Buddhism

77 röster
120772 visningar
uppladdat: 2003-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Grundare: Siddharta Gautama, ´Buddha´
Var: Norra Indien / Nepal
När: 560-480 FVT (~2500 år sedan)
Utbredning: Kina, Butan, Thailand, m fl
Antal anhängare: 300 – 500 miljoner
Byggnad: Stupa / pagod
Heliga skrifter: Tripitaka, Dhammapada, Anguttara-Nikaya, Sutta-Nipata, Samyutta-Nikaya bland många andra.

Buddhismen uppstod för ungefär 2500 år sedan i norra Indien. Numera är religionen utbredd över hela Asien utom Västasien, och även i västerlandet finns det mindre buddhistiska församlingar. Det centrala i buddhismens lära är att man ska nå befrielse genom att överge världen och lidandet som återfödelsernas kretslopp bringar.

Historia

Buddhismen uppstod omkring år 500 FVT när prins Siddharta Gautama nådde insikt och upplysning.

Prins Siddharta Gautama föddes i en furstefamilj som härskade i ett rike i Nordindien. En spådom berättade för Siddhartas far att Siddharta skulle bli antingen kung eller en munk. Det skulle vara avgörande för hans utveckling om han kunde skyddas från obehag och lidande. Därför fick han istället växa upp i lyx och överflöd, i ett skyddat palats. Han hade tjänare, dyrbara kläder, flera olika palats och senare också en hustru och en son. Han hade dock en begränsad rörelsefrihet för att skydda honom från att möta lidandet och döden som fanns utanför palatset.

Siddharta trotsade denna begränsningen en dag, och gick utanför palatset. Där mötte han ålderdom, sjukdom, lidande och död. Efter att ha sett detta lämnade Siddharta palatset och sin familj. Han tillbringade sex år som hinduisk asket, och ägnade sig åt meditation och fasta. Men asketismen hjälpe honom inte. Eftersom han var så fast besluten att finna svaret på lidandets gåta så tillbringade han 49 dagar under Bodhiträdet och nådde till slut målet. Han nådde Nirvana, och blev buddha, "den upplyste."

Senare höll han sin första predikan i Benares, för en grupp munkar. Han fortsatte sprida sin lära tills han dog, 80 år gammal. Efter hans död var det kejsar Ashoka som fortsatte sprida buddhismen. Han var en krigare innan han avsvor sig allt dödande och blev hängiven buddhist. Han spred buddhismens budskap på stora stenpelare som fortfarande finns kvar.

Olika grupperingar

Det finns tre olika riktningar:

Mahayana, "den stora vagnen", betonar Buddhas kärlek till människorna. Den menar att alla kan nå frälsning, inte bara nunnor och munkar. Detta är den största gruppen. Anhängarna anser att buddhisternas gemensamma tro kan omge alla människor och därigenom leda till befrielse. Finns mest i norra Asien.

Theravada, "de äldstes lära" (kallas också "den lilla vagnen" av mahayana anhängare), säger att vägen till frälsning ligger i ett klosterliv. Detta är den väg som munkar och nunnor följer, och den är mer strikt än Mahayana. Anhängarna menar att vägen till buddhaskap är individuell, och att man väljer sitt eget sätt för att nå dit. Finns mest i södra Asien.

Vajrayana, "den gyllene farkosten" eller "diamantfarkosten", är den lära som finns i Tibet.


De tre juvelerna

"De tre juvelerna" är en sorts trosbekännelse. Tillflyktsformeln lyder, "Jag tar min tillflykt till Buddha (den upplyste). Jag tar min tillflykt till Dharma (läran). Jag tar min tillflykt till Sangha (församlingen)."

Dharma är inom buddhismen läran om människans situation, livets mål och vägen dit – de fyra ädla sanningarna.

