Carl Larsson

7 röster
26920 visningar
uppladdat: 2002-08-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Carl Larssons liv

Den svenska konstnären Carl Larsson föddes i Gamla Stan i Stockholm den 28 maj 1853. Hans föräldrar var väldigt fattiga, och hans barndom beskrivs ofta som mörk och svår. Trots detta så manade hans lärare i fattigskolan att han skulle söka in till Konstakademins förberedande avdelningen, den så kallade Principskolan, där han till slut kom in. När han ansökte om en plats var han 13 år.
Det sägs att han kände sig socialt underlägsen, förvirrad och blyg under de första åren på Principskolan. År 1869, när han var 16 år gammal, blev han uppflyttad till antikskolan, som är Konstakademins lägsta avdelning. Där började han känna sig mer säker på sig själv och till slut blev han till och med en centralfigur i studentlivet.

Efter många år som illustratör i olika böcker och tidningar åkte Carl till Paris, där han arbetade hårt som konstnär, utan några framgångar.
Han tillbringade några jobbiga år där innan han år 1882 träffade den skandinaviska Karin Bergöö på en konstnärsskola i Grez, några mil utanför Paris. Det blev vändpunkten i hans liv.

Carl och Karin gifte sig år 1883, och fick genom åren åtta barn inom loppet av 17 år. Barnen blev Carls favoritmodeller, och på de flesta av hans mest älskade tavlor är det barnen som står som modeller. De flesta av dessa tavlor är akvareller.

År 1888 fick paret Larsson ett litet hus av Karins far Adolf Bergöö. Huset kallades Lilla Hyttnäs och låg i Sundborn i Dalarna. De renoverade huset, och både Carl och Karin formade och möblerade huset efter sin egen konstnärliga smak, men också för att passa den växande familjens behov av utrymme.
Med hjälp av Carls målningar och böcker har Lilla Hyttnäs blivit ett av världens mest berömda konstnärshem. De som äger huset idag är Carl och Karins ättlingar, och de håller huset öppet för turister mellan maj och oktober varje år.

Carl Larsson ansåg själv att hans monumentala arbeten, till exempel freskerna i skolor, museer, och andra offentliga byggnader, var de mest betydelsefulla målningarna.
Hans sista monumentala arbete ”Midvinterblot” var avsett för den sista väggen i trapphallen på Nationalmuseet i Stockholm, och han signerade den år 1915. Men museet ville inte sätta upp målningen och Carl blev väldigt besviken, eftersom att han själv såg målningen som kronan på verket i sitt liv som konstnär. I sina memoarer ”Jag”, som publicerades flera år efter hans död skriver han så här: ”Midvinterblotets öde knäckte mig! Med dov vrede erkänner jag detta. Ock dock var det nog det bästa där skedde, ty nu säger min intuition – igen! – att denna målning, med alla sina svagheter, skall en gång, sedan jag är borta, hedras med en vida bättre plats.”

Carl Larsson är mest känd för sina akvareller och målningar av familjen i Sundborn, en idyllisk liten by i vacker omgivning, som understryker det lyckliga familjeliv som hans målningar visar.

Carl Larsson dog i hemmet den 22 januari 1919. Han kom att bli känd som en av världens bästa konstnärer genom tiderna. Hans fru Karin dog 9 år senare.

Lilla Hyttnäs i Sundborn

Lilla Hyttnäs fick som sagt Carl och Karin av Karins far. Paret älskade att inreda hemmet, och båda två var lika delaktiga i att göra hemmet till ett väldigt speciellt hem. Huset var en timrad parstuga och byggdes 1837. Stugan bygges senare ut i flera etapper för att passa två konstnärer och deras barn.
Över ingången till deras hem står texten ”Välkommen kära Du, till Carl Larsson och hans fru”.
När både Carl och Karin avlidit ville inte barnen sälja det så älskade barndomshemmet, så de skänkte sina arvslotter till ”Carl och Karins Larssons släktförening”.
I Carl Larssons bok ”Ett hem” skildrar han tillkomsten av sitt hem i slutet av 1880-talet på följande sätt:

