LIKA

5024 visningar
uppladdat: 2007-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Genus är ett högst relevant ämne inom idrotten. Skillnaderna mellan könen är mycket tydliga och hela idrotten är uppdelad i två olika klasser, en klass för herrar och en för damer.
Denna rapport kommer att behandla just ämnet genus i idrott. Men det är inte i vilken idrott som helst, utan sporten där man inte behöver någon fysisk råstyrka, idrotten heter Bowling.
Syftet med denna rapport är att redogöra för de skillnader som finns mellan manliga och kvinnliga idrottsprestationer i den icke fysiskt krävande sporten Bowling. Syftet är även att försöka förklara vilka orsaker som ligger bakom dessa skillnader, och ge förslag på hur de kan utjämnas.

Mina frågeställningar är:
1. Vilka skillnader finns mellan manliga och kvinnliga idrottsprestationer i den icke fysiskt krävande idrotten Bowling?

2. Vad är orsaken till dessa skillnader?

3. Vad kan göras för att utjämna dessa skillnader?

Detta ämne är dock alldeles för stort. Därför behövs en avgränsning. Vikten läggs på Sveriges 1990-tal och framåt. Dock har jag tagit upp vissa resultat som ligger lite längre bak i tiden, nämligen olika former av rekord som har fastställts av män och kvinnor. Det är nödvändigt att ta med bowlingsrekord för att bättre kunna förstå och få ett grepp om skillnaderna som finns. Eftersom alla rekord inte är satta på 1990-talet är detta ett nödvändigt brott mot min avgränsning.

Metod och Material
Som första källa använde jag mig av svenska bowlingsförbundets hemsida. Det är här jag tagit största delen av min fakta jag använt mig av i min rapport. Jag anser att svenska bowlingsförbundets hemsida är väldigt trovärdig p.g.a. att det är som ett centrum för all fakta som samlats ihop i BowlingSverige. Här finns alla resultat under bowlingens svenska historia. Resultaten verkar vara trovärdigt p.g.a. att det är den officiella hemsidan för bowlingen i Sverige. Resultat är ett ting man inte kan vinkla, det är nästan som ett facit anser jag det som. Ett till skäl för att sidan är trovärdig är att den uppdateras varje dag och det innebär att den alltid har en bra närhet i tid och rum till situationen och händelsen.
Mina andra källor är tre böcker som jag hittat på Göteborgs statsbibliotek. Böckerna har jag mest använt för att läsa på om ämnet. Det finns massa fakta i böckerna. Ur all fakta fick jag sålla i information jag fick utav böckerna. Jag lade vikten på det viktigaste och mest intressanta delarna i böckerna. Jag har även använt mig av massa andra källor. Dessa källor har jag inte använt som textmaterial utan bara läst och studerat för att kunna förstå ämnet genus bättre. Böckerna är välskrivna och det finns mycket att lära sig av dem. Böckerna kanske verkar lite gamla men det känns som om det inte spelar någon roll. Skillnaderna har alltid funnits men i vissa fall har de varit tydligare än andra. Om man tittar på hela kartan så visar de ändå en realistisk bild av idrottsvärlden.
Jag har även använt mig av en hel del annan fakta från omgivningen. Det är t.ex. Tv- program, nyheter, reklam, andra Internetsidor och en hel del andra texter. Jag känner att jag inte behöver nämna de i källförteckningen för att det är bara allmän fakta som gjort mig mer påläst om ämnet.
Alla källor jag använt mig av har jag först studerat och tittat igenom med SKOÅR-modellen. Det har varit lite knepigt men jag har jobbat med det och till slut blev det ett bra resultat.
Resultat
Att män presterar bättre resultat i idrott kanske inte tycks vara konstigt eftersom män generellt sätt har större fysiskt styrka än vad kvinnor har. Men när jag tänkte efter inom detta område började jag undra hur det är i idrotter där man nästan inte behövs någon fysiskt styrka alls. Kan det vara så att män är bättre där med? Jag försökte ta reda på ifall detta kan stämma. Efter lite forskning kom jag fram till svaret. Männens resultat är statistiskt sätt bättre än kvinnornas. Då dök självklart en ny fråga upp i mitt huvud; Varför är männen bättre? Det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor, det kan man inte komma ifrån. Men bowling då, där behöver man inte vara speciellt stark, man behöver inte heller ha någon bra kondition. Vad är det då som gör att män är bättre? Är det kanske en biologisk skillnad ändå, eller är det en psykologisk skillnad, en social skillnad? Kan det bero på att män och kvinnor tävlar i olika klasser från början? Det läggs kanske ner mer pengar och mer seriös träning på killarna. De får bättre träningstider, de får bättre tränare. Detta får de inpräntat i sig, att de kan bli något av sin idrott, att det är på allvar, medan det för tjejer endast är en ”kul grej”.
Det finns många frågor man kan tänka sig, vissa mer rimliga än andra, och det finns många skilda uppfattningar.

