Buddha

5 röster
19969 visningar
uppladdat: 2000-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Buddha hette egentligen Siddharta Guatama och föddes omkring 500 f.Kr. han föddes som en prins. Eftersom han föddes i Indien, så var han hindu vid födseln.
En spåman berättade att barnet antingen skulle bli en världshärskare eller grundare av en ny religion. Fadern ville inte att det skulle inträffa, så han stängde in Siddharta bakom palatsets dörrar och lät honom leva ett liv lyx, på det att han inte skulle tänka för mycket på det med religion.
Men den unge prinsen var alltför nyfiken för att låta sig bli inspärrad i palatset. Under flera hemliga åkturer som han företog sig såg han det lidande och den död som människorna blev utsatta för.
Till slut bestämde sig Siddharta för att lämna palatset och söka efter meningen med livet. Han skulle leva som en enkel man för att då lättare förstå vad allt gick ut på. En natt, i skydd av mörkret smög han ut ur palatset och lämnade sin fru och dotter efter sig. Men livet som fattig man gav honom inte riktigt svar på de frågor som han ställde. Hela dagarna mediterade han, och han levde bara på ett riskorn och en droppe vatten om dagen.
Till slut så fann han lösningen. Han såg genom alla himlar och helveten. Alla varelsers återfödelser till lidande och död passerade förbi. Han förstod sammanhanget. Han upplevde nirvana, den slutgiltiga befrielsen från återfödelsen. Han blev Buddha, en upplyst.
Buddha dröjde sig en tid kvar i trakten för att samla krafter. Han blev då uppvaktad av den onda Mara, som försökte få honom att träda in i nirvana direkt, men Buddha ville inte det. Han kände en stor kärlek till alla människor på jorden, och ville inte lämna dem.

I
över 40 år vandrade han så runt men sina lärjungar och predikade sin lära. Han sade att alla människor kunde nå nirvana, det fanns inget behov att tro på någon gud.
På väg hem så avled Buddha, av ålderdom och sjukdom. Stilla somnade han in och nådde så nirvana. Jorden skakades av flera skalv, åskan dånade över den mörka himlen.
På den sjunde dödsdagen brändes hans kropp av lärjungarna.

D
et råder inga som helst tvivel av att Buddha verkligen har funnits. Vetenskapsmän tror att han dog omkring 480 f.Kr. han lämnade inga skriftliga dokument efter sig. Därför är det svårt att skilja på verklighetens Buddha och legendernas.
Särskilda personer fick till en början föra berättelsen om honom vidare. På 200-talet så skrev man ned läran. Skrifterna kom att kallas Tripitaka, ”de tre korgarna”. Där beskrivs Buddha ungefär som Jesus, han utförde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddha

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-19]   Buddha
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=356 [2024-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×