn. Det hemska i Brasilien är inte bara att många fattiga barn lever på gatan utan att man också på nyheter i radio och TV runt om i världen kan höra att det finns ”dödspatruller” som går och avrättar barn och ungdomar på gatan som inte har någonstans att bo. Det är tydligen ett sätt att göra sig av med dessa människor. I ”dödspatrullerna” ingår människor som för en liten peng kan tänka sig att döda eller misshandla barn. Det är inte bara vanliga kriminella som gör det här utan även poliser finns med i dessa ”upprensningar” av gatorna från hemlösa barn. Anledningen bland annat till att barn skjutits ihjäl om natten av ”dödspatrullen”, är att ”dödspatrullen” har lejts av butiksägare eller andra företagare. Gatubarnen anses vara ”dåliga” för försäljningen. Under 1988-1990 dödades 4611 gatubarn i Brasilien och år 2000 mördades ca 1 barn per dag av ”dödspatrullen”. Inga vittnen får finnas när dom misshandlar eller ännu värre skjuter ihjäl gatubarn, det är poliserna väldigt noga med. Man har hört olika priser på gatubarn från 50kr upp till 250kr.

Gatubarnens vardag
Många av gatubarnen tar till stöld för att skaffa mat, men har de tur kan någon vänlig restaurangägare ge bort lite matrester. Det är många barn som har suttit i fängelse ca 32% och 45,2 har tjänat ett straff mer en gång. I september 1996 var det 836 brott registrerade och av dom var 218 tagen på bar gärning, 90% står pojkarna för och då har dom flesta tagit droger.

Så här kan gatubarnen få mat och pengar:

*Sälja godis
*Vakta bilar
*Tvätta vindrutor
*Tigga
*Stjäla
*Prostituerar sig
*Putsa skor

Barn och ungdomar lever sina liv på gatan utan någon tillgång till utbildning, sjukvård, grundläggande sociala rättigheter och trygghet. När man bor på gatan är övergrepp av olika slag en sak som hör till vardagen. Gatubarnen själva uppger att de känner frihet när dom bor på gatan. Dom kan bestämma över sig själva och de får tag på mer mat på gatan än vad dom kanske skulle få hemma. Men rädslan för övergrepp finns ändå där, speciellt nattetid. Barnen samlas ibland i större grupper för att söka beskydd och trygghet, dom brukar hålla hus under broar, i övergivna hus och på billiga hotell.

Det här är saker som barn på gatan måste stå ut med:

*Polisövergrepp
*Fördomar
*Förnedring
*Otrygghet
*Våld
*Ohyggliga bostadsförhållanden

Det är inte lika många gatubarn som man tidigare trott. Man har angett att det finns 39000 barn som lever och sover på gatan, i en studie från 1998. Ca 7 miljoner gatubarn arbetar i Brasilien.

Många av gatubarnen har från början blivit utskickade till gatan av sina föräldrar för att bidra till familjens inkomster. Dom barn som får in pengar och mat, återvänder hem ibland på kvällarna och ger ofta hela eller delar av dagsinkomsterna till familjen.

Man kan inte riktigt säga hur många gatubarn det finns. Av gatubarnen är ca 87% pojkar och 13% flickor och av det är 5% barn under 7 år, 55% är 8-14 år och 36% är 15-17 år. Om man är ett gatubarn och lever dygnet runt på gatan så kan man bli 30 år om man har tur.

Skola
Vissa gatubarn kan till och med gå i skolan och går hem och sover i bland. Vad det beror på att dessa barn som har ett hem ändå ägnar mesta tiden på gatan kan vara våld, oenighet i familjen och övergrepp. Det är ungefär 71,1 barn som vill sova hemma så mycket som möjligt och 28,9 som sover helst på gatan. Ca 18% av alla gatubarn i Brasilien har gått 6 veckor i skolan, 25,6% har gått 2 år och 27,4% har gått mer en 4 år i skolan.

