Rwanda- U-land

9 röster
18637 visningar
uppladdat: 2008-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rwanda- ett U-land


Inledning

Hur vet man att ett land är ett U-land? Kan man ändra på det? I den här texten så kommer jag att skriva om varför Rwanda är ett U-land med hjälp av Rwandas fakta, jag kommer bl.a. skriva om Rwandas export och import och om deras sjukvård. Dessutom ska jag skriva lite om Rwandas geografi. I texten kommer jag också att skriva om folkmordet. Slutlige så kommer jag att skriva lite om mina egna åsikter och hur jag tror Rwandas framtid kommer att se ut.

Rwanda

Rwanda är en republik och landets officiella namn är Republika y''''a Rwanda. Rwanda ligger i östra Afrika. Rwandas grannländer är Kongo, Uganda, Tanzania och Burundi. Rwandas yta är inte så stort, det är bara ca 26000 kvadratkilometer men ändå så har Rwanda en befolkning på 9.2 miljoner. Detta gör Rwanda till ett av världens tätast befolkade land, befolkningsökningen ligger runt 2,43 % /år(Sveriges är 0,1%/år). I Rwanda så bor det 342,4 inv/km² medan i Sverige bor det bara 22,2 inv/km².Rwandas huvudstad heter Kigali och det ligger precis i mitten av Rwanda. I Kigali så bor det ungefär 300 000 människor. Rwandas skörd har inte varit bra på de senaste åren. Det beror bla på dåligt väder. Det här påverkar också Rwandas ekonomi eftersom Rwandas två viktigaste exportvaror är te och kaffe och med dålig väder så är det svårt att få skörda kaffe och te.
Rwanda har inte så många naturresurser, den största de har är tenn. Två andra viktiga exportvaror är kaffe och te. Att ha få exportvaror är farligt för ett lands ekonomi och nu gäller det ett land som är fattigt, vilket betyder att det blir ännu farligare för ekonomin. Det jag menar med farligt är att om skörde för t.ex. kaffe är dåligt nåt år så har de inte så mycket och sälja av det. Eller om folk kanske har tröttnat på kaffe och te och inte köper det längre så har Rwanda andra varor som de kan sälja.


Befolknings historia

Rwanda bestod av 3 folkslag som nu egentligen har blivit till 1 men det finns fortfarande en typ av uppdelning av olika klasser. De tre folkslagen är hutuer (84%) tutsier (15%) och twa(mindre än 1%). Twa tros vara ursprungliga folkslaget men nu är det få twas kvar. Ungefär 2/3 av invånarna är kristna, mest katoliker. Resten består av afrikanska religioner och islam. Islam är den mest växande religionen i Rwanda och anledningen tros vara att många människor blev svikna av kristendomen då katolska präster lurade in grupper av tutsier in i kyrkan där de sedan mördades av hutuer.(mer om folkmordet och kolonialismen kommer senare)

Befolkning

I Rwanda så har bara 74% av befolkningen tillgång till rent vatten, vilket innebär att många människor blir sjuka och tillochmed dör av sjukdomar som finns i orena vattnet. Det här leder fram till att folk blir sjuka och då kan de inte gå till jobbet vilket är dåligt för Rwandas ekonomi. I Rwanda så ligger läskunnigheten på 64.9% och detta beror på att folk i Rwanda har inte fått utbildning. Varför de inte har fått det är för att Rwanda är ett fattigt land och de har inte kunnat satsa på utbildning för att de har lagt det mesta av deras pengar på sjukvård. För att Rwanda ska utvecklas så krävs det att befolkningen måste ha en utbildning. Utan utbildning så kan ju människor inte få bra jobb, och med dåliga jobb så blir inkomsten låg.

Ekonomi

Rwanda är ett av Afrikas fattigaste länder och detta beror på överbefolkning, men inte bara det, överbefolkning, i ett land som är fattigt som Rwanda, innebär att det är för lite mat i landet för att det ska räcka till alla. Det är därför många människor dör i Rwanda. En annan sak som bidrar till svält är att det inte finns någon järnväg i Rwanda, vilket innebär att exportkostnaderna blir stora.

