Oljeutsläpp

5 röster
6768 visningar
uppladdat: 2006-09-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varje år sker över 1000 dumpningar av oljeavfall i östersjön. Ca 500 av dem sker i svenskt vatten. Utsläppen sker i samband med rengöring av tankar och maskiner och tömning av ofilterat vatten. I de svenska farlederna är detta inte tillåtet enligt svensk lag. Risken för att bli upptäckt är dessvärre inte så stor och de höga beviskraven gör att många fall inte ens går till domstol.
En del av utsläppen sker inte heller av ren vilja utan på grund av misstag och slarv.

Om utsläppen inträffar under olyckliga omständigheter, t ex vid en årstid då stora mängder sjöfågel vistas i området kan det vålla stor skada. Ca ett trettital olika övervintrar i östersjön, vilket innebär inte mindre än 9 miljoner sjöfåglar. 90 % av Nordeuropas hela varaktighet av svärta och alfågel uppehåller sig i de delarna av östersjön där de stora fartygsstråken går.
60 000 oljeskadade alfåglar avlivades mellan 1994-96 och det var enbart vid Gottlands kust. Hela omfattningen av oljeskadade sjöfåglar är ännu inte känd.
Fåglarna som hittas skadade eller döda på stränderna är bara en mindre del av alla dem som blir berörda.
Kontakten med olja innebär inte en ögonblicklig död utan verkan på fjäderdräkten leder till en mycket plågsam död. Fjäderdräkten blir inte längre vattentät och flytförmågan skadas, dessutom påverkas isolerings mekanismen negativt. Fågeln kan alltså antingen drunkna eller frysa ihjäl.
Även fiskarna påverkas negativt av oljan, och särskit deras rom. Även i fall oljemängden är liten kläcks inte romkornen eller så är ynglen missbildade och dör oftast inom ett dygn.
Den mesta av oljan som hamnat på stränder och i vatten bryts ner och finfördelas under en tid av några månader. Men kan dock finnas kvar inuti bottendjur och vara kvar där i några år ända upp till några decennier där vattenomsättningen inte är god.
Nedbrytning går extra sakta på ställen där vattnet är kallt som i östersjöns nordligare delar.

Hittills har Sverige blivit benådad från de hundra tusentals ton olja som ägt rum vid tankerkatastrofer i andra farleder.
Åtskilliga utsläpp på några tusental ton har trots allt uppträtt i Öster sjön under de senaste årtiondena. Sen kan man ju aldrig blunda för riskan av en avsevärt större olycka. Östersjön befars av tankfartyg som kan ta 150 000 ton och dessutom ännu större fartyg lägger till vid hamnarna vi Skagerrak och Kattegatt.

I Sverige ingår i hamnavgiften att få lämna oljespill i hamnarnas mottagningsanläggningar, det är ett bra system som borde införas i hela Östersjön. Genom samarbete mellan flera länders kustbevakning och mer likartade regler ska man kunna binda utsläppen till fartyg och kunna polisanmäla lättare. Om man specialutbildar polis och åklagare ska fallen som anmäls snabbare leda till rättsprocess.
En del anser att man måste ha hårdare straff för att avskräcka de som dumpar olja i havet. Detta ingripande är inte aktuellt just nu.
MARPOL-konventionen emot föroreningsutsläpp från fartyg tar upp östersjön som ett av de mest känsliga havs regioner där särskilda regler ska gälla för fartygstrafiken.
T.ex. ska de ny tankfartygen som glider i östersjön vara utrustade med dubbel botten. Men äldre fartyg kommer att kunna segla med en enda plåt mellan oljan och vattnet i fler årtionden till.
PROFI-Tank är en ny ålder av dubbelmantlade tankar för lagring av färsk- och spillolja, denna tank är skapad av UNISORB som jobbar med miljöteknik.
Om oljan flyter på vattnet används i Sverige mekaniska metoder för att styra , koncentrera och samla upp oljan. Självklart kompliceras metoderna i dåliga väderförhållanden och mycket utrustnings krävs så som containrar och slangar. Eftersom oljeutsläppen är så olika går det inte i förväg avgöra vilken åtgärd som kommer passa bäst, utan valet av saneringsmetod beror på hur illa stor skadan är, vädret och en massa andra faktorer som spelar in.

Jag tycker man borde ge mer pengar till som arbetar med att minska oljeutsläppen på något sätt, t.ex. UNISORB. Då känner de sig mer uppskattade, folk ser att det faktiskt lönar sig att arbeta med oljeutsläpp och kanske inser hur alvarligt det är. Dessa mottagningsanläggningar tycker jag borde finnas i varje större hamn och inte bara i Sverige.
Större straff är väl också bra så att det blir mer avskräckande men jag förstår att det är svårt att veta vem som är den skyldige.
Oljeutsläpp är ett svårt problem och jag hoppas bara att frivilliga fortsätter att hjälpa till med de oljeskadade djuren tills det kommer en annan lösning.



Källor:http://www.naturvardsverket.se/index.php3?main...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oljeutsläpp

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-30]   Oljeutsläpp
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6825 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×