Nordirland Konflikten

38 röster
39909 visningar
uppladdat: 2006-03-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nordirland
Bakgrund
Nordirland har en lång historia av konflikter och för att till fullo förstå vad som skapat konflikten idag måste vi gå tillbaka till år 1641. Engelsmännen styrde över Nordirland och då de var protestanter var deras styre inte särskilt populärt hos den katolska befolkningen. Katolikerna gjorde uppror och detta år av massaker kom att följas av många till. Beroende på vilka som har styrt har det blivit restriktioner för de andra. Konflikten handlar än idag om motsättningarna mellan protestanter och katoliker, men den har till den störta delen sina rötter i ekonomiska och politiska konflikter.

Den senaste våldsvågen i Nordirland uppkom på 60-talet. Sedan dess har ungefär 3 700 människor dödats och över 30 000 har skadats. Denna våldsvåg kallas för The Troubles. En händelse som blivit särskilt känd är den Blodiga söndagen i januari 1972 då brittiska soldater sköt ihjäl 13 katolska demonstranter. Efter det avgick Nordirlands regering och några månader senare övertog den brittiska regeringen kontrollen över provinsen och införde direktstyre från London. En katolsk grupp kallad IRA, Irish Republican Army, genomförde bombdåd mot civila protestanter i Nordirland, England och Republiken Irland och våldet trappades upp. Många av IRA:s soldater fängslade utan rättegång och detta ledde till ytterliga bombningar från IRA:s sida.

Våldet pågick i nästan 30 år tills man 1994 beslutade om vapenvila. Detta var ett viktigt steg mot fred. I januari 1996 föreslog den amerikanske medlaren George Mitchell ett samtal där alla de partier som tog avstånd från våldet skulle få delta. Den brittiska regeringen ville att IRA skulle lämna ifrån sig sina vapen för att deras medlare skulle få vara med i samtalen. IRA vägrade dock och i februari samma år bröt IRA sin vapenvila när de genomförde ett bombattentat i London som dödade två personer. När samtalen inleddes i juni fick det ske utan IRA:s medlare, som fick tillträde först sedan IRA hade utlyst en ny vapenvila i juli 1997. Några protestantiska partier valde då att lämna samtalen.

Ett fredsavtal skrevs under den 10 april 1998. Detta godkändes följande månad i folkomröstningar i både Nordirland och Republiken Irland. I Nordirland röstade 71 procent av väljarna för avtalet. Många tror att detta var möjligt p.g.a. att ingen sida i konflikten kunde vinna över den andra militärt. Fredsavtalet innebar för Nordirland att de skulle få ett begränsat självstyre och att det skulle finnas ett parlament med både protestantiska och katolska partier representerade. Men fredsavtalet gjorde inte att striderna var över. Vad skulle hända med alla IRA:s vapen? Många anser att IRA ska lämna ifrån sig sina vapen men varken IRA eller protestanterna vill att IRA ska kapitulera vilket ett bortlämnande av vapnen skulle tyda på, och eftersom misstron mellan protestanter och katoliker är så stark vill IRA ha kvar sina vapen som skydd. Och även om de skulle lämna bort sina vapen finns det inget som hindrar dem från att skaffa nya, vilket de också ibland har gjort.

Konflikten har alltså pågått en tid och även om läge nu är lugnt finns det fortfarande faktorer som gör samspelet mellan katoliker och protestanter på Nordirland känsligt. Idag finns det primärt två olika viljor som bråkar i Nordirland. Den ena sidan, katolikerna, vill att Nordirland ska tillhöra Irland och den andra sidan, protestanterna, tycker att det är bra som det är.
Konsekvenser

Individen och Samhället
Om du bor på Nordirland idag är det väldigt viktigt att veta om du är katolik eller protestant. Beroende på vad du är ska du i alla fall hata de andra som inte är som du. Du kan fråga vem som helst på Nordirland vad de tycker om konflikten och alla har ett svar. Konflikten berör alla. Man måste dessutom hänga med i konflikten för att veta om det överhuvudtaget är säkert att gå ut. Även om det bara dödades elva personer i konflikterna 2003 kan det faktiskt hända att man är en av dessa elva.

Om man generaliserar hur klasskillnaderna ser ut idag på Nordirland kan man säga att protestanterna är de rika och katolikerna är de fattiga. Denna monetära klasskillnad blir för en individ en social klasskillnad. En protestantisk man har förmodligen aldrig känt en katolsk man, möjligtvis inte ens pratat med någon. Dessutom så skapar pengar ett psykiskt övertag och detta psykiska övertag som protestanterna innehar skapar konsekvenser för katolikerna. Konsekvenser som kanske inte alltid går att se med blotta ögat. T.ex. blir många katolska barn mobbade och ibland misshandlade på vägen till och från skolan. Detta är inget som det förs statistik över. Det bara finns.

