50-60 Talet

1 röster
8789 visningar
uppladdat: 2008-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Koreakriget


Tidigt på morgonen den 25 juni 1950 gick nordkoreanska trupper över gränsen till Sydkorea. Detta blev startskottet till ett väldigt blodigt krig som kunde ha utvecklats till ett tredje världskrig. Kriget pågick då fram till 27 juli 1953, dock pågår det fortfarande idag på ett sätt då det aldrig skrevs någon fredsdeklaration. Det är inga väpnade strider längre. Det var fler än bara Syd- och Nordkorea inblandade. På Sydkoreas sida kämpade bl. a. USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. På Nordkoreas sida var det endast Kina och Sovjet. Under de 3 år kriget pågick dog cirka 2 miljoner civila koreaner.



Den 35:e Presidenten

John Fitzgerald Kennedy, eller JFK, var USA:s trettiofemte president. Han föddes den 29 maj 1917 i Brookline, Massachusetts och växte upp i en katolsk familj. JFK blev 1947 ledamot i representanthuset och 1953 blev han Senator. Han blev vald till president 1960 efter ett väldigt jämt val mot Richard Nixon, men intog inte platsen som president förrän 20 januari 1961. Han blev då den yngsta någonsin att bli vald till president (Theodore Roosevelt blev utsedd till president efter mordet på William McKinley 1901 vid 42 års ålder men han blev först vald till president 1905). Han är även den enda katolska presidenten någonsin. Under hans första år som president var han ansvarig för invasionen av Kuba via Grisbukten. JFK gifte sig med Jacqueline Bouvier den 12 september 1953.



Den 22 november 1963 var presidenten på besök i Dallas, Texas. Han blev mördad under en bilfärd genom staden. En man vid namn Lee Harvey Oswald greps för mordet, men blev själv mördad två dagar senare av nattklubbsägaren Jack Ruby. Därför har ingen blivit dömd för mordet på JFK. Oklarheterna kring mordet har gjort att det har bildats ett antal konspirationsteorier, ett exempel är det i filmen JFK av Oliver Stone. JFK betraktas som en symbol för många amerikaner.


Fidel Castro

Fidel Alejandro Castro Ruz föddes den 13 augusti 1926 i Birán, Holguín-provinsen, Kuba. Efter två år i fängelse och många år som revolutionär ville Castro ta sig an den kubanska regeringen. Han hade tidigare försökt störta regeringen men det hade resulterat i många dödsfall för hans allierade. Tillsammans med bland andra sin bror Raúl Castro och Ernesto ”Che” Guevara startade han rörelsen som 1959 störtade den kubanska regeringen. Efter att regeringen fallit utropade Castro en socialistisk stat och införde ett kommunistiskt enpartivälde. Castro utsåg sig själv till premiärminister. Han var premiärminister fram till den 2 december 1976 då han åtog sig titeln president.

I boken 638 Ways to Kill Fidel Castro : The Basis of a New Channel Four UK Documentary påstods det att CIA har planerat och/eller utfört 638 mordförsök mot Fidel Castro. Castro själv säger att det är 734 försök. Den 24 februari 2008 steg han ner från sin position som president i Kuba efter en tids sjukdom. Hans bror Raúl Castro har tagit över som president fram tills nästa val.




Frihetskämpen

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, eller Che Guevara, föddes den 14 juni 1928 i Rosario, Argentina. När han växte upp var han en aktiv idrottsman, han spelade bl. a. rugby, detta trots astmaproblem. Han började studera medicin vid universitet 1948, han tog läkarexamen 1953. 1951 tog han en paus i studerandet för att följa med en vän på en resa genom Sydamerika på motorcykel. Guevara dokumenterade resan i ”Dagbok från en motorcykel (Original namn: Diarios de motocicleta). Dagboken filmatiserades 2004 av Walter Salles. Under resan fick han en närbild av fattigdom och maktlöshet som fanns bland stora delar av folket.
Che Guevara var en gerillaledare och frihetskämpe och var bl. a. med när den kubanska tyrannregeringen störtades. Efter att den kubanska regeringen hade störtats utsågs Che till fängelseintendent på fängelset La Cabaña i Kuba. Under sina 5 månader där (2 januari till 12 juni 1959) var Guevara ansvarig för många avrättningar, bl. a. mot män som arbetat för den störtade regeringen. Guevara var en nyckelperson vid placeringen av sovjetiska kärnvapen på Kuba, som ledde till Kubakrisen som nämns ovan i samband med JFK.
1965 åkte Guevara till Bolivia för att starta en socialistisk revolution där med. Hans boplats i Bolivia lyckades hållas hemlig i två år innan två grupper av Guevara gerilla blev hittade och mördade av den bolivianska armén. Guevara hade trott att han bara skulle behöva kämpa mot den bolivianska regeringen, men även USA var inblandat. När den amerikanska regeringen fick veta att Guevara befann sig i Bolivia skickades CIA agenter ner för att bistå den bolivianska regeringen. Guevara trodde även att gerillan skulle få möta dåligt tränade bolivianska soldater, men den bolivianska armén hade blivit tränad av USA:s armés specialstyrka, med inriktning på djungelstrider.
En förrädare avslöjade Guevaras position för den bolivianska regeringen och den 8 oktober blev Guevaras tillhåll omringat och Guevara blev tillfångatagen. Han gav upp efter att han blivit skjuten i benet och hans gevär hade blivit förstört av en kula. Guevara blev förd till en gammal skola, och dagen därpå, klockan 13:10, blev han avrättad. Det var den unge bolivianske sergeanten Mario Terán som avrättade honom med ett skott i hjärtat. Guevaras sista ord lär ha varit "Jag vet att du är här för att döda mig. Skjut, fegis, du ska bara döda en man". Che Guevara har blivit en symbol för frihet.