”För några år sedan togo min svärfar och jag oss lite ledigt och reste omkring här i Dalarna, den vanliga turiststråten kring Siljan, men gjorde en afstickare till svärfars födelseort, Sundborn, där han hade ett par gamla systrar boende i en honom tillhörande stuga.
Det var en oansenlig, ful och intetsägande byggnad, liggande på slaggvarp. Den hette också ”Hyttnäs Lilla”, till skillnad från grannens stora dito. Stugan låg alldeles intill en krökning av Sundbornsån, just där denna vidgar ut sig en smula. Allt inomhus var rent och fint, möblerna voro af enklaste slag, men gammaldags och hållbara, arf efter föräldrarna, hvilka bott på en egendom i närheten.
Här erfor jag denna outsägligt ljuva känsla af afskildhet från världens buller och larm, som jag endast en gång förr känt (och det var i en fransk bondby).
När därför svärfar för min räkning föreslog att han skulle köpa en halfstor egendom i samma by, svarade jag bestämt nej, och motiverade afslaget med, att endast något liknande denna idyll skulle passa en konstnär.
Ett par år senare dog den ena systern, den andra vill ej bo kvar i ensamheten, och då påminde sig svärfar hvad jag en gång sagt, och gaf stugan med allt hvad däri var.
Härefter vidtogs genomgripande omändringar under flera somrar, ty ”Stugan måste jag ha som jag vill ha den, annars skulle jag vantrifvas i den, och det skulle mitt arbete lida på.”
”Nu står stugan färdig – tror jag – men, kära du, innan du ser dig om, hör först en liten predikan om konsten i hemmet. Andra har gjort det bättre än jag, men det kan icke tjatas nog om den saken.”
”Arbetsam och full av hopp,
finn din möda liten.
Solen går så vänligt opp,
När hon lyser fliten.
Akta framsteg, ökad ro,
mera fröjd av lifvet,
och ett trefligt bo
uti perspektivet.”

Så lät en strof som fäste sig i minnet en gång då jag, en liten pojkrackare, kom at se den i en visbok, som låg bredvid fars rakknivar med hvilka jag skulle forma min blyertspenna.”

Idag har Lilla Hyttnäs ca 60.000 besökare varje år, och som sagt så är det ett av världens mest populära konstnärshem.

Några målningar av Carl Larsson


Blomsterfönstret

Denna akvarell ingår i den serie av bilder från Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn, som kom ut år 1899 i boken Ett Hem. I boken beskriver Carl Larsson i både bild och text, hur ett trevligt och vackert hem kan skapas med enkla medel.
På bilden av Blomsterfönstret ser man Carl och Karin Larssons äldsta dotter Suzanne vattna blommorna, som trivs alldeles extra bra just här i Förmaket - som rummet kallas - tack vare ljuset, som kan flöda in genom det stora söderfönstret, som generöst sträcker sig över Förmakets hela ena vägg.

I Ett Hem skriver Carl Larsson själv om denna akvarell bl.a följande: "De soliga eller regnfria sommardagarna äta vi bakom byggnaden under den stora björken, och, vet du, det är spetsen på alltihop! Vore ej den björken där vore hela stället alldeles utan värde för mig. Den ger en sådan härlig skugga, och just där är det litet, litet, lagom dragigt, så att hvarken mygg eller mott trifvas där."

Midvinterblot

Denna monumentalmålning sattes upp på Nationalmuseet många år efter Carl Larssons död. Det skedde i samband med den Carl Larsson-utställning som då var på museet. >
Ett köp blev år 1997 möjligt, genom att Nationalmuseets ledning tagit initiativet till en insamling för att i akt och mening rädda målningen från att återvända till Japan, dit den blivit såld år 1987. Detta skedde efter att ledningen för Nationalmuseet avböjt att ta emot målningen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Carl Larsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-01]   Carl Larsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1099 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×