Martin Luther

3939 visningar
uppladdat: 2008-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad tänker ni då ni hör Martin Luther? Då tänker ni kanske på Martin Luther King som var en präst i Amerika som levde mellan 1929 och 1968. Den som kommer beskrivas här är en tysk reformator som levde från slutet av 1400-talet och dog i mitten av 1500-talet.

Martin föddes 1483 i Eisleben, då han var några månader gamal flyttade familjen till Mansfeld där pappan jobbade som hyttmästare. Martin fick gå i skola där och han pluggade även i Magdeburg och Eisenach. När han pluggade i Magdeburg bodde han hos ”Det gemensamma livets bröder” Dom protesterade mot katolikerna.

När han var 18 år började han plugga juridik i Erfurt. På skolan gick man enligt ”Den moderna vägen” som byggdes på William Ockham. Martin blev lärare på skolan 1505.
Samma år var han i ett åskoväder, han bestämde sig då att bli en munk. Han blev medlem i Augustineremiternas kloster i Erfurt. Den troliga orsaken att han valde just det kloster kan vara att klostret koopererade med skolan.

Martin gick i kloster och undervisade samtidigt. Han blev intresserad av Bibeln då han läste den på dess originalspråk. Martin vigdes 1507 och blev doktor 1512. 1512 blev han professor på bibeltolkningen på universitetet i Wittenberg. I början föreläste han mest om Psaltaren och Romarbrevet. Enligt kyrkan fanns inget svar hur man skulle bete sig för att hamna i himlen. Martin ville ta reda på det och han började leta fram det.

Den reformatoriska genombrottet kom mellan 1513 och 1518 och beskrevs först i en bok som kom 1545. Det var "Guds rättfärdighet som hade berättat svaret. Martin berättade också att denna upptäckt förändrade allting, allra minst skriften. Martin förstod Bibelns mening.

1514 blev han församlingspräst i Wittenberg. Man brukar räkna 31 oktober 1517 som reformationens födelse. 1518 blev han kallad för rätten och han hotades att bannlysas av påven 1520. 1521 kallades han till Worms. Där bestämdes det att hans skrifter var förbjudna. Han flydde till Wartburg och på 10 månader översatte han testamentet till tyska. Han återvänder sen till Wittenberg för att predika.

Martin gifte sig med nunnan Katharina von Bora. Martin skrev psalmer och avslutade latin som kyrkansspråk. 1534 hade hela bibeln översattes till tyska. Martin dog när han besökte sin födelsestad.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Martin Luther

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-06]   Martin Luther
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9803 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×