Nordamerika

6577 visningar
uppladdat: 2006-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nordamerika
Columbus upptäckte Nordamerika 1492, Europa kom in, en miljon svenskar. Nordamerika blir på vintern upp till 25 minus i söder. I den nordligaste delen av Nordamerikafinns det tundra som inte smälter bort helt. Böjande grässlätter, ingen sten eller träd det är prärien. Hjordar av bisonoxar finns där. 65 Milj fanns det när Européerna kom man jagade sen dem för köttets och nöjets skull. År 1899 fanns det 1091st bufflar, nu skyddas 30000 bufflar i reservat. På prärien odlar man majs och vete.

Canada
Lönnsirapen kommer från sockerlönnen, för att få ut den borrar man ett hål och sätter in en pinne som den rinner efter. Canada är det näst största landet. Canada är nästan tomt på människor de lever i södra Canada, nära gränsen till USA för den moderna industrin. Canadas skogs industri är störst i världen. Den viktigaste industrin är pappersmassan. I slutet av 1800-talet hittades guld i klondike i nordvästra Canada. I dag är järnmalm den viktigaste varan. På vintern blir oljan hård och stelnar för den är så tjock.

USA
I alla klassrum finns en amerikansks flagga, när landet blev enat bestod den av 13 delstater de 13 röda banden påminner om det, I det blåa fältet finns det 50 stjärnor som menar de delstater landet består av nu. På 1600-talet hade Storbritannien 13 olika kolonier utmed Atlantakusten. Och därför gjorde de uppror. 13 kolonier samlades och den 4 juli 1776 förklarade sig som självständiga och vart USA, och på så sätt vart det national dag 4 juli för USA. Den förste presidenten hette George Washington. D.C. står för District of Columbia. De flesta svenskar bosatte sig i Minnesota vissa småstäder heter t ex Lindstrom, Uppsala eller Anderson. År 1865 frigavs alla slavar. Förr var södern mest känd för bomulls odlingen för där fanns det mest slavar. Av oljan tillverkar man b la kemiska produkter konstgjort gummi och plast.

Mexiko
I Mexico finns det vulkaner som den kändaste Popocatépetl som är täckt på toppen med snö. Där Mexico City ligger låg förut indian folket aztekernas huvudstad. Det var en blomstrande stad med stora torg, marknader, palats, pyramider, tempel, affärer och bostadsområden. Det fanns stora rikedomar av guld och silver. Aztekguden Tonatiuk var solens gud och krigarnas beskyddare. De stupade i hans tjänst och fick ett glädjefullt liv. Allt detta skövlades bort av spanjorerna på 1500-talet och gjorde Mexico till en spansk koloni. Inte förrän 1810 blev Mexico en självständig stat. Mexico exporterar olja. På jordbruket jobbar ungefär 40 % av befolkningen, majs är den viktigaste som man odlar, odlar också bl a sockerrör, vete och kaffe. En del av de arbetslösa tar sig förbi gränsen till USA för att jobba olagligt och det utnyttjar bonden genom att ge dem lägre lön och de sämsta arbetena, och det kan inte klaga för då åker de tillbaka hem arbetslös.

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordamerika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-08

    Coolt

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-08]   Nordamerika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7057 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×