Madame Bovary

1 röster
14473 visningar
uppladdat: 2003-03-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Valet av 1800- tals roman föll på Gustave Flauberts litterära genombrott - Madame Bovary. Tanken bakom var att den kunde vara intressant just för att den handlade om en kvinnas livsöde, men även för att den är känd för att vara välskriven.

Emma Bovary är en självupptagen ung dam som lever mer i sin egen fantasivärld än i verkligheten. Hon drömmer sig bort till de rikas värld där hon är omgiven av vackra saker i överflöd, går på teater och andra stora tillställningar med kända och uppsatta människor och är gift med en framgångsrik man. Hennes liv är fyllt med romantik, passion och givetvis lycka.

Men verkligenheten är den den motsatta.
Hennes make, Dr Charles Bovary är en enkel man utan större ambitioner. Han nöjer sig väl med sitt arbete som byns doktor och har inga planer på att avancera eller åstadkoma något stort. Charles beundrar Emma över allt annat och tycker han liv är fullkomligt när han har henne vid sin sida.
Detta irriterar givetvis Emma som tidigt börjar undra varför hon överhuvudtaget gifte sig med den tråkiga, intetsägande karlen. Dessa tankar övergår så småningom i ett förakt, vilket hon försöker dölja i den mån det går.
Hennes önskan om att få uppleva saker och uppfylla sina drömmar, och då framför allt passionsdelen, blir starkare för varje dag och till slut övergår dem i besatthet. Hon skaffar sig både älskare och dyrabara saker på kredit. Detta resulterar i ett nät av lögner och en massa skulder som hela tiden blir fler. Charles är den godtrogna typen och ger henne det hon ber honom om i önskan att hon ska bli lycklig, fastän han inte får mycket tillbaka på något plan. Första älskaren drar nytta av hennes desperation efter kärlek och uttnyttjar henne som älskarinna. Efter den romansen tar det lång tid för henne att återhämta sig psykiskt.

Boken handlade mycket om de de högre uppsatta i samhället. Om hur andra såg på dem och hur dem själv uppfattade sig. Den kritiserade överklassen och deras ideal men även kyrkans män. Däremot skildrades inte Emma Bovary särskilt kritiskt fastän hon levde som hon gjorde.

Det är en mycket välskriven bok med många liknelser och väldigt ingående beskrivningar både utav karaktärer och miljö. Däremot var där inte så mycket handling i den. Man fick känsla av hur det var att leva i en fransk småstad för 150 år sen. Madame Bovary skulle mycket väl ha kunnat leva i nutid om man ser till de visioner hon hade. Skillnaden var att idag skulle hon ha kunnat genomföra dem också. Språket var ganska lätt att förstå, om man bortser från en del svåra ord. Översättaren hade även gjort några paranteser med beskrivningar på kända personer och vad dem hade åstadkommit, vilket gjorde att man lättare kunde förstå sammanhanget mellan personerna och handligen.

Jag fick intrycket att författaren var ganska så beläst och att han hade tagit god tid på sig att skriva den här boken. Det är en väldigt tragisk människoskildring och absolut inte den sortens litteratur som jag skulle gå och låna för nöjes skull. Men jag skulle inte placera den i kategorin dålig litteratur heller för att när man väl har börjat läsa den, så vill man gärna veta hur historien kommer att sluta. Dess...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Madame Bovary

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-01]   Madame Bovary
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1762 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×