Matspjälkningen

36 röster
60485 visningar
uppladdat: 2003-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Matspjälkningen

När vi stoppar in maten i munnen så tuggar vi den, detta kallas den mekaniska sönderdelningen. Det finns också en kemisk sönderdelning, denna sköter enzymerna om. De finns i saliven som i sin tur finns i spottkörtlarna. Enzymerna delar de stora molekylerna så de blir mindre och lättare för kroppen att ta upp. När maten blivit tillräckligt mjuk och fuktig förs den bakåt med hjälp av tungan. En sväljreflex utgörs när maten kommit tillräckligt långt bak i munnen. Då höjs gommen och stänger för näshålan så inte maten kommer upp dit. För att inte maten ska komma ner till lungorna fälls det ner ett struplock och stänger den vägen.

Matstrupens effektiva muskler pressar ner maten till magsäcken. Magsäcken kan rymma omkring 1,5 liter men rättar sig efter hur mycket som kommer ner just då. I magsäcken är det också här, precis som i munnen både mekanisk och kemisk sönderdelning. Den mekaniska delen är att maten knådas med hjälp av magsäckens muskler. Maten blandas med frätande saltsyra, enzymer, vatten och salter, detta är den sura magsaften. Proteiner sönderdelas av enzymet. Bakterier och mikroorganismer tar saltsyran kål på. Men saltsyran kan också skada. Den är mycket frätande så för att inte slemhinnan i magsäcken ska bli skadad skyddas den av ett speciellt slem. Men ibland minskar skyddseffekten och då får man magsår. När vi ser, tänker eller luktar på mat så börjar magsäcken producera magsaften efter tillsägelse av bland annat hjärnan. Maten har legat i magsäcken i några timmar och förs nu vidare till den första delen av tunntarmen, tolvfingertarmen.

Från levern och bukspottkörteln finns det gångar till tolvfingertarmen för att det ska kunna komma galla och buktspott därifrån. I bukspottet, som alltså kommer från bukspottkörteln, innehåller det enzymer som sönderdelar kolhydrater, proteiner och fett ännu mer. Det gör också att det blir mindre surt. Gallan kommer från levern, den har i uppgift att finfördela fettet. Gallan lagras först i gallblåsan och den släpps ut när vi äter. Efter tolvfingertarmen kommer maten till tunntarmen och då är ”maten” en flytande gröt.

Tunntarmen är sex meter lång och gröten förs fram med hjälp av musklerna i väggarna. Nu är det lite sönderdelning kvar, näringsämnen ska sönderdelas till druvsocker, aminosyror och andra småmolekyler. Denna sönderdelning tar också här enzymerna om. Väggarna i tarmen har veck och små utskott, detta kallas tarmludd. Uppsugningen är effektiv i tarmludden och tarmväggens yta kan bli mycket stor. Blodkärlen som sitter i tarmludden tar upp näringsämnen. De går direkt till levern och lagras där eller omvandlas innan de förs vidare till cellerna.
Nu är det bara en station kvar, tjocktarmen. Vatten och salter tas upp så det som är kvar av maten blir fastare. Mineraler, såsom järn och kalcium tas också upp i tjocktarmen.
Bakterier finns det gott om i tjocktarmen men de flesta är bara till nytta. De tar hand om avföringen o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Matspjälkningen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-11-09

  Jag tycker att arbetet var bra

 • Inactive member 2007-12-03

  Stort tack med hjälp av din up

 • Inactive member 2009-02-25

  ´jag tycker att arbettet är ganska bra faktiskt, tack.

 • Inactive member 2009-04-20

  duktig :D

 • Inactive member 2010-01-26

  Jättebra arbete:D Lycka till i fortsättningen:D

 • Inactive member 2014-01-27

  tack för hjälpen :) mycket bra arbetat xD

 • Inactive member 2014-01-27

  tack för hjälpen :) mycket bra arbetat xD

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-19]   Matspjälkningen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1696 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×