De fyra ädla sanningarna och den åttafaldiga vägen

De fyra ädla sanningarna är resultatet av vad Siddharta insåg när han nådde upplysning – att allt liv är lidande. De fyra sanningarna är:

1. All existens är lidande
2. Lidandet är orsakat av själviskt begär
3. Utplånandet av begären gör det möjligt att uppnå buddhaskap
4. Den åttafaldiga vägen leder till att lidandet upphör

Den åttafaldiga vägen, eller "medelvägen" som den också kallas, är vägen till Nirvana.

Panna
Rätt förståelse (kunskap om de fyra ädla sanningarna)
Rätt tanke (osjälviskhet, allkärlek och medlidande)

Sila
Rätt tal (inget förtal, ingen lögn, inget tomt prat)
Rätt handling (inte döda, inte stjäla, inte leva okyskt)
Rätt levnadssätt (leva rent)

Samadhi
Rätt strävan (utveckla det goda, kämpa mot det onda)
Rätt medvetenhet (uppmärksamhet alltid, med rena och öppna sinnen)
Rätt koncentration (meditation)

Att de symboliseras i ett hjul betyder att man inte ska göra en sak i taget, utan att alla vägar tillsammans leder till Nirvana.

Buddhismen tror inte på någon gud eller på en yttre frälsare – den är icke-teistisk. Om det finns gudar är de på samma nivå som människan – de försöker också nå Nirvana. Buddha sa, "Visst det finns gudar och andar, men de är i det närmaste maktlösa och har ingen kraft att förändra ditt liv."


Skrifter

Tipitaka är buddhismens heliga skriftsamling. Tripitaka betyder "de tre korgarna". På engelska blir skriften tillsammans flera tusen sidor lång. De tre uppdelningarna av skriften är Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka och Abhidamma Pitaka. I Vinaya handlar det om regler för de som lever inom Sangha (det vill säga munkar och nunnor). Förutom reglerna innehåller skriften även bakgrunden till varje regel.

I Sutta Pitaka har Buddha skrivit om hur man bör lära ut Theravada buddhism, och i Abhidhamma är Sutta Pitakas texter omarbetade för att kunna användas för att reda ut tankar och sinnesstämningar.

Tipitaka är skriven på språket Pali . Pali är från början ett oralt språk, vilket betyder att det inte hade något alfabet. Inte förrän 100 år FVT skrev munkar från Sri Lanka ner historierna och reglerna.

Högtider

Inom buddhismen är man sparsam med högtider. Den som är mest betydelsefull av de de faktiskt firar är wesak. Den firas till minne av Buddhas födelsedag, upplysning och död, vilket enligt traditionen hände på samma dag, olika år. Högtiden firas i tre dagar, runt fullmånen i maj. Under de här tre dagarna är det vanligt att man ger gåvor till klostren.

Övrigt

Det finns flera tecken som är associerade med buddhismen. Hjulet med åtta ekrar som det pratas så mycket om är ett av dem. Lotusblomman och Buddhastatyn är två andra. Till sist brukar fikonträdet också vara en symbol för buddhismen, eftersom Siddharta Gautama satt under just ett fikonträd då han blev upplyst.

En lärd man eller kvinna kallas Lama. Den byggnad som symboliserar Buddhas upplysta sinne kallas stupa eller pagod.

Till slut

Eftersom buddhismen föddes ur hinduismen finns det många likheter mellan de två religionerna – bägge har en cyklisk tidsuppfattning, och bägge tror på karma. För båda religionerna är lotusblomman en stark symbol. Båda religionerna betonar också meditationen mycket starkt.

Samtidigt finns det många skillnader. Bu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-12-09

  Kanonbra gjort. Kort och infor

 • Inactive member 2007-09-08

  jättte bra skrivet. lätt att f

 • Inactive member 2007-11-20

  helt ok

 • Inactive member 2010-03-24

  Väldigt bra arbete Camilla Håkansson. // Rolf Åkerlund

 • Inactive member 2011-12-05

  bra !!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-02]   Buddhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1573 [2024-06-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×