Kompis med kroppen

1 röster
4312 visningar
uppladdat: 2007-03-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fibrer

Fibrer ger ingen energi, men de behövs ändå för att fylla ut maten, så att man ska bli mätt. Blodsockret ökar inte lika snabbt heller när man äter lagom mycket fibrer. De är också till för att påverka tarmarnas arbete vilket leder till att förstoppning inte ska förekomma, men vid överdosering kan man bli lös i magen, så ta det lugnt! Fibrerna minskar också risken för karies eftersom de gör så att salivavsöndringen ökar.
I grönsaker, rotfrukter, grovt mjöl och i frukts skal- och cellväggar hittar vi fibrer. Fibrer kallas också kostfibrer.

Motionsvanor

Det är bra att motionera. I din ålder utvecklas man mycket, därför är det viktigt att inte glömma bort att äta regelbundet och bra mat med mycket näring i. Speciellt när man idrottar mycket. Annars kan du få problem med din utveckling, tillväxten kan stanna och andra tråkiga saker kan hända. Om du tävlar i någon idrott kan du göra dåliga resultat också. Bli inte rädd för att träna nu för att det är bra både fysiskt och psykiskt för din utveckling. Om du inte
tränar kan du bli fet och få senare
problem. Så börja nu!
Motionera mera!

Maten hela dagen

Under en dag ska du äta tre stora måltider, frukost, lunch och middag. Man ska också äta två till tre mellan- mål. Maten är en förutsättning för att orka med hela dagen, speciellt i skolan när man ska vara ”på hugget” också.
Frukosten behövs för att orka förmiddagarna, fram till lunch. Frukosten är grunden för hur dagen ska bli. Utan en bra frukost är tiden i skolan bortkastad, då man inte orkar tänka.
Lunchen behövs för att orka eftermiddagarna. Man kan tycka att skolmaten ändå inte ger någon energi, men den är näringsberäknad, även om man inte tror det.
Middagen är också viktig. Inte bara ur näringssynpunkt, utan den är också avslappnande efter en jobbig dag. En chans att ta igen sig.

Maten på tallriken

Maten på din tallrik vid huvudmålen ska vara av tallriksmodell. Tallriksmodellen kan variera av hur mycket du idrottar eller motionerar. En som tränar mycket ska fylla halva tallriken med pasta, potatis eller ris och bröd. ¼ ska vara kött, fisk, ägg, bönor, linser eller ärtor och resten grönsaker, fukt eller bär. För en normalperson ska man minska intaget av pastadelen till 3/8 och öka intaget av sallad till 3/8 ungefär. Det är inte så noga.
Till frukost ska du äta gröt, ägg, fil eller yoghurt. Dessutom ska du helst också äta två mackor med ost, skinka eller leverpastej och dricka ett glas juice. Det vore bra om du fick med någon grönsak också. Om du har svårt att äta frukost, kan du alltid gå upp lite tidigare och ”vakna” innan du börjar äta.

Visste du att:

*Frukosten står för 20-25% av dagsbehovet av energi och näringsämnen, nästan lika mycket som lunchen och middagen.

*Skolmaten är näringsberäknad att täcka 1/3 av dagsintaget av näring.

*Huvudmålen (lunch och middag) ska alltid ha samma bas, men tillägget kan variera.

Fett

Fett behövs i kroppen för att ge kroppen energi och för att kunna ta vara på fettlösliga vitaminer. När man har ätit fettet, sönderdelas det i glycerol och fettsyror. Det finns olika sorters fettsyror, mättat och enkelomättat och fleromättat. De flesta fettsyrorna kan kroppen tillverka själv utom några fleromättade fettsyror.
Det finns ett enkelt sätt att säga om fett är nyttigt eller onyttigt. Om det är hårt i rumstemeratur är det onyttigt. Det finns gott om mättade fettsyror, och om det är flytande är det nyttigt. Då finns get gott om omättade fettsyror, både enkel- och fleromättade.

Socker

På samma sätt som fett, skiljer man på socker och socker i enkla och sammansatta sockerarter. Exempel på enkla sockerarter är druvsocker dom finns i frukt, bär och honung. Exempel på sammansatta sockerarter är sackaros som finns i vanligt socker från sockerbetor och sockerrör. De enkla kan tas upp direkt i blodet och ge energi, medan de sammansatta måste brytas ned till enkla innan de kan tas upp och ge energi. Man får samma energi av enkla och sammansatta.

Ett näringsriktigt måltidsförslag

Kycklingsoppa med nudlar

Mitt måltidsförslag är en soppa. Jag gillar soppor och i boken hittade jag ett recept på kycklingsoppa. I soppan är det paprika, purjolök, kycklingkött, äggnudlar och lite margarin. Du får med mat som stämmer med tallriksmodellen och kostcirkeln. Till soppan ska du ta mörkt bröd istället för vitt. Det ger mer fibrer. Nudlarna är äggb...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kompis med kroppen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-17]   Kompis med kroppen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7783 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×