Cirka 45% av landets budget kommer från bistånd från andra länder och de har stora lång vilket tar 40% av landets inkomster från exporten. Alltså av pengarna som Rwanda har går 40% åt att betala skulder. Även om Världsbanken gick med på att ta bort lite av skulderna (800 miljoner) så ligger Rwandas totala skuld på ca 1.25 miljarder dollar(enligt HIPC).

Efter 1994(då folkmordet skedde) så har Rwanda gjort en ekonomisk återhämtning. Det ledande partiet RPF har gjort en liberal politik och har förbättrat ekonomin. De privatiserade statliga företag(gjorde företagen privata).

Industrin i Rwanda är liten och de industrier de har i Rwanda idag håller just på med kaffe, te och tenn som de sedan exporterar. De flesta industrier de har i Rwanda ägs av utländska firmor vilket innebär att det är andra länder som tjänar mer på industrierna än vad Rwanda gör. Dessutom är fabrikerna miljöfarliga så Rwanda får även betala ett pris för miljön.

I Rwanda så har man satsat mer på importer än vad man har gjort på exporter. Regeringen har planer på att privatisera kaffe och te industrier för att öka exporterna och därmed minska import. Det de importerar mest är mat eftersom det finns inte så mycket mat för att mata hela Rwanda. Pengarna som Rwanda får från deras exporter räcker inte ens till 1/3 av Rwandas importkostnader. De får bistånd från andra länder för att få tillräckligt med pengar för att importera mat. Att jämnt få bistånd från andra länder är dåligt för ett land. För de kan ju inte få bistån från andra länder för alltid, och vad händer när ett land slutar ge bistånd. Ja, då leder det till att Rwanda måste själv få fram pengarna för att ta hand om landet. Men för länder som Rwanda finns det inga andra val än att få bistånd.

Varför ser Rwandas ekonomi ut så här?

Folkmordet 1994 förstörde stora delar av Rwandas ekonomi. När kriget pågick så kunde nästa ingen jobba och efter kriget var många skördefält förstörda och deras utrustningar mådde inte heller bra. De flesta boskapshjordarna hade dödats och det tog lång tid innan man kunde odla igen som man gjorde innan kriget(ungefär 1 år).
Efter folkmordet så var det svårt för industrier att starta. Man hade slut på råvaror och arbetare.

Varför Rwandas byteshandel är negativt beror främst på den stora importen av energi. För att landets ekonomi ska förbättras behövs mer energi till nya industrier och till hushåll. Idag har bara 2% av hushållen elektricitet.
Men Rwandas ekonomi var dåligt redan innan krisen 1994. Två stora orsaker till varför det ser ut så här för Rwandas ekonomi är att landet har för få naturresurser och att Rwanda har inte många exportvaror.

Sjukvård

Rwanda är ett av de hårdast aids drabbade länderna i världen. I Rwanda så har mer än 11% aids. Rwanda har inga resurser för att hjälpa aids drabbade. Inte ens var hundrade aidssmittad har tillgång till bromsmediciner(mediciner som bromsar aids). Orsaken till det är att efter krisen 1994 så har de flesta sjukhusen blivit förstörda och det har varit svårt och ge folk vård, också har de inte haft nog med pengar för utrustning och mediciner. Men även om det finns dålig sjukvård så är Rwanda ett av de länderna i Afrika som har bästa sjukvården, då ungefär 90% har tillgång till vården. Nåt som är positivt med det här är att många får jobb i sjukhus, vilket hjälper till med ekonomin för att man har blivit av med arbetslösa.

Så hur blir Rwanda ett U-land?

Jag har kommit till ett resultat att Rwanda är ett U-land. Här nere kommer jag skriva i en liten led hur en händelse kan orsaka andra händelser som gör ett land till ett U-land.

Om Rwanda har så stort folktillväxt så innebär det att Rwanda måste dela det lilla de har på så många människor och Rwandas inkomster är ju låga vilket innebär att det blir fattigt i landet. Fattigdom leder till att folk svälter för att de inte har råd med mat. Om människor inte får mat så blir de ju sjuka och svaga vilket leder till att de inte kan klara av sina jobb. Om de inte jobbar så blir tillverkningen låg v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rwanda- U-land

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-20]   Rwanda- U-land
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9654 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×