Nazism under andra världskriget och idag

27 röster
48707 visningar
uppladdat: 2003-03-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är en nazist?
En nazist anser att den egna vita rasen, den ariska rasen är den enda rätta. Olika raser bör enligt nazisten hållas isär. Judar, mörkhyade, handikappade, mentalt sjuka, alla som betraktas annorlunda har ett mindre värde. Nazisten vill alltså att olika människor ska hållas inom olika gränser.

Nazismens historia och framväxt under andra världskriget:
Nazismen hade sin grund i NSDAP – Nationalistiska tyska arbetarpartiet. NSDAP grundades år 1918 och en bland flera ledare var just Adolf Hitler. Detta parti växte sig allt starkare i Tyskland och Adolf Hitler utsågs till dess ledare. År 1932 blir nazisternas parti det största i riksdagen. Året därpå – 1933 utses Adolf Hitler till Tysklands rikskansler av president Hindenburg. Samma år brinner riksdagshuset i Berlin ner under mystiska omständigheter. En holländare som sägs vara kommunist grips. Denna brand, tror jag, var en falsk anledning till att börja sprida det diktatoriska budskapet och därför anklagades även en kommunist för branden. Efter det börjar nazisterna sina första angrepp mot judarna. Judarna utgör under denna tid 550 000 av Tysklands befolkning. Under samma år införs även de första koncentrationslägren i städerna Achau, Buchenwald, Sachsenhausen och Ravensbrück.
1935 införs den så kallade antisemitiska lagen, denna lag innebär bland annat att judar inte längre är lika mycket värda som en ”riktigt” tysk. Judar och ”riktiga” tyskar får inte längre ingå äktenskap med varandra. Senare år 1938 går Tyskland in i Österrike för att öppna ännu ett koncentrationsläger – Mauthausen.
Under kvällen och natten mellan 9: e och 10: e november förstörs hundratals synagogor runtom i Tyskland. Tusentals judiskt ägda affärer plundras och förstörs. Judiska begravningsplatser vandaliseras och ett hundratal judar mördas under själva kristallnatten. Tiotusentals judar förs till olika koncentrationsläger. Den nazistiska regeringen anklagar judarna för vandalismen under kristallnatten och regeringen kräver judarna på ett enormt skadestånd. Dessutom tvingas judiska affärsägare att städa upp efter förstörelsen.

1942 införs folkmord på judar, alla judar ska utrotas enligt nazisterna. Men, resten av världen börjar göra motstånd och så sent som 1945 begår Adolf Hitler självmord tillsammans med sin fru Eva Braun som han gift sig med dagen innan. Nazisterna kapitulerar och den 7: e maj förbjuds nazistpartiet och huvudansvariga nazister ställs inför rätta. Åtalet rör tre speciella huvudområden: Brott mot freden, krigsförbrytelse och brott mot mänskligheten.
Under andra världskriget avrättades 6 miljoner judar och tusentals människor led, bara för att den ariska rasen, ”den enda rätta rasen” inte visste bättre!

Att nazismen fick så stort fäste i Europa under 1930-40 talet beror ju till att börja med att Hitler ens kom till makten. Han blev faktiskt demokratiskt vald av tyska folket. Och hur kan det komma sig? Hur kunde denna hemska och hatiska människa älskas av så många? Till och börja med så tror jag att Hitler förskönade bilden av nazismen från början. Som så många andra politiker även idag så fick han nazismen att verka bättre än vad den egentligen var. Därför kom han nog till makten. Han var en skicklig politiker helt enkelt! Men hur kunde människorna runt omkring gå på detta? Såg de inte vad nazisterna gjorde mot judar, handikappade och mentalt sjuka? Eller var de för inbitna nazister själva? Eller var det egentligen bara så att de blundade för den hemska sanningen? För det första tror jag att en stor del av det tyska folket faktiskt blivit så hjärntvättade av Hitlers åsikter att de faktiskt tyckte att han gjorde rätt. Sen tror jag även att det fanns dem som faktiskt blundade för vad som hände. Det fanns säkert de som inte vågade göra motstånd just för att de var rädda för vad som då skulle kunna hända dem. En annan fråga som ständigt kommer upp när man läser om förföljelsen av judar är hur dessa SS-tjänstemän och nazister kunde klara av att varje dag döda? Hade de inget samvete? Hur kan man varje dag vakna upp med tanken på att man mördat flera människor? Hur kan man vara så iskall? Jo, förmodligen för att de också var hjärntvättade. De trodde på allt Hitler sade. De var helt enkelt så pass inbitna nazister.

Att detta krig pågick så länge berodde ju bl.a. på att exempelvis USA inte ville lägga sig i Europas konflikter. Om de hade gått med i kriget tidigare så kanske nazisterna hade stoppats i ett tidigare skede och då hade förmodligen inte så många människor behövt sätta livet till.

