Kloning

3 röster
14162 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kloning innebär att en cellkärna från ett djurs vävnad placeras i en äggcell där man tagit ut dess egen arvsmassa. Äggcellen börjar dela på sig som ett befruktat ägg. Därefter placerar man in detta i en surrogatmamma och låter det hela utveckla sig och förhoppningsvis blir det ett foster.

Så här skulle du kunna bli klonad. Forskarna skulle ta ditt DNA från t ex en hudcell och sätta in den i en äggcell vars DNA avlägsnats. En elektrisk stöt skulle få ägget att dela sig och efter några dagar skulle ett embryo ha utvecklats till en människa som genetiskt vore identiskt med dig.

Redan 1952 så klarade man att ta fram det första embryot.
Man trodde så att man kunde framställa embryot av outvecklade celler, och man kunde bara klona ryggradslösa djur som tex sniglar.

År 1966 lyckades man klona vuxna grodor och bevisade då att man kunde klona av färdigutvecklade celler.

År 1997 var det första gången som man klarade av att klona ett vuxet däggdjur med ryggrad, det var så blev fåret Dolly blev till. Det var forskare på Roslininstitutet i Edinburgh som forskade fram och tillverkade Dolly. Forskarna var tvungna att flytta 277 äggcellskärnor som blev 29 groddceller som tillsist blev 13st surrogattackor, och en av dom blev tillslut Dolly.
Efter Dolly har man bara klonat möss men frågan om man ska klona människor är stor men eftersom människan är en individ så sätter etiken stopp för det.
Om någon undrar om mänsklig kloning skulle ge identiska kopior så skulle svaret vara nej.

Ingen vet hur lång forskningen med mänskliga kloner har gått, iallafall inte privatpersoner. I april 2002 kom Italienaren Severino Antinori med ett snabbt uttalande om att tre kvinnor var gravida och skulle födda kloner, men efter det så drog han sig tillbaks och ingen vet om det lyckades eller om det var sant det som han sa.





Forskarna har tre förslag varför man skulle klona människor.

1. En kvinna vill av någon anledning ha en kopia av sig själv. Man tar ut ett ägg och tömmer det på sin kärna. Äggets kärna innehåller bara 23 kromosomer, en halv DNA-uppsättning. Resten kommer ju från pappan. På den naturliga vägen till graviditet får barnet gener från både mamman och pappan. Men den här kvinnan vill ha en kopia av sig själv, så man tar en vuxen kroppscell från henne, eftersom den har en komplett DNA-uppsättning med 46 kromosomer. Så man för in cellkärnan i den tomma äggcellen, sen lägg den in i livmodern igen.

2. Ett par, där mannen inte har spermier, och kan då inte skaffa barn. Då tömmer man kvinnans ägg på kärnan, hämtar en kärna från mannens kroppcell och för in det i ägget, som sätt in i kvinnans livmoder. Barnet blir genetisk kopia av mannen.

3. Man vill ha en kopia av det barn man förlorat. Då måste man först ha en kroppcell från barnet innan det dött. Man gör samma sak här, man tar en äggcell (utan kärna) och för in barnets cellkärna. Sen återför man ägget till mammans livmoder. Detta barn blir enäggstvilling till sitt döda syskon.

En annan fråga är även om vi ska genom gentekniken transplantera organ från djur om det skulle vara dåligt om människoorgan, vi skulle alltså kunna få ett grishjärta eftersom vi stämmer i över 80 % rent genetiskt.



Förklaringar för olika kloningssätt.
Reproduktiv kloning: Det är när man sätter in ett embryo i en kvinnas livmoder.
Terapeutisk klonig: Det är när man klonar celler för att bota sjukdomar.


Fördelar


Om du skulle ha en sjukdom som tex håller på att bryta ner dina hjärnceller så skulle forskarna kunna klona embryo från dina hudceller och utveckla hjärnceller av det och sedan transplantera till din hjärna.
Så man skulle alltså kunna bota nästan vilken sjukdom som helst.
Man skulle få mycket bättre kontroll över försöksdjur eftersom som den genetiska variationen inte skulle skilja så mycket, och att det skulle behöva offras färre djur.

Man skulle kunna avla sjukdomsresistens för husdjur.


Självklart kostar det mycket pengar och dom tas från skatten vilket gör att samhället får lida.

Forskarna kan framställa celler som gör att huden läker snabbare när man tex har fått en brännskada, och dom försöker forska fram reservdelar som tex armar och ben, fast det kommer dom nog inte att klara på ett tag framöver.

Man kan minska svälten i u-länder som behöver mat.


Nackdelar



En av dom värsta nackdelarna med kloningen är att säkerheten inte är något vidare bra. Det som man är mest orolig över är att det finns en risk att vävnader och celler i en nyklonad bebis kan vara lika gamla som dom den togs från och därför skulle bebisens gener var lika gamla som den.

Det skulle vara lätt att sprida sjukdomar.

Självklart kan man inte vara helt säker på om det kommer att bli något fel på ”klonen” tex missbildningar och såna saker.
Nått som skulle kunna vara både bra och dåligt är att man skulle kunna odla fram stridsarméer och superidrottsmän.


Alltså kloningen skulle innebära att vi skulle kunna bota sjukdomar, få mer mat, längre levande husdjur men det som gör att jag inte vill att kloningen ska legaliseras är att killar inte skulle behövas efter som kvinnor skulle kunna göra kopior av sig själva hela tiden och vi skulle inte behövas och säkert dö ut! Och hur skulle världen se ut då?
Men bortsett från det så tycker jag att det är e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kloning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Kloning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3146 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×