Carl Larsson

2 röster
10417 visningar
uppladdat: 2007-06-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Carl Larsson var en mycket produktiv konstnär som blev känd för den mångfaldiga publiken när hans Sundbornsmålningar kam ut i hans egna böcker. Många av hans målningar visar det lyckliga familjelivet, hans fru Karin och barnen var Carl Larssons favoritmodeller. Bland de flesta är Carl Larsson känd för sina många akvareller och målningar av sin egen familj.


Han föddes den 28 maj 1853 i Gamla stan i Stockholm. Carl Larssons föräldrar var fattiga och hans barndom blev därför ganska mörk och svår. Men i fattigskolan där han gick vid 13-års ålder så fanns lärare som tyckte att Carl skulle söka till Konstakademins förberedande utbildning, Principskolan. Det gjorde han och kom in. Efter tre år på Principskolan var Carl 16 år, 1869 och blev då uppflyttad till Antikskolan som nu inte var förberedande utan Konstakademins lägsta avdelning. Nu blev Carl mer säker på sig själv efter att ha varit ganska blyg och förvirrad i Principskolan. Efter skolan illustrerade han i böcker och tidningar, han reste också till Paris där han lade mycket energi på konstnärsyrket men utan några framsteg.

Men sedan kom förändringen! I Gréz-sur-Loing, en liten by utanför Paris träffade Carl Karin Bergöö, det var på sommaren 1882 och de gifte sig redan på våren 1883. Bröllopet hade dem i Stockholm men flyttade sedan tillbaka till Gréz och bodde där några år. Från de åren ser man verkligen förändringen också i Carls konst. Nu övergick han från oljan till en mycket mer annorlunda akvarell. Men Carl Larsson var inte bara känd för sina akvareller utan också som en av Sveriges bästa illustratörer. På 1870 – 80-talet när han började illustrera såg hans bilder ofta väldigt ofina och grova ut. Men det berodde på att boktryckarkonsten inte hade utvecklats så han tecknade på s.k. stockar. Det var på 1890-talet när boktryckarkonsten var helt utvecklad som man förstod hur skicklig han var som illustratör.

År 1885 flyttade Carl och Karin från Gréz och hem till Sverige. De bodde ett år i Stockholm sedan blev Carl lärare på Valands konstskola i Göteborg och de flyttade då dit. Karin var också konstnärlig och hade även hon studerat på Konstakademiskolan men hon tog mest hand om hemmet och sin familj. Carl och Karin fick åtta barn: Suzanne (1884), Ulf (1887, men dog 18 år gammal), Pontus (1888), Lisbeth (1891), Brita (1893), Mats (1894, men dog redan efter 2 månader), Kersti (1896) och till slut Esbjörn (1900).

År 1888 fick den då inte så stora familjen en stuga som hette Lilla Hyttnäs. Det var Karins far Adolf Bergöö som skänkte den. Tillsammans gjorde Carl och Karin huset större men också speciellt och det fick en stor betydelse för inredning. Karin designade all textil och ritade också många olika möbler. Utan hennes hjälp hade huset troligen inte blivit så känt som det är idag. Varje år kommer ungefär 60 000 besökare för att se det fina huset i Hallsberg. Carl Larsson levde från den 28 maj 1853 till den 22 januari 1919. Karin Larsson levde från den 3 oktober 1859 till 18 februari 1928.

Jag valde att skriva om Carl Larsson för att en dag när jag satt och lyssnade på radion så hörde jag att det var 88 år sedan konstnären Carl Larsson dog. Jag blev då nyfiken på vem han var. Jag visste ju också i bakhuvudet att vi skulle göra ett arbete om en konstnär och jag hade bestämt mig för att jag ville göra om en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Carl Larsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-03]   Carl Larsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8374 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×