Landet Marien

2231 visningar
uppladdat: 2007-12-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mitt land kallas för Marien och ligger i mitten av Biscaya Bukten som är en del av Europa och hittas på östra sidan av Frankrike. Landet bildades år 1650, men tillhörde då Frankrike och fick inte sin frihet fören år 1820. Landets area är omkring 100 000 km² och har omkring 7,5 miljoner invånare. Huvudstaden Lien bosätter ca 1 miljon människor (950 000 människor) och ligger på den nordöstra sidan av ön. Landets religion är blandad men ungefär 85 % är av något slag kristna (protestanter, katoliker och ortodoxer), men religionen är inte jätteviktig här. Marien har lövskogsklimat, medeltemperaturen är ca 15 grader Celsius och nederbörden är omkring 500-1000 mm/året.

Hur Marien fungerar som ett land?

•Marien är ett land som har folkrepublik alltså där folket väljer sin president vart fjärde år. Marien är också indelat i stater, där man också väljer en ledare (senator) vart fjärde år men istället för hela landet, är det bara statens invånare som väljer. Det finns sammanlagt 16 stater i Marien med 16 olika ledare som alla är viktiga för hur bra landet ska vara. För att presidenten inte ska missbruka sim makt har Marien en vice president och det är kandidaten som kom två i valet.

Sen har vi en militärchef som inte ska ha någon alls politisk erfarenhet utan bara militär bakgrund, så att han/hon kan fatta beslut som är bäst för Marien, om vi någon gång skulle bli attackerade eller hjälpa något annat land.

Jag valde att göra mitt land till republik för att först minska alla bråk, anklagelser och hysteri som jag tycker sker varje valår i Sverige t.ex. i år anklagade Moderaterna Socialdemokraterna att ha hackat sig in i deras datorer och stulit information, för att sedan vinna valet. Det tar inte så lång tid att komma till ett beslut, som först röstas fram av invånarna av landet och sedan om majoriteten av Marien är för, blir det omröstning av de 16 ledarna av staterna och om det skulle bli lika är det presidenten som har sista rösten. Den sista anledningen är att om man går tillbaka i tiden kan man se att länder med monarki, blev man medlem i en speciell religion. I Sverige har vi ännu idag Svenska kyrkan, där vi blir medlemmar så fort man är född, utan att bli tillfrågad.

•Medborgarna i Marien har rättigheter och skyldigheter, som alla har i ett land. Deras rättigheter är att alla har mänskliga rättigheter, vilket betyder
1: att man ska kunna uttrycka och hysa sina åsikter, utöva en religion, kunna bilda en religion eller gå med i en organisation.
2: att ha rätten till skydd mot övergrepp t.ex. får inte bli utsatt för tortyr.
3: rättigheten kunna tillgodose de grundläggande behoven t.ex. ha rätt till hälsovård, utbildning.

Tidningarna har också rätten att trycka nästan allting, men inget som diskriminerar t.ex. en
religion eller utsätter någon för våld senare t.ex. ett vittne i ett mord m.m.

Om man har blivit utsatt för våld, kidnappning m.m. har man rätten att få rättelse och om
man är under 15 år måste föräldrarna de tillåtelse för att barnet ska kunna vara ett vittne i
domstolen och man har rätten att rösta när man fyllt 18 år.


Som med allting har vi också skyldigheter i Marien och de är att alla måste gå i skolan till dem har slutat 9:e klass, man kan hoppa över förskolan om man tar ett prov som visar att man kan gå raka vägen till 1:an. För att kunna gå ut 9:an måste du ha G (godkänt) i minst Matte, Svenska, Engelska, ett naturämne (kemi, fysik eller biologi) och ett samhällsämne (historia, religion, geografi och ekonomi).

Alla måste betala en viss skatt och 100 kronor till en sparfond för välgörenhet, som man som man drar av från skatten. I slutet av året ger man bort pengarna till 3 olika välgörenhetsorganisationer. Folket väljer vilka 3 rganisationer bland ett antal, som valts av de 16 ledarna. För att samma organisationer inte ska väljas omigen kan de inte
bli valda av ledarna fören året därpå.



•Marien har en lag, där andra republiker kanske har en federal lag och sedan massa andra lagar för varje stat. T.ex. i USA våldtagare som har avgett sitt straff och släppts måste registrera sig och uppge massa information och om de skulle flytta uppdatera informationen, men det gör en del inte och i 33 stater är det ett mindre straff och i Marien har vi lagar som gäller överallt i landet. För att en ny lag ska passera måste de 16 ledarna rösta och om det är oavgjort har presidenten sista rösten, där han först hör ett tal för och emot. Men innan dess måste många papper skrivas m.m.

Marien har inte dödsstraffet, för att vi anser att för många blir oskyldigt dömda till döden och dömda till döden för ofta t.ex. i Texas har sedan 1976 har 350 människor avrättats och det sitter 414 människor i väntan på avrättning. Nu är inte alla oskyldiga men ett fåtal är det och ett fåtal har varit det, men lever inte i nuläget.

Men vi är tuffa med straff beroende vad dem gjort och om de gjort någonting förut. T.ex. våldtäktsmän/kvinnor som blivit dömda får livstid i fängelse, med chansen att överklaga 3 gånger, om det fanns en 1 % chans att de var oskyldiga. Men om den skyldige personen också var psykiskt sjuk, har man det i åtanke och sänder personen till ett mentalsjukhus där dem kan få hjälp.

Det finns minst en domstols hus i varje stat och max 5 domstols hus i en stat. Landet har en låg kriminallitets kurva, alltså det sker inte så många brott och de som blir rapporterade till ca 85 % av alla gånger. Marien sätter ett högt värde på sina poliser, domare m.m. och har därför t.ex. mara poliser än andra länder men också många ”after School” program med många olika aktiviteter som t.ex. simning, danslektioner och basket, för att ungdomar inte ska börja ta droger, dricka eller massa annat. Det finns till och med ett program för ungdomar, där dem kan bli ”ungdomsvakter” i skolan, vilket betyder de håller koll i skolan efter mobbning, tar kontakt med nya ungdomar, håller på att glida ifrån m.m. och det kan man anmäla sig från klass 6.


•Det kommer alltid att uppstå konflikter av all sorter och det spelar ingen roll vad det handlar om. I skolorna vill man att alla elever även från en ung ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Landet Marien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-04]   Landet Marien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8899 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×