Hälsa
Många barn lider av under näring och sjukdomar som lätt skulle kunnas botas av läkemedel som dom inte kan få just för att dom bor på gatan och har föräldrar som inte bryr sig. Dom blir lättare smittade av sjukdomar när dom har undernäring, smutsigt vatten och ej rena kläder. Några av sjukdomar är lunginflammation, diarré, tuberkulos och mässling och bara för att dom inte har till gång till läkare så blir dom här sjukdomarna livshotande. Många gatubarn skulle kunna bli fotbollsproffs men även där får dom inga möjligheter att utväxlas och lära sig.

När människor lever i en sånt elände som många gör i Brasilien, så är det inte konstigt att barnen oroar sig mycket om föräldrarnas problem och det är inte ovanligt att en eller flera barn i familjen bidrar med olika delar av hushållet. Det är inte ovanligt att barn som är tvungna att leva i denna miljö blir stressade. De föräldrar som orkar ge sina barn en harmonisk och kärleksfull uppväxt medan de själva mår dåligt av sin svåra livssituation är tyvärr ytterst få.


Missbruk
Många väljer att ta droger just för att det dämpar hunger-känslorna och dom glömmer sin värklighet för en stund. 85% av gatubarnen i Brasilien har använt droger. De vanligaste drogerna är marijuana, rohypnol och limsniffning. Man kan också se crack och kokain i slumområdena. Man ser allt för ofta drogpåverkade unga flickor och pojkar virra runt i staden, och flera är inte ens över 15 år. Redan i 9 årsåldern är dom flesta drogberoende och arbetar åt langare. Droger gör så att barnets hälsa försämras och det skadar njurarna och orsakar hjärnskador som i värsta fall leder till döden.


Våld och utnyttjande
Av en undersökning i Sao Paulo 1997 visar det att 86% av barnen har sålt sex och 66% har aldrig använt kondom och det gör att aids blir mer vanlig. Många gatubarn blir våldtagna av poliser och mindre barn blir våldtagna av äldre gatubarn. När flickor får jobb som hembiträde blir de ofta sexuellt utnyttjade. Många flickor som har blivit utsatta för det här flyr till gatan och blir prostituerade, en del av dom är bara nio år. Många ”turister” åker till Brasilien och köper sex av gatubarn i olika åldrar. I många krigsländer blir många gatubarn tvingad att bli soldater eller medhjälpare till kriminella.

Hjälporganisationer
Det finns många hjälporganisationer som vill hjälpa gatubarn i olika länder. Men det är inte lätt att ändra på alla orättvisorna som t.ex. ekonomiska och politiska strukturer som ständigt driver barnen och ungdomar ut på gatorna. Men det dom gör kan betyda mycket, dom kan hjälpa vissa barn och ungdomar. Det finns mer än 300 hjälporganisationer som har till uppgift att hjälpa gatubarnen.

Det dom gör är att försöka minska antalet gatubarn genom att:

 Bygga skolor
 Bostäder
 Brunnar
 Informera om betydelsen av utbildning
 Informera om preventivmedel och familje-planering
 Utbilda kvinnor i syfte att öka familjens inkomster
 Erbjuda gratis hälsovård
 Informera om betydelsen av utbildning

Mina tankar…

Jag tycker att det är fel hur man behandlar barnen. Man borde ju ändå bry sig om dom mer det är ju dom som ska ta över och driva landet sedan. Om dom tog hand om dom här barnen bättre skulle det bli mindre med stölder, mord och våldtäkter. Om det skulle bli mindre av våldtäkter så blir det också mindre med könsjukdomar som många dör av.

Det är så hemskt att se bilder på barn som bor på gatan, hur magra och hungriga dom är. Många har sjukdomar som lätt kan botas av mediciner som dom inte kan få för dom bor på gatan. Jag tycker att man ska försöka hjälpa dom här barnen med att t.ex. bygga skolor och barnhem. Visst är det sv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gatubarn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-07]   Gatubarn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6547 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×