Kloning

19 röster
74348 visningar
uppladdat: 2003-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord:

Vetenskapen har gjort mer och mer framgång.
I början var det fåret Dolly och andra djur, men nu har forskarna tagit ett större steg och börjat klona människor.

Kloning har blivit under det senaste året en del av vardagssamtalet.
Sällan har ett vetenskapligt genombrott fått en så snabbt succé i den allmänna diskussionen. Men trots det måste vi ta ställning i dom moraliska frågorna. Ska man Klona människor? Ska man stoppa den fria Forskningen för att undvika framtida problem?

Jag har valt att skriva om det här temat på grund av att jag tycker att det är intressant. Man hör så mycket om kloning nu för tiden, i tidningar, Internet, men mest på tv. som t.ex. I Science Fiction-filmer, på nyheterna, m.m.

Betydelse:

Kloning:

Det är framställningen av grupper av celler eller organismer med identiska arvsanlag. Kloner uppstår naturligt hos djur och människor, exempel: enäggstvillingar, där det första två dottercellerna av den ursprungliga befruktade ägget separerats i första delningen, då blir det två individer.

En annan metod för kloning är Terapeutisk Kloning. Då planteras cellen inte i en livmoder. Istället odlas specifika celler fram som kan bilda exempelvis mänskliga organ som en lever. Denna form av Kloning kommer att rädda många liv.


----------------------------------------------

Hur klonar man?

Hur man gör för att klona en människa:

Ta en cell (med kärna). Röda blodkroppar och andra kärnlösa celler duger inte) från personen du vill klona och placera i ett provrör med normal näringslösning. Odla fram en cellkoloni i 5 dagar.

1. Ge bara cellerna 5 % av den mängd näring de normalt använder; detta kommer att
få dem att gå in i ett vilotillstånd.
2. Ta en (obefruktad) äggcell från en kvinna och avlägsna DNAt från kärnan.
3. Placera en vilande cell brevid äggcellen och ge båda en liten el-stöt så att de smälter samman.
4. Vänta och se om den nya cellen börjar dela sig; när det har blivit 8 eller 16 celler flytta in dem i (surrogat) mammans livmoder.
5. Vänta nio månader.

Om cellen inte delar sig i steg 5, försök igen med nya celler; det är rätt svårt att få dem att fungera.
Ett annat sätt att skapa kloner är att vid normal provrörsbefruktning (då spermier smälter samman med en äggcell in vitro) dela upp den cellklump som bildas efter ett par delningar i två eller flera delar och sedan inplantera i modern eller surrogat- mödrar. Resultatet är enäggssyskon.


-----------------------------------------

En kort tillbakablick

Kloning inom vetenskapen kan bevisas ända tillbaka till 1930-talet och på 80-talet började man klona däggdjur från embryon.

Det första klonade däggdjuret var fåret Dolly, som föddes på Roslininstitutet i Skottland den 5 juli 1996. sedan dess har man klonat bland annat möss, getter, nötkreatur, grisar, mufflonfår och katter.
Dolly dog fredagen den 14 februari 2003, hon hade problem med lungorna och hade fått prematur artrits. Hon blev bara 6 ½ år, men genetiskt var hon som en 12 åring. Resterna av Dolly har donerats till Skottlands National Museum.

----------------------------------------------

En lyckad Kloning kräver många offer:


Man har fått höra i nyheterna att den första klonade människan har fötts, hon ska heta Eve. Hon blev till i ett laboratorium i Sydkorea och föddes med kejsarsnitt den 26 december 2002, annandagen jul. Eve är kopia av sin 31-åriga mamma, eftersom ”pappan” är infertil.

Ingen vet priset för detta ända barn. Man vet inte hur många aborter av missbildade barn det har krävts.
Fåret Dolly var det enda lyckade av mer än 280 försök. Efter Dolly har man klonat fram katter, getter, kor och möss. Många har fötts med missbildningar som förstorade blodkärl och många behövde respirator för att kunna andas.

Risker:

Riskerna för barnet är förtidigt åldrande, barnet kan få åldersrelaterade sjukdomar redan i 30-årsåldern. Det genetiska materialet, kärnan, har ju hämtats från en vuxens kroppscell, där åldrandeprocessen redan startat och miljön kan ha utsatt gener för mutationer.

---------------------------------------------

Tre möjligheter

Läkare säger att det finns tre möjliga motiv för kloning:

1. En kvinna vill av någon anledning ha en kopia av sig själv. Man tar ut ett ägg och tömmer det på sin kärna. Äggets kärna innehåller bara 23 kromosomer, en halv DNA-uppsättning. Resten ska ju komma från pappan. På den naturliga vägen till graviditet får barnet gener från både mamman och pappan. Men den här kvinnan vill ha en kopia av sig själv, så man tar en vuxen kroppscell från henne, eftersom den har en komplett DNA-uppsättning med 46 kromosomer. Så man för in cellkärnan i den tomma äggcellen, sen lägg den in i livmodern igen.

2. Ett par, där mannen inte har spermier, och kan då inte skaffa barn. Då tömmer man kvinnans ägg på kärnan, hämtar en kärna från mannens kroppcell och för in det i ägget, som sätt in i kvinnans livmoder. Barnet blir genetisk kopia av mannen.