Muren

År 1945 tog det andra världskriget slut och Hitler dog. De vinnande länderna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen delade upp Tyskland emellan sig för att kunna ha uppsikt över landet. Man drog linjen rakt igenom Berlin. Västtyskland styrdes demokratiskt av USA, Storbritannien och Frankrike medan Östtyskland blev kommunistiskt styrt av Sovjetunionen. Västtyskland fick ekonomiskt bistånd från bl. a. USA och kunde därför bygga upp landet igen efter andra världskriget. Östtyskland dock fick inte ett ruttet öre utan fick leva i misär.

Då arbetsmöjligheterna var mycket högre i Västberlin, men studiemöjligheterna högre i Östberlin var det många som utbildade sig i Östberlin för att sedan antingen pendla över eller flytta till Västberlin och arbeta. Detta var enkelt att göra då gränsen var helt obevakad. Östtyskland förlorade många bra hantverkare och intellektuella på detta sätt. Den Östtyska ledningen uppmärksammande detta och ville bygga en mur för att förhindra det. Men för att bygga denna mur krävdes tillstånd från Sovjetunionen. Muren kallades i Östtyskland för Antifaschistischer Schutzwall som betyder den antifascistiska skyddsvallen. Muren skulle officiellt byggas för att hindra inkräktare att komma in och förstöra Östtysklands infrastruktur och göra landet instabilt.

På natten mellan den 12 och 13 augusti 1961 började 14 500 östtyska soldater, poliser och arbetare bygga en stenmur med taggtråd och minor. Det första som gjordes var att man lade ut taggtråd genom Berlin och gjorde alla vägar omöjliga att passera. Innan muren byggdes hade 2 500 000 människor lyckats fly från Östberlin till Västberlin. Det man var ute efter när man byggde muren lyckades man med, endast 5000 människor lyckades fly över gränsen efter 1961, varav 574 var gränsvakter. 239 människor sköts till döds när de försökte ta sig över muren.


Vietnamkriget
Vietnamkriget startade år 1959, och var en del i Kalla Kriget som var mellan USA och Sovjetunionen. I detta slaget var det USA, Sydvietnam, Sydkorea, Thailand, Australien, Nya Zeeland och Filippinerna mot Sovjetunionen, Nordvietnam, Kina och Södra Vietnams Nationella Befrielsefront. Konflikten hade sin bakgrund i Indokinakriget som ledde till Vietnams självständighet och uppdelning. Det blev stora förluster i detta kriget, bl. a. förlorade Nordvietnam och FNL nästan 1 miljon soldater tillsammans. Uppskattningsvis 4-5 miljoner civila vietnameser dog enligt USA och FN.





Månlandningen
Den 16 juli 1969 lyfte Apollo 11 från Kennedy Space Center i Florida, USA. Farkosten innehöll 3 astronauter, Befälhavaren Neil Armstrong, piloten för kommandomodulen Michael Collins och piloten för månlandaren Edwin ”Buzz” Aldrin. Dem åkte upp i rymden med uppdraget att vara först på månen. När landningen skulle ske uppstod det lite problem. Platsen som hade blivit utsedd att landa på ansåg Armstrong dålig, då det var mycket klippor. Istället styrde han landningsmodulen vidare manuellt och när han landade fanns det mindre än en minuts bränsle kvar. Det var endast Armstrong och Aldrin som åkte ner i månlandaren Eagle för att landa. Collins stannade kvar i kommandomodulen Columbia i omloppsbana runt månen.

Den 20 juli 1969, klockan 20.17 landade Eagle på månen. Efter landningen var det tänkt att Armstrong och Aldrin skulle äta och sedan vänta ett par timmar med att stiga ur månlandaren, men dem var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 50-60 Talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-05]   50-60 Talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9554 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×