Konflikten mellan Irland och Storbritannien

11 röster
25410 visningar
uppladdat: 2006-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Vi har valt att arbeta om Irland för att vi tyckte att det verkade intressant och roligt. Vi ville ta reda på vad som verkligen skedde när Irland delades och varför. Jag har alltid undrat varför det finns ett Irland och ett Nordirland. Du kanske har fler funderingar om Irland konflikten, då får du de flesta svaren i denna text. Vi kommer att ta upp orsaker till konflikten, konfliktens historia och även hur man löste konflikten. Det är en väldig spännande konflikt som har pågått väldigt länge. Det vi skriver i denna berättelse är bara en kort sammanfattning av en lång konflikt som har pågått i flera århundraden.

Konflikten mellan Irland och Storbritannien

I Nordirland bor en halv miljon människor. Ungefär 40 % är katoliker och resten är protestanter. Konflikten är en politisk kamp mellan de två olika religiösa grupperna med olika mål.
Katolikerna ville ha ett enat Irland. Det finns både nationallistiska och republikanska katoliker. Nationalister använder bara lagliga försvarsmedel och Republikaner tycker att våld är okej.
Protestanterna var emot ett enat Irland och trodde istället på en fortsatt union med Storbritannien. Det finns både unionistiska och lojalistiska protestanter.

Så började det

Irländare har alltid varit ett förtryckt folk, sedan urminnes tider, inte bara katolikerna utan också protestanterna, men katolikerna har haft det sämst.
Allting började i själva verket redan på 1100-talet. Henry den 3: dje invandrade Irland, då började Storbritannien kolonisera Irland, och trängde undan de som redan bodde där. De blev ändå varmt välkomna, för Storbritannien lovade Irländarna beskydd. Storbritannien hade också en mer utvecklad kultur, men detta var bara tomma löften ifrån Storbritannien. Irländare förbjöds att prata Gaeliska (sitt språk), de fick inte gifta sig med de brittiska koloniserade, parlamentet i Dublin fick inte ta egna beslut utan att den Storbritanniska monarkin godkände det. När Irländarna blev bortträngda fick katolikerna det sämre än protestanterna, katolikerna fick sämre och mindre jord och de blev kränkta av protestanterna. Katolikerna fick inte göra någonting, de fick inte rösta, inte bygga kyrkor, inte ha gudstjänster och de fick inte låta sina barn gå i skolan.

Henry den 8: de

På 1500-talet bestämde Henry den 8: de att irländare och de brittiska kolonisterna inte skulle hållas isär. Han korade sig själv till härskare över hela Irland. Det ville inte irländarna så de ingick i en pakt med Spanien. Spanska trupper landsteg på irländska stränder och hjälpte dem i kampen mot Storbritannien, men pakten besegrades och slogs sönder av de styrande britterna. Tusentals irländare dödades, boskap och mark förstördes.

På 1600-talet fråntogs katoliker sin mark och ställning, det gjorde att de blev ilskna på de brittiska protestanterna.
1641 hade katolikerna ihjäl ca 2000 protestanter. Detta ledde till att britterna eliminerade all katolsk makt på Irland och gjorde det protestantiskt.

På 1700-talet gjordes ett nytt uppror mot det brittiska protestantiska styret. Senare hjälpte Frankrike Irland i tron om en fransk invasion av Storbritannien. Upproret slogs därefter ner och ledarna avrättades.

1795 bildades orangenorden, den gick ut på att inga katoliker fick köpa mark av protestanter.

En union bildas

I början av 1800-talet bildades en union mellan Irland och Storbritannien, Storbritanniens premiärminister, det engelska parlamentet. De lovade katolikerna religionsfrihet, ett löfte som mötte motstånd och blev inte av.
Irländare fortsatte att förtryckas, katoliker fick inga politiska privilegier och parlamentet i Dublin avskaffades.
I mitten av 1800-talet var hungersnöden stor på Irland. Hundratals avled medan Storbritannien tigande såg på.

Sinn Fein

I slutet av 1800-talet grundade journalisten Arthur Griffith den politiska rörelsen Sinn Fein. Sinn Fein betyder ”vi själva”. Han ville att Irland skulle bli ett självständigt land, på det fredligaste och snabbaste sättet. Detta skulle aldrig kunna ske lagligt.

Irland fick det bättre

Sedan bestämde Storbritannien att Irland skulle få det bättre, men irländarna var inte nöjda för det. De ville vara helt fria från Storbritannien. Unionisterna ville ha kvar banden med Storbritannien och skapade ”The Ulster Volunteers”, en armé som skulle skydda unionen. Nationalisterna ville inte ha kvar banden med England och skapade ”The Irish Volunteers”. Innan fredsavtalet blev lag tog första världskriget farten och man bestämde att skuta upp avtalet till efter kriget. När Storbritannien var mitt uppe i kriget såg ”The Irish Volunteers” sin chans och gjorde uppror i Dublin. Det hade skett ett missförstånd och det var bara 1500 man som dök upp.

