buddha

16121 visningar
uppladdat: 2003-03-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Buddhismen

För ca 2500 år sedan levde en hinduisk prins i Indien, hans namn var Siddharta Gautama. Eftersom han var prins växte han upp i en välmående rik familj omgiven av lyx. För att skydda han mot allt ont i världen släppte hans far inte ut honom utanför palatset, i rädsla för att han skulle se fattigdomen och gå och bli munk. Men faderns försök att isolera sin son misslyckades. Med en tjänare smet han ut på en utflykt ändå. Han blev chockad när han såg gamla, sjuka och en död som var något nytt för honom. Tjänaren berättade för honom att detta händer alla någon gång. Gautama blev skärrad, och menade att allting var lidande och undrade vad tillvarons mål var, och ansåg att allt var meningslöst i såna fall. På hemvägen träffade han en munk som berättade för honom om försakelsens väg, att leva i fattigdom. Gautama tyckte att munken verkade trygg och beslöt sig för att gå den vägen. Han lämnade sin familj, sin fru och sitt barn för att bli asket. Men även om han levde ett strängt asketiskt liv så fick han ingen frid. Då testade han en tredje väg. Att nå trygghet genom att meditera och lära känna sitt inre. Efter ett dygns meditation under ett träd nådde han målet, och blev upplyst. Han blev Buddha, den upplyste.

Gudar
Buddha förkastade dyrkandet av gudar och ansåg att gudar inte existerade. Det fanns små gudomliga krafter och andar i tillvaron men inte något som kunde hjälpa människor. Därför skulle man inte heller be och offra eftersom det inte fanns något att be till. Istället skulle man meditera inom sig för att få ro.

Enligt Buddha är människans mål liksom i hinduismen att slippa återfödas. Men istället för att bli ett med världssjälen så uppnår man Nirvana. Vägen till nirvana ska människan finna själv utan hjälp av övernaturliga krafter som gudar. Jordelivet är ändå bara lidande, när man når nirvana är man helt fri, befriad från allt lidande.

De fyra ädla sanningarna
Buddhas första predikan är mycket känd där han talar om de fyra sanningarna:

1. Allt är lidande
2. Vad är lidandets orsak?
3. Hur kan lidandet upphävas?
4. Vägen till att upphäva lidandet

Buddhismen handlar alltså om att livet är lidande och hur man ska bli fri från lidandet.

Två olika riktningar
Buddhismen har splittrats upp i två olika inriktningar, Nordbuddhismen, Mahayana och Sydbuddhismen, Hinayana. Mahayana brukar kallas för Stora Vagnen eftersom alla människor har chansen att uppnå nirvana. I Sydbuddhismen, Lilla Vagnen är det bara munkar som har möjlighet att uppnå nirvana. Om en vanlig människa vill uppnå nirvana är man tvungen att sköta sig bra så att man blir återfödd som munk, först då har man chans att bli fri.

De fem buden
En buddhist ska försöka hålla dessa fem viktiga bud:
· Inte döda
· Inte stjäla
· Inte ljuga
· Inte leva sexuellt lösaktigt
· Inte använda berusningsmedel

Genom att följa dessa 5 bud kan man förbättra sin karma. Det är buddhisternas främsta strävan, karman förbättras också när man utför goda handlingar. Om man uppnår tillräckligt hög karma så kan man hoppas på en god återfödelse. Som vanlig hinayana-buddhist kan man däremot inte uppnå nirvana.

Den åttafaldiga vägen
När Buddha levde beskrev han sin lära sammanfattad i åtta punkter, dessa punkter brukar liknas vid ett hjul, Lärans Hjul. Det har åtta ekrar och var och ett av de motsvarar en av de åtta punkterna. Dessa är de åtta:
1. Rätt kunskap – Förstå de fyra ädla sanningarna
2. Rätt sinnelag – Fri från begär och onda tankar
3. Rätt tal – Undvika lögn och hårda ord
4. Rätt handlande – Inte stjäla, döda eller leva okyskt
5. Rätt liv – Lever på att inte skada andra varelser som t.ex. fiskare och jägare
6. Rätt strävan – Sträva efter att göra det rätta
7. Rätt vaksamhet – Ge akt på känslor
8. Rätt meditation – Koncentrera sig ordentligt.


Att vara munk
Munkarna ska vara föredömen för vanliga människor. Munkarna måste följa en del regler. Först och främst måste de följa den åttafaldiga vägen, de fem buden. De måste också följa munkarnas regler och får t.ex. inte äta efter 12-tiden, inte sova i bred säng, inte bära smycken eller ägna sig åt ”världsliga nöjen”. De får inte ha några egna ägodelar förutom den orangefärgade livklädnader, gördel av tyg och en nål, en matskål, en rakkniv och en vattensil att sila dricksvattnet för att inte döda någon insekt.
Var finns det buddhister?
Buddha levde i Indien och hans religion växte senare fram i Indien, men liksom Jesus blev han inte särskilt populär i det egna landet till slut. Den tog många anhängare från hinduis...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: buddha

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-11]   buddha
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1790 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×