Att vara stolt över sitt ursprung är som i många konflikter väldigt viktigt för individen. En protestant är stolt för att de är bättre och rikare än en katolik, och en katolik är stolt för att ”man minsann inte är en fisförnäm översittare, utan en riktig arbetare”. Nordirland är ett av de få västländer som fortfarande har kvar den genuina arbetarklassen. Svettiga gruvarbetare som strejkar för att för många dör i gruvorna. Nja, kanske inte riktigt men ungefär.

Då det finns många som har olika åsikter i konflikten har det på Nordirland bildats gäng. Många av dem som mördas inom konflikten mördas i gängbråk. Gängens råhet går att jämföra med råheten på USA: s två största och mest kända gäng Blods och Crips.

Nordirland liknar mest en dålig film. Människor skriker glåpord åt varandra på grövsta dialekten på någon skabbig gata kantad av radhus. Som tidigare nämnt är gängbildning ett vanligt förekommande fenomen på Nordirland. Många av dessa gäng är katoliker och detta är till följda av att 9 av 10 poliser är protestanter. Ska man välja sida och de man hatar är poliser är det rätt lätt att välja den kriminella banan.

Internationellt och Ekonomiskt
Eftersom Storbritannien är USA:s viktigaste vän och allierade i Europa har USA efter terrorattentaten den 11 september 2001 skärpt tonen mot IRA och ökat kraven på att de ska lämna ifrån sig sina vapen.

USA:s "krig mot terrorismen" har också fått ekonomiska konsekvenser för den republikanska rörelsen. Sedan 1994 har Sinn Féin fått samla in pengar i USA och amerikaner med irländskt ursprung har skänkt miljontals dollar till partiet. Uppmärksamhet har även riktats mot IRAs band till terrorgrupper i andra länder.

Ekonomin i landet är idag dålig. Om Nordirland skulle bli helt självständigt är det många som tror att det skulle gå utför med landet.

Vad har man gjort?
Man har gjort mycket genom åren men jag inriktar mig mer på vad som har gjorts under de senaste femton åren då det har mest relevans för en framtida lösning. Här är några av de lösningsförslag som lagts fram:

* 1991 försöker en minister i Nordirland att få igång en förhandlingsprocess. Han försökte att ena parterna men misslyckades.
* 1993 nåddes ett genombrott när Storbritannien och Irland förklarade att det brittiska styret över Nordirland kunde upphöra om en majoritet av befolkningen på Nordirland ville det.
* 1994 beslutas om vapenvila.
* 1995 försökte IRA och John Mayor, premiärministern i England få en uppgörelse.
* 1996 föreslås ett fredsavtal och fredsfördraget Good Friday Agreement skrivs.
* 1998 skrivs ett fredsavtal som säger att Nordirlands framtid ska avgöras av befolkningen.

Dessutom har IRA vi det flertal gånger lovar att avväpna men inte mycket har hänt.

Mmm…mycket har gjorts och det verkar inte som om konflikten på Nordirland är på väg att lösas.

FN
Storbritannien har velat lösa Nordirlandproblemet självt utan inblandning från FN och eftersom Storbritannien har veto i säkerhetsrådet har FN inte satt sig emot detta. Folket har inte heller lidit materiell nöd. Däremot har FN:s kommission för mänskliga rättigheter flera gånger påpekat bristen på respekt för dessa.

FN:s särskilde rapportör för faktainsamlande angående domare och advokaters oberoende fann t ex vid ett tillfälle att poliser på Nordirland ägnat sig åt "verksamhet som utgör hot, trakasserier och hinder" för advokater. FN:s tortyrkommitté har även rekommenderat den brittiska regeringen att avskaffa bruket av plastkulor.

Slutsats
Vägen mot fred och självstyre i Nordirland har varit lång och ännu återstår svåra frågor att lösa. Avväpningen av IRA är nyckeln till stabilitet på Nordirland.

Det verkar som om det hålls val i Nordirland vart 5:e år och jag anser att i och med att det främst är två sidor, protestanter och katoliker, som tävlar om platserna i parlamentet blir det vart 5:e år aktuellt med frågor angående ekonomi och självstyre, och eftersom det var oenighet i dessa frågor som från början ställde till det tror jag att konflikten alltid gör sig påmind och därför inte kommer till ett slut...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordirland Konflikten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-02-16

    tack :) , bra arbete ! mycket info . fick mkt hjälp av detta. Tack!

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-21]   Nordirland Konflikten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5890 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×