Sinn Fein blev bara starkare och starkare, den brittiska regeringen gick med på att ge Irland 26 av de 32 län som fanns. De resterande 4 länen skulle sedan kallas Nordirland. Sinn Fein var inte nöjda, de ville ha allt. Då grundade medlemmarna i Sinn Fein IRA, ”Irish Republican Army”. Deras ledare blev Michael Collins. Storbritannien gjorde sedan ännu en lag åt Irland, den gick ut på att dela Storbritannien och Irland, även att ena Irland och Nordirland. Den 6 december 1921 undertecknades avtalet om ett enat Irland.

IRA

Nordirland grundades på grund av att protestanterna vägrade att låta staten styras av katoliker. Eftersom det bodde flest protestanter i Nordirland så blev det ett fortsatt brittiskt styre. Efter det struntade Irland i Nordirland och gick sin egen väg. Vid den tiden splittrades IRA och Sinn Fein. IRA tyckte att Sinn Fein hade svikit dem och fortsatte kampen själva. Då startades inbördes krig mellan de båda rörelserna, men detta stoppades senare av Sinn Feins ledare.

Katoliker på Nordirland var nu ett väldigt diskriminerat folk, upplopp och protestmarscher avlöste varandra.
I slutet av 1960-talet gjorde katolikerna stora demonstrationer för att en protestant hade fått förtur till ett hus. För att stoppa detta gjorde Storbritannien så att katolikerna fick bättre förutsättningar i valet. I Storbritannien tog de samhällsbevarande partierna makten igen och katolikerna fick det sämre igen.

Sinn Fein delas

1969 delades Sinn Fein på grund av skottlossningar, bombdåd och trakasserier som nu tillhörde vardagen. För att stoppa dessa trakasserier var det många fängslade IRA-män som hungerstrejkade. Den mest kända av dessa IRA-män var Bobby Sanders, som klarade sig i två månader utan mat. Efter hans död var det många som hyllade honom. Listan på bombdåd och dödade under 1980-talet kan göras lång, oändligt lång.

I mitten av 1970-talet blev det lite lugnare i Irland, men försökte då komma på några lösningsförslag. Man skulle ta itu med konfliktens rötter och de medverkande personerna.

Fred

Senare valdes Mary Robinsson till president på Nordirland, John Major till premiärminister och John Bruton ledare i en organisation. Dessa tre strävade efter varaktig fred genom bland annat genom direktsamtal med IRA.

1995 försökte IRA och Storbritanniens premiärminister få en uppgörelse, men det misslyckades. Fast våren 1997 togs fredsavtalen upp igen och 1998 skrevs fredsvillkoren på. Efter många års krig var det äntligen över. Fast än idag finns hat mellan katoliker och protestanter.

Efter konflikten

Nordirland har blivit mycket fredligare efter kriget, år 2003 dödades bara några få liv i konflikt i jämförelse med på 70-talet då flera hundra dödades. En annan sak som har påverkats är Tony Blair, Storbritanniens premiärminister. Han kommer förmodligen att avgå snart och man vill gärna ha en uppgörelse innan det.

U2 – Sunday Bloody Sunday

I början av 80–talet var det många stora konflikter i världen, men eftersom U2 kommer ifrån Irland har de valt att skriva en låt om konflikten på Nordirland. Skivan de skrev på kallas ”War” och låten om Nordirland hette ”Sunday Bloody Sunday”. Under turnén dekorerades scenerna med vita flaggor som symboliserade fred. Den vita flaggan påstås föreställa den irländska flaggan där man tagit bort de övriga färgerna, det gröna som står för katolikerna och det orangea för protestanterna på Irland. U2 ville att de skulle enas och va av samma sort. Låten ”Sunday Bloody Sunday” handlar om att man ska sluta slåss och att allt dödande ska försvinna.

Avslutning

Vi tycker att det har varit roligt att jobba med detta arbete, fast det har varit lite för lite tid som vi har haft på oss. Vi har hittat jättemycket fakta om Irland på Internet, men ingen bok. Det har varit intressant och givande att jobba med denna konflikt och vi har fått lära oss mycket om Irland och dess historia. Det är samtidigt en väldigt rörig historia och man har fått läsa mycket för att förstå. Att konflikten skulle ha varat ända sedan 1100-talet hade jag aldrig kunnat gissa. Man kan säga att konflikten fortfarande håller på, Irland är ju fortfarande delat. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konflikten mellan Irland och Storbritannien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-06]   Konflikten mellan Irland och Storbritannien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7268 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×