3. Man vill ha en kopia av det barn man förlorat. Då måste man först ha en kroppcell från barnet innan det dött. Man gör samma sak här, man tar en äggcell (utan kärna) och för in barnets cellkärna. Sen återför man ägget till mammans livmoder. Detta barn blir enäggstvilling till sitt döda syskon.

-----------------------------------------

Fördelar och Nackdelar


Fördelar med kloning:

· Större möjlighet att ersätta celltyper som saknas eller skadats vid visa sjukdomar, t ex leukemi eller diabetes.

· Minskad genetisk variation mellan försöksdjuren kan uppnås och därmed kan bättre kontroll över alla de faktorer som kan påverka utfallet av försöket erhållas. På så vis krävs färre antal försöksdjur för att få statistiskt säkerhetsställda data

· Tillvarata goda egenskaper som höjer produktionen av livsmedel
· Utveckling av sjukdomsresistans i samband med husdjursavel

-----------------------------------------

Nackdelar med kloning:

· Etiska och emotionella problem.
· Alltför utbredd kloning utarmar den biologiska mångfalden.
· Det kan eventuellt bli lättare att sprida sjukdomar.
· Det är ovisst om det kan finnas någon risk för en höjd frekvens av defekter hos djuren.
· Risk för ökad kommersialisering. Avelsföretag kan komma att exploatera värdefullt arvsmaterial och slå ut mindre avelsarbeten.

-----------------------------------------------

Kyrkan om Kloning:

Barn behöver föräldrar, en mamma och pappa att relatera till för att finna sin egen identitet. Denna grundläggande relation hotas vid kloning. För klonen blir nämligen föräldrarna inte bara en pappa och mamma. En av dem blir också en tvilling, en person med exakt samma genuppsättning. Därför innebär kloning att själva föräldraskapet utsätts för en kränkning, som i sin tur påverkar individens möjlighet att finna sin egen identitet.


Katolska kyrkan emot kloning:

Katolska kyrkan är definitivt emot all form av kloning. Deras åsikt grundar sig på en tolkning av att varje människa är unik, ojämförbar och oersättlig individ. Kloning av människan skadar dessa huvudsaklig mänskliga egenskaper, samt andra som till exempel sexualitetens och föräldraskapets betydelse.

---------------------------------------------

Jämförelse:

Naturlig fortplantning:

-Mötet mellan Spermie och Ägg.

Under en kvinnas liv kommer ägglossningen månad efter månad, samanlagt runt 400 gånger.
Hos mannen produceras varje dag närmare 100 miljoner spermier varje sekund. En spermie innehåller en unik blandning av den blivande pappans arvsmassa.

Processen:

När ägget väl lossnar från äggstocken fångas den upp av äggledarens tratt.
Ägget är bara befruktningsdugligt under något dygn.
Om ingen spermie möter ägget förstörs den och kvinnan får två veckor senare mens.

Vid samlaget kastas spermierna mot livmoderhalsens öppning i slidans topp. Det tar timmar till spermierna nåt äggledaren.
Under simningen förändras spermierna stegvis sina egenskaper. Det påverkas av ämnen i livmoderhalsen, livmoder och äggledaren. Det har fått förmågan att befrukta ägget.
När spermierna väl kommer fram till ägget, har den fortfarande omslaget av näringscellerna. Då börjat spermierna att ”klä av den” för att kunna borra sig in.

När den vinnande spermien kommer igenom helt och hållet och tränger sig in i äggets inre plasma, då sker något märkligt.
Snabbt ändras äggskalets kemiska sammansättning så att övriga spermier stängs ute.

Spermiens DNA-spiral är mannens bidrag till det blivande barnets ärftliga tillbehör. Här finns X-kromosomen som bestämmer om barnet ska bli en flicka, eller Y-kromosom, som gör att det bli pojke.
Andra egenskaper är kroppslängd, hudfärg, hårfärg, och rakt eller lockigt hår. Ögonfärg, Ansiktsdrag, m.m.

Efter Nio månader, är det dags för kvinnan att föda. Detta barn som födds, har en far och en mor, och blandningen av bådas egenskaper.

-------------------------------------------

Kloning:

Metod för att skapa genetiskt identiska individer.

Att klona innebär att man gör en individ som är genetiska likadan som sin enda biologiska förälder.

Det sker genom att man tar ut kärnan från en vanlig kroppscell och stoppar in den i en äggcell som har tömts på sin egen kärna. Sedan börjar äggcellen dela på sig så att ett embryo bildas. Embryot sätt in i livmoder på en kvinna och graviditeten fortsätter på vanligt sätt.

Det är viktigt att veta att kloning inte ger exakta kopior av anmodern. Arvsmassan i en cell innehåller de flesta arvsanlagen hos däggdjur men även mitokondriernas DNA påverkar individens egenskaper. Olika äggceller kan dessutom skilja sig åt beträffande innehåll av proteiner, budbärar-RNA, mitokondrie-RNA och andra celldelar. Dessutom har anmodern och hennes tänkta "kopior" utvecklats i olika livmödrar vilket dessutom bidrar till att de inte blir exakt likadana. Att framställa en ny Hitler eller Stalin är definitivt en omöjlighet eftersom man endast ärver cellens mitokondrier från modern. Man måste alltså ha tillgång till en levande äggcell från antingen moder eller syster. Om det är en kvinna som skall framställas går det även bra med hennes egna äggceller. Det faktum att människans utveckling påverkas av arv och miljö bidrar också till att de kl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kloning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-30]   Kloning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1902 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×