Män presterar bättre resultat än vad kvinnor gör i sporten Bowling trots att det inte krävs någon fysiskt styrka. Det finns många olika tänkbara förklaringar till detta, psykologiska såsom biologiska. Genom att studera, beskriva samt analysera litteratur och statistik inom detta ämne har jag kommit fram till några avgörande faktorer.
En doktorsavhandling har bevisat att män är mer tävlingsinriktade än vad kvinnor är, detta är en av de avgörande faktorerna. Vad det är som gör att män är mer tävlingsinriktade än kvinnor finns det olika tänkbara orsaker till. Studier på flickfoster har visat att det manliga könshormonet testosteron är av betydelse vid valet av leksaker, en flicka med mer testosteron väljer hellre pojkleksaker. Däri kan det ligga en koppling med motivationen. En annan orsak till detta är att historiskt sätt har män utövat olika former av idrott av helt andra skäl än vad kvinnor har, detta kan också medför att de har fått en större motivation. En annan avgörande faktor till skillnaderna är att kvinnor förväntas vara sämre än män, och det finns en välkänd koppling mellan förväntan och prestation.
För att utjämna dessa skillnader finns det bara en sak att göra, avskaffa klassindelningen!

I Bowling sätter man som i de flesta andra idrotter rekord. Herrarna har en rekordlista och damerna har en annan, dock är det samma sorts rekord de sätter. Siffrorna skiljer sig mellan herrar och damer. Vad kan detta bero på?


Biologiska orsaker - Hjärnorna fungerar olika

Alla människor har lika många gener, både män och kvinnor. Det finns dock bevisade genetiska skillnader mellan män och kvinnor. Till exempel väger mäns hjärna mer än vad kvinnors gör. Män och kvinnor tar emot information på samma sätt, via öron, ögon, mun, näsa och hud. Däremot behandlar hjärnan dessa signaler olika hos män och kvinnor. Det finns alltså skillnader genetiskt mellan kvinnor och män som vi redan känner till. Det är även möjligt att det finns genetiska skillnader som vi inte känner till. Några exempel på skillnader är att den kvinnliga hjärnan har en tjockare hjärnbalk (hjärnbalken förbinder de båda hjärnhalvorna). En tjockare hjärnbalk innebär fler nervförbindelser. Ytterligare en skillnad påvisades med en studie vid universitetet i Ulm. Studien visade på att kvinnor har sämre lokalsinne än män har. Orsaken som uppgavs var att kvinnor använder en annan del utav hjärnan för att orientera sig än vad män gör.
Någon speciell gen eller hormon som styr idrottsprestationer är dock okänd för mänskligheten. Däremot finns det forskning (utförd av psykologen Anne Servin vid Uppsala Universitet) som visar på att flickor som utsätts för ovanligt höga halter av mannligt könshormon, testosteron, hellre leker med traditionella ”pojkleksaker” som byggsatser och bilar istället för de traditionella ”flickleksaker” som till exempel dockor.

Psykologiska orsaker - Män är mer tävlingsinriktade

Anledningen till att börja med någon sport skiljer sig mellan män och kvinnor. Nathalie Koivula har genomfört en omfattande undersökning på detta område, hon har låtit 410 idrottande män och kvinnor svara på frågor om varför de började med sin idrott. Alternativet ”Tävlan och Spänning” hade de flesta män angivit medan det flesta kvinnor svarade ”Utseende”.
Nathalie Koivula anser att dessa skillnader har vuxit fram ur stereotypa förväntningar av kvinnlighet och manlighet. Både könen bryr sig om sitt utseende, men i dagens samhälle är pressen större på kvinnorna. De skall vara attraktiva och deras utseende skall stämma överens med de sociala normerna för skönhet anser Koivula.

