GULLIVERS RESOR

12 röster
35399 visningar
uppladdat: 2002-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Resan till Laputa, Balinibarbi, Glubbdubdrib, Luggnagg och Japan

Gulliver ger sig ut på ännu en resa. Fartyget blir plundrat och Gulliver sätts i en kanot med några dagars proviant för att gå en långsam död till mötes. Men istället lyckas han ta sig iland på en ö och får se något märkligt på himlen. Ett stort moln som liknar en svävande ö kommer flygande emot honom. Ön sänker sig och han kliver ombord på ön Laputa, Vetenskapens land. En av kungens män lär Gulliver språket, och han förstår relativt snart vad det är som försiggår på ön. Allt kretsar kring geometri, musik och astronomi. Kvinnorna vantrivs med tillvaron och söker frihet och äventyr. De har ständigt älskare omkring sig. Gulliver anser att folket på ön lever ett liv i lyx. Människorna på ön har ett egendomligt utseende, huvudet är snett och det ena ögat skelar och det andra pekar rakt upp.

Husen på ön är slarvigt byggda trots att vetenskapsmännen är djupt insatta i geometri. De “lärda” är ständigt uppvaktade av s k väckare som slår dem på öron eller ögon då det är någon annan betydelsefull person som önskar tala med dem.
Ön består av en diamantskiva i botten med olika mineraler ovanpå, och därefter ett tunt lager som staden är byggd på. En jättelik elektromagnet håller ön svävande.
Gulliver tröttnar snart på människorna på ön. Alla är så teoretiska och visa att de inte kan klara av de mest enkla praktiska göromål.

Efter att Gulliver tagit sig till fastlandet igen hamnar han i trollkarlarnas och magikernas land. Han får möjligheten att träffa vilka döda människor han vill och under en tidsrymd så skymtar han Caesar, Alexander den Store och Hannibal.

Därefter står Luggnagg på tur, var han får en tolk och slutligen tar sig till slottet för att bokstavligen slicka konungens fötter. Gulliver blir oerhört omtyckt av kungen.
Gullivers avsikt är att senare kunna ta sig till Japan för att senare resa vidare hem till England, vilket han också lyckas med efter ett antal smärre komplikationer.

REFLEKTIONER OCH JÄMFÖRELSER

Då Gulliver kommer till Laputa, anses han vara annorlunda eftersom han vare sig talar språket eller beter sig på samma sätt som det resterande folket. Han blir ganska snart nedskriven som ointelligent eftersom han inte behöver någon väckare. På samma sätt kan vi se folk idag som behandlas annorlunda p g a sin ras, hudfärg eller sina seder och bruk.

På samma sätt som vetenskapsmännen ses upp till i boken, bl a då Gulliver nyss kommit ner till Fastlandet möter han en man som tar med honom ut på landet. Mannens åkrar är grönare och frodigare än någon annans i hela staden. Trots detta beslutar de “lärda” att hans ängar skall grävas upp och förstöras, eftersom de kommit på ett bättre sätt som de enligt sina teoretiska beräkningar antar skall ge bättre avkastning. Konstigt nog har systemet inte fungerat för någon bonde i hela staden, utan skörden har slagit fel överallt. På samma sätt kan man se än idag hur...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: GULLIVERS RESOR

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-03-19

    djupt...

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-25]   GULLIVERS RESOR
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1231 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×