Konflikten på Nordirland

3 röster
5243 visningar
uppladdat: 2011-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Konflikten på Nordirland

Vad gjorde så att det utbröt en konflikt på Nordirland?

Nordirland har en lång, blodig historia av konflikter. De första uppkom under 1640-talet då de protestantiska engelsmännen styrde över Nordirland. De katolska bönderna på Nordirland tyckte inte alls om detta styre och gjorde uppror, ett uppror som varade i 8 år.
Konflikten handlar fortfarande om motsättningarna mellan katoliker och protestanter men framförallt har den politiska och ekonomiska orsaker.
Irland hade länge varit en koloni till Storbritannien och när första världskriget bröt ut 1914 hade inte Storbritannien tid att kontrollera Irland och befolkningen såg då sin chans att besegra kolonialmakten och göra Irland självständigt. Irländarna lyckades ockupera huvudpostkontoret i Dublin och man hissade republikanernas flagga i vitt, grönt och orange och utropade Irland självständigt. Efter en veckas hårda strider mellan republikanerna och den brittiska armén tog åter Storbritannien makten över Irland och många av ledarna över upproret avrättades. På grund av denna händelse så stärktes de irländska nationalisterna både fysiskt och psykiskt. De fick en oerhörd gruppgemenskap och en ”vi mot dom” känsla.

Den blodiga söndagen: En katolsk armé som kallar sig för IRA har länge kämpat mot den brittiska armén. IRA vill att Irlands ska bli självständigt. År 1969 bröt en militant grupp ut som kallade sig för PIRA (provisoriska IRA) denna grupp var mer aggressiv än IRA. På den protestantiska sidan fanns också flera grupper som kämpade för att Irland skulle tillhöra Storbritannien.
Våldet mellan dessa grupper ökade markant och den brittiska armén hade svårt att kontrollera de båda sidorna. Den 30 januari 1972 marscherade mellan 3000 och 5000 personer för att protestera mot den brittiska politiken och polisen sköt ihjäl 14 stycken demonstranter.

Under hela konflikten har katolikerna ansett att de har blivit diskriminerade av politikerna och av Storbritannien. Detta är ett brott mot de mänskliga rättigheterna eftersom alla har rätt till sin religion och alla har rätt till att inte bli diskriminerade.
I och med att polisen sköt ihjäl 14 personer under den blodiga söndagen har dem brutit mot rättigheten att alla har rätt till ett liv.

IRA samarbetade under en tid med avväpningskommisionen IICD och de säger att de har förstört sina vapen men många tvivlar och tror att de fortfarande sitter på en mängd vapen. USA har också krävt att IRA ska lämna ifrån sig sina vapen. Storbritannien har velat lösa hela konflikten själva och har därför tackat nej till hjälp från diverse utomstående aktörer, däribland FN. 

Konflikten har varit väldigt het och många har mist sina liv. Jag tycker dem olika grupperna kunde ha enats mycket tidigare och det är väldigt onödigt att så många har dött. Jag tycker inte det är bra av Storbritannien att tacka nej till hjälp eftersom då hade de kunnat lösa konflikten innan den blev så farlig. Storbritannien borde inte heller hålla så hårt om sin koloni om stödet bland invånarna i kolonin inte är för att Storbritannien ska ha makten. 

Det finns olika lösningar på konflikten. En är att de olika katolska och protestantiska grupperna borde ta sig tid att prata istället för att använda våld. IRA gör allt värre i och med att dom tar till vapen och terrordåd. Ett fredsavtal skrevs under 1998 efter att representanter från Storbritannien, Irland och åtta nordirländska partier samlades och enades om avtalet. 

Jag tycker konflikten är hemsk eftersom två grupper inom samma religion kan bråka så mycket. Dem borde prata mycket mer med varandra och se vad dem kan bidra med till varandra. Denna konflikt bevisar att bara för att man bor i ett välställt i-land så behöver inte det automatiskt inn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor: Internet: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=857947 2 juni 2010 http://www.manskligarattigheter.gov.se 4 juni 2010 http://www.sakerhetspolitik.se/templates/Level2Page____520.aspx 4 juni 2010 Film: Världens konflikter, avsnitt 2: Nordirland, SVT 3 november 2009

Kommentera arbetet: Konflikten på Nordirland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-12-17]   Konflikten på Nordirland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59056 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×