SS (Schutzstaffeln):
En annan organisation som spelade stor roll under andra världskriget var SS som kom att fungera som nazisterna egna livvakter.
Den 6: e januari år 1929 utnämns den tjugonioåriga hönsfarmaren Heinrich Himmler till chef för SS. Himmler är duktigt på att organisera och SS blir som nazisternas och Hitlers stora livvakt. SS var från början en liten organisation med knappt hundra man. Men redan år 1932 har man 52 000 medlemmar och man närmade sig 200 000 medlemmar redan sommaren år 1933.
År 1934 angriper SS en annan stor nazistisk massrörelsen som kallas SA. Att SS angrep SA berodde på att de själva ville stå Hitler så nära som möjligt. SS lyckas och
SA: s ledare mördas och organisationen upplöses. SS blir nu nazisternas maktinstrument.
1936 utnämns Heinrich Himmler till Reichführer för SS och statssekreterare i inrikesdepartementet, därmed får han kontroll över både den tyska polisen och den tyska hemliga polisen Gestapo.

Skinheads:
Jag tänkte nu utreda begreppet skinheads som ofta förknippas med rasister och nazister.
Ordet ”skinhead” uppstod första gången på Jamaica redan år 1960. ”Skinheads” var egentligen ungdomar som tog avstånd från den rastaafrikanska kulturen som då uppfattades som ganska konstig. ”Skinheads” tog avstånd från droger och klädde sig snyggt och propert. Från början hade alltså inte ”skinheads” något med rasism eller nazism att göra. Strax efter att detta uppstod på Jamaica spred det sig vidare bland annat till England. I England handlade ”skinheadkulturen” från början bara om mode och musik och majoriteten av ”skinheads” klädde sig i uppvikta jeans, rutiga skjortor och militärkängor. Denna klädstil kom senare att bytas ut mot tunga kängor, hängslen och bomberjackor.

År 1969 var ”skinheads” en känd grupp och de började förknippas med våld, bråk och rasism. De rasistiska tankarna skinheads hade då riktade sig inte mot alla invandrare utan främst mot asiaterna.
De första skinnskallarna syntes till först år 1970 i Sverige men var då helt politiskt ointresserade. Det som från början var en fredlig ”kultur” som tog avstånd från droger och inte ville tillhöra den rastaafrikanska kulturen växte och spred sig och började förknippas med rasism. Så, ”skinheads” från början hade egentligen ingenting med dagens så kallade rasism att göra. Rasistiska ”skinheads” tycks ha vuxit fram genom att omvärlden förknippade de med rasister. Och genom att ”skinheadkulturen” spred sig till andra länder och blandades upp med andra kulturer, tankar och värderingar så har ”skinheads” idag börjat uppfattas som rasister, fast vissa av dem kanske egentligen inte är det.

Förnekande av nazism och eftertankar:
Redan under slutet av förintelsen började nazister förneka att detta hemska någonsin inträffat för att kunna undanröja bevis. Vissa nazister och andra människor än idag förnekar att det faktiskt har hänt. Men med alla bevis som foton, dokument och skrifter så är de överbevisade. Detta har faktiskt inträffat och vi behöver få hela världen att inse detta. Alla måste få veta att detta inträffat, det måste alltid föras vidare just för att det inte ska kunna hända igen.

Nazism förekommer även i dagens samhälle och jag tycker att det verkar som om den sprids till allt lägre åldersgrupper. Många värderingar och åsikter får man självklart med sig hemifrån. Men idag tycker jag att det finns så mycket fördomar mot andra. Det räcker visst med att en invandrare begår ett brott och så betraktas alla invandrare som brottslingar. Så ska det inte behöva vara. Dessa åsikter bygger som bekant på okunskap. Det är så otroligt trångsynt att placera människor i olika fack bara för att de har en annan hudfärg eller olika åsikter om något. Hur ska samhället bli om vi ska gå runt och hata varandra? Det fungerar inte! Vi måste ta reda på fakta innan vi bildar oss uppfattningar.

Vi måste verkligen jobba aktivt mot nazismen, vi måste jobba aktivt för att nå ut med information om andra världskriget och om nazismen i skolor. Framförallt i skolor just för att ungdomar idag är världens framtid. Det är vi som i framtiden måste se till att detta aldrig kommer att ske igen. Krig över huvudtaget är hemskt, oavsett om det har nazistiska bakgrunder eller inte. Man kan inget annat än att känna obehag varje gång man sätter sig framför TV: n och tittar på nyheterna och de pratar om ett eventuellt krig i Irak. Hur är människor idag funtade? Kr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nazism under andra världskriget och idag

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-06

    välldigt bra fakta om Hitler

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-12]   Nazism under andra världskriget och idag
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1795 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×