Förväntningarnas inverkan på prestationerna

En annan forskare Lena Sundström skriver att orsaken till att män är bättre i idrottsvärlden än kvinnor har med förväntningarna att göra;

”När killarna får snabba hockeyrör utan broms får tjejerna små vita saker med fluff och taggar där fram, ifall de skulle vilja stanna. Killarna får krav på sig att prestera, medan det bara är roligt att tjejerna visar ett intresse. Allvar för killar och lek för tjejer.”

Hon menar att omgivningen, genom att dela upp flickorna och pojkarna i separata klasser och att pengarna sedan satsas på pojkarna, ger en klar bild till pojkarna att de skall bli bra. Medan flickorna får veta att det är ingen idé att de ens försöker, de kan ändå inte bli lika bra som pojkarna.
Lena Sundström anser att så länge män och kvinnor inte får möta varandra i tävlingar på elitnivå kommer fördomarna gentemot kvinnan som det svagare könet inte att försvinna och därför kommer kvinnorna även att prestera sämre än vad de egentligen kan. Pojkar och flickor borde, i sporter som inte kräver råstyrka, få träna och tävla tillsammans fram till puberteten och därefter skall de själva få välja vilken klass de vill tävla i, menar Sundström.

Diskussion
Som jag tog upp i resultat delen finns det skillnader mellan män och kvinnors biologi, då inte bara de uppenbara fysiska skillnader såsom att män får mustasch och skägg och generellt sätt blir längre och får mer muskler än vad kvinnor får, utan även skillnader i hjärnan, som till exempel tjockare hjärnbalk. Enligt den studie som genomfördes vid universitet i Ulm är det alltså ett faktum att kvinnor har sämre lokalsinne än män och att detta har ett genetiskt ursprung. Detta innebär alltså att det kan finnas liknande skillnader i hur män och kvinnors hjärnor fungerar som kan ge upphov till att kvinnor kan vara bättre än män på vissa saker, medan män kan vara bättre på andra saker, som till exempel idrott.
Dock skulle jag vilja påstå att tävlingsinriktningen inte enbart beror på ett biologiskt fenomen. Utan att kulturen har satt sin stämpel djupt in i medvetandet på mänskligheten. Om vi tittar tillbaka ända in på 1800-talets skolidrott, pojkar och flickor blev då skilda åt när det var dags för gymnastik på schemat. Pojkarna hade sin gymnastik för att de skulle bli starka och kunna försvara fosterlandet, medan det på flickorna istället ställdes estetiska krav. Detta har sedermera utvecklats till att pojkarna har idrottat för att bli bättre, antingen bättre som personer i form av en starkare fysik eller bättre på den idrott som de utövar. Medan flickorna har idrottat för utseendets skull.

Jag har personligen aktivt idrottat flera gånger i veckan under de senaste tolv åren, jag har under denna tid prövat på många olika idrotter och är det någonting jag har lärt mig under denna tid, är det motivationens inverkan på resultatet. Om du inte är tillräckligt motiverade kan du aldrig uppnå ett riktigt bra resultat. Jag skulle vilja påstå att motivationen, viljan, är det viktigaste i idrottsvärlden.
Christer Ellburg och Ulf Schenkmanis skriver i ”Allemans bok om bowling”(sid 74) att det är en kombination av att träna upp sin förmåga och att ha en het vilja som ger bra bowling.
Återigen måste jag knyta an till Nathalie Koivulas undersökning där hon påvisar att män är mer tävlingsinriktade än kvinnor. Män har mer motivation än vad kvinnor har, därmed presterar även männen bättre resultat än vad kvinnorna gör.
Att män har mer motivation visar sig även på ett annat plan, nämligen strävan efter att lyckas i sin idrott. Att ta den på allvar är vanligare hos pojkar än vad det är hos flickor.

Alla som har sysslat med någon form av idrott vet att inställningen har stor betydelse för prestationen. Om du i en fot...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: LIKA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-06]   LIKA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7540 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×