Bokrecension: Oliver twist av Charles dickens

11 röster
22013 visningar
uppladdat: 2008-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken som jag har läst heter Oliver Twist som är skriven av den berömda författaren Charles Dickens.

På fattighuset hittade de en hjälplös kvinna, de hjälper henne och på fattighuset födde hon ett barn, en pojke som får namnet Oliver Twist. Kvinnan dör och ingen vet vem hon är, vart hon kommer ifrån eller vem som är fadern till barnet. Oliver blir omhändertagen av barnhemmet där den elaka fru Mann, föreståndarinnan på barnhemmet. Hon är klok och förståndig och hon vet alldeles för väl vad som är bra för henne, så hon passar på att utnyttja situationen och tar hälften av matpengarna de får in som egentligen skall gå till barnen på barnhemmet. Det kommer sockenmän för inventering och fru Mann får alltid besked innan de kommer så att hon hinner tvätta och byta kläder på barnen. Men en dag så kom herr Bumble, som är en utav sockenmännen, på besök. Det var helt oförberett och fru Mann fick en chock och skyndade sig att göra i ordning barnen.

Oliver var nu nio år och herr Bumble tyckte att det var tid nog att Oliver lärde sig att arbeta. Oliver låtsades att bli ledsen när det var dags att lämna det hemska barnhemmet. Men egentligen kände han glädje. Herr Bumble presenterar Oliver för de andra och det tar inte lång tid innan de blir goda vänner.

En dag i matkön bad Oliver om mer mat. Händelsen slutade med att Oliver blev inlåst i ett rum. På dörren hängde det en skylt där det stod: ”Den som tar Oliver som lärling eller dräng får fem pund.”

Gamfeild, skorstensfejarmästaren, blev väldigt intresserad av detta erbjudande. Oliver protesterade och när domare blandades in nekades fallet, på grund av att ryktena gick i byn, vilka sade att Gamfeild hade slagit ihjäl sina tidigare drängar och lärlingar. Begravningsentreprenören, Herr Sowerberry, var även intresserad och han fick ha honom som dräng. Där fick Oliver äta matresterna som ingen ville ha och sova bland likkistorna. Noah, som också var dräng hos herr Sowerberry började reta Oliver. Oliver blev fruktansvärt arg. Han flög på Noah och fru Snowberry och deras hembiträde Charlotte ryckte in. De anklagade Oliver för mordförsök. Efter det här rymde han därifrån redan samma kväll. Han tänkte bege sig till London.

Efter mycket möda och besvär lyckades han hitta till London. Han kom till en förort och träffade på Jack, även känd som ”Skojaren”. Oliver följde med honom till en man som hette Fagin, som var ”Skojarens” arbetsgivare. Oliver både sov och åt där och sedan fick ett jobb. Men Oliver förstod inte vad det arbete gick ut på. Han förstod inte heller vad det varför lek "Skojaren" och hans vän Charley lekte med Fagin.

Leken gick ut på att Fagin plockade på sig massa saker och gick omkring på golvet medan "Skojaren" och Charley plockade ut allt ur Fagins fickor utan att han märkte det. Men så småning om fick Oliver lära sig "leken" och följde med "Skojaren och Charley ut. Deras första offer var en herre vid namn Brownlow som stod och tittade på böckerna vid bokhandeln och hade fullt upp att stå och läsa när "Skojaren" och Charley smög sig fram och tog allt han hade på sig och sedan sprang dom därifrån. Oliver stod bara och stirrade när han förstod att han var tvungen att stjäla, men det ville inte Oliver. Han blev rädd och började springa, just då märkte herr Brownlow att han blivit rånad och vände sig om och såg att Oliver sprang. Han trodde förstås att det var Oliver som var tjuven och började skrika ”stoppa tjuven!” till alla i närheten. Oliver stoppades av en stor man som stod på gatan och hjälplösa Oliver föll ihop på marken och fördes sedan till polisstation.

Där tvekade herr Brownlow på om det var han som hade stulit hans saker och Oliver blev frisläppt. Oliver mådde dåligt av slaget han hade fått när han blev stoppad av mannen på gatan så han föll ihop. Herr Brownlow hittade Oliver liggande på marken så han tog hem Oliver till honom. Herr Brownlows hushållerska, fru Bedwin, bäddade ner Oliver och tog hand honom. Efter några dagar mådde Oliver bättre och fru Bedwin bar ner honom till kaminen. Där hängde en tavla som Oliver tyckte om, tavlan bestod av ett porträtt på en kvinna. Fru Bedwin och herr Brownlow såg att Oliver höll av tavlan mycket, men tog ner den för att Oliver skulle friskna till. Herr Brownlow tyckte att kvinnan på porträttet var mycket lik Oliver.

Under tiden Oliver var hos herr Brownlow fick Nancy, "en av Fagins kumpaner", ta reda på hur det var med Oliver, hon klädde ut sig till Olivers syster och gick till polisstationen för att få reda på vart Oliver håller hus. Hon fick reda på att Oliver hade blivit omhändertagen av herr Brownlow.

När Oliver sedan var på väg att göra ett ärende åt herr Brownlow blev han stoppad av Nancy och förd tillbaka till Fagin. Nu började de planera ett inbrott och Oliver skulle vara med. Bill Sikes och Toby Crakit skulle hjälpa till.

Inbrottet blev misslyckat och Oliver blev skjuten och lämnad i ett dike av herr Sikes. Efter några dagar återvänder Oliver mycket svag till det hus som dom skulle göra inbrott i. han blev omhändertagen av husets ägarinna Rose. Han slipper att åka fast igen.

Nancy som hade fört tillbaka Oliver till Fagin, låg i djup sorg för att hon gift sig med Bill Sikes och fört tillbaka Oliver till Fagin. Hon tog ännu en gång reda på var Oliver var och förklarade för Rose att Oliver låg risigt till. Efter ett par hemliga möten mellan Rose, herr Brownlow och Nancy, blev Nancy ihjälslagen av Sikes. Hela berättelsen slutar lyckligt, för det är så att Oliver slutar upp med att vara med Fagin och dom. Det visar sig att den kvinnan som fanns på porträttet i herr Brownlows hem var Agnes, Olivers mor, och Rose var hans moster.

Bokens budskap är att man ska kämpa sig fram här i livet. Om man kämpar hårt kan man en dag leva lyckligt. Man ska även alltid försöka göra det rätta. Oliver till exempel ville inte stjäla trots att de andra pojkarna gjorde det.

Beskrivningen av London var som att man levde sig in i en värld där förorten var den centrala delen av staden, ett ställe där tjuvar och skumma människor levde.

I boken Oliver Twist uttrycker Charles Dickens den fattiges väg. Hur ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Oliver twist av Charles dickens

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-21

    Ingen som vill Kommentera:d

  • Inactive member 2011-12-15

    frågan är hur du bra är på att ta kritik? kvalitet före kvantitet är mitt tips. Men bra jobbat

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-19]   Bokrecension: Oliver twist av Charles dickens
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9284 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×