Matspjälkning

19 röster
37078 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Man måste äta och dricka för att kunna leva. Men vad händer egentligen med maten när vi stoppat den i munnen?

Med hjälp av tänderna delas maten sönder i mindre bitar. Maten blandas med saliv, som tillverkas i spottkörtlarna. På ett dygn tillverkas ungefär 1 liter saliv. I saliven finns något som heter enzym. Enzymer är till för att dela sönder näringsämnena så att de ska passa cellerna. Fetter, proteiner och kolhydrater är exempel på näringsämnen som sönderdelas av enzymerna. Enzymen som finns i saliv kallas Amylas och bryter ner stärkelse, som finns i bland annat potatis och ris.

När maten är färdigtuggad så är det dags att svälja ner den. Detta hjälper tungan och gommen till med. Man sväljer automatiskt när svalget känner av maten. Det finns ett så kallat struplock som stängs av så fort maten kommer ner, detta för att förhindra maten från att komma ner i luftstrupen. Om man till exempel pratar samtidigt som man sväljer hinner inte struplocket stängas igen, då kan matbitar hamna i luftstrupen, vilket i värsta fall kan leda till kvävning. I matstrupens väggar sitter det små muskler som trycker ner maten till magsäcken. Det funkar så bra att du till och med kan hänga uppochner och samtidigt dricka vatten. Man undrar kanske ibland varför inte maten kommer tillbaka från magsäcken när man till exempel går på händerna eller hänger uppochner. Det beror på att i övre delen av magsäcken sitter det en ringmuskel som stänger igen vägen till och från magsäcken. När man mår illa och ska kräkas så öppnas den.

När maten kommit ner i magsäcken så blandas den ut med magsaften och knådas av muskler. Magsaften bildas i körtlar sim ritter i magsäckens väggar. Magsaften hjälper till att döda bakterier så att inte kroppen ska få några infektioner. Magsaften innehåller saltsyra och Pepsin, som är ett enzym. Enzymet delar upp proteinerna i mindre delar. Det sitter en slemhinna på insidan av magsäcken, den hinnan skyddar magsäcken från att inte frätas sönder av den starkt frätande saltsyran. När magsäcken är klarmed sitt skickas maten vidare till tolvfingertarmen.

Tolvfingertarmen heter så för att den är ungefär lika lång som tolv fingrar i bredd. I tolvfingertarmen finns det en korsning där en liten väg leder till två andra vägar. Den ena vägen leder till bukspottkörteln. Det är därifrån bukspottet kommer, som innehåller en del olika enzymer. Enzymerna bryter ner kolhydrater, proteiner och fetter till så små delar att de sen inte behöver brytas ner mer. Från den andra kommer gallan. Gallan är en gulaktig vätska som förvaras i gallblåsan men tillverkas i Levern. Gallan hjälper med att bryta ner fettet. Nu när maten är tillräckligt nedbruten för att kunna passa cellerna transporteras den vidare till tunntarmen.

Tunntarmen är ungefär 5 meter lång och insidan är nästan lika stor som en fotbollsplan. Det är här som den första näringen börjar tas upp och vi faktiskt får någon näring av det vi ätit. När maten kommer hit så är den som en lättflytande massa och i så små delar att den kan börja tas upp av tarmludden. Tarmludden är små veck och utskott på insida som arbetar för att suga upp näring och sedan transporteras till cellerna. Detta är den största delen i cellandningen där det behövs näring och syre för att få energi att kunna röra oss. När den mesta fastna näringen har blivit upptagen i tunntarmen kommer födan sedan vidare till tjocktarmen.

I tjocktarmen är först födan som en trög gröt men blir sedan fastare ju mer vatten som sugs upp av tarmludden som även finns i denna tarm. Nästan allt som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Matspjälkning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-05-16

  jag tycker att ditt arbete var

 • Inactive member 2007-02-01

  Ditt arbete var verkligen bra

 • Inactive member 2007-05-28

  Du får ett Mvg+ av mig =)

 • Inactive member 2007-12-10

  Mycket fint!

 • Inactive member 2007-12-11

  fin fint arbete:D

 • Inactive member 2008-05-29

  jag fatta inte så mycke men ja

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Matspjälkning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1829 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×