Bokrecension: Pojken som kallades det

36 röster
32426 visningar
uppladdat: 2006-07-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken ”Pojken som kallades det” handlar om författaren själv, och är en sanningsskildring ifrån hans egen barndom. Dave har skrivit och berättat om sin barndom full av barnmisshandel, såväl psykisk som fysisk. Misshandel utfärdad av sin egen mor.
Boken handlar om ett barns kamp för att överleva alla odds och hon hur hans räddning kommer. Då han är 12 år och blir omhändertagen av myndigheterna

I boken finner man även pappan och de två brödernas borttränganden av verkligheten, men jag har valt att studera mamman som jag anser är psykiskt sjuk. Och i detta fall tycker jag att det blir uppenbart att även miljön som Dave befinner sig i är högst ohälsosam, då han bor hos sin mamma.
I början av Daves uppväxt fanns allt som normalt ska finnas i en barndom, så som kärlek, uppfostran och omsorg. Men sedan som Dave själv beskriver i boken berättar hans mor, Catherina Roerva, att hon blivit väldigt sjuk. Där efter tar boken en väldig vändning. Man kan tydligt följa ett nytt mönster. Ett mönster som jag först tolkar som mamman skulle lida av någon form av mani. Då hon frenetiskt handlar som en manisk och utövar ett kontrollbehov av div. olika saker. Mamman svänger i humöret från topp till bott och man behöver inte läsa många sidor innan hon börjar utöva sitt mående på Dave. Detta gjorde hon genom olika bestraffningar. Hon slog och misshandlade med ord, och tog till och med ifrån Dave sitt namn och började kalla honom för Det.
I boken får inte mamman någon behandling utan väljer att behandla sitt mående med alkohol och genom att projicera sitt månde på Dave. Och denna person Mamman är i mina ögon i behov av stor hjälp. Då hon visar symtom på psykisk ohälsa. Symtomen är så kraftiga att hon inte kan leva ett vanligt liv. Skulle någon ”obehörig” komma in i hennes värld som hon byggt upp skulle det bli omöjligt för henne att fortsätta få sjukdomsvinst. Hon är alkoholiserad, har svårigheter att kontrollera sina känslor, störd jaguppfattning, ångest, depression, och som jag ser det har hon väldigt välutvecklade försvarsmekanismer, troligen därför att hon kanske varit med om en mycket tragisk uppväxt själv. Jag tror att hon använder sig av sublimering, då jag tror att hon tränger bort ångest genom detta. Hon tillfredsställer sig genom att slå Dave, även om det inte är det jag tror att hon vill. Mamman har inte heller någon direkt sjukdomsinsikt. Och sedan tycker jag att det är tydligt att hon använder sig av Splitting, detta syns i boken då man märker att hon ser övriga familjemedlemmar så goda och Dave nästan som ond. Jag tror att samspelet mellan den arv och miljö som mammans barndom innehöll gjorde henne känslomässigt störd. Och att hon utövar och bara befinner sig i hemmet med småbarn så blir det väldigt svårt för henne att få hjälp och grepp om verkligheten. Detta grundar jag på min uppfattning som jag fick av boken men jag kan inte ta ut några direkta citat blir svårt att plocka ur boken. Men kapitel 3 ”stygg pojke” ger en mkt tydlig bild av Mamman.
Som jag ser det behöver mamman hjälp i mycket. Samtal, antidepprissiva medel osv. Hon bör få hjälp med sin självkännedom, bearbeta sin barndom, behandling mot sitt alkoholberoende, hjälp till relationsarbete, familjeterapi, insiktsterapi, och psykodram (J.L. Moreno) tror jag skulle vara till hjälp för att få bort alla försvarsmekanismer, och antagligen ett måste för att kunna börja tillfriskna. Om det nu är så att mamma upplevt en hemsk barndom själv, men det tror jag ju. Mamman behöver mkt hjälp och det kommer som jag tror ta många år, barnen spec Dave behöver också få hjälp. Och framför allt omhändertas. I boken omhändertas Dave men inte de andra syskonen, och man upplever inte heller att Dave får mer än förvaring.
Att växa upp i denna miljö har ju naturligtviss inte varit bra och kunde ha slutat i mer katastrof än vad det gjorde. De bitar som jag kan tänka mig kan bli och vara aktuella för Dave att arbeta med efter detta är främst: Lära sig tillit. Lära sig självständighet och få bort skammen, lära att man får ta intiativ utan att bli straffad eller ta skuld....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Pojken som kallades det

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-22

    Väldigt bra skirvet, man får t

  • Inactive member 2008-01-22

    Väldigt bra skirvet, man får t

Källhänvisning

Inactive member [2006-07-20]   Bokrecension: Pojken som kallades det
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6632 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×