Barock och bach

17151 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Musikstilen Barock

Ordet barock betyder befängt och konstigt. Betydelsen kom efter epokens slut, men den egentliga betydelsen är missbildad pärla på portugisiska.
Epoken inom musiken föds ur operan i Italien under 1600-talet och slutar med att Bach avlider år 1750. Framstående länder förutom Italien var England, Tyskland och Frankrike.
Barocken ”uppfanns” av lärda människor som träffades i så kallade akademier, där först operan växte fram och ur den barocken. Barock och opera var ingenting för allmänheten, utan sponsrades av hov och kyrka, som tex. i Ludvig XIV:s hov.
Med barockmusiken ville man väcka känslor hos lyssnaren, så som sorg, ilska eller vemod. Det var inte som i den romantiska stilen då kompositörens egna känslor spelade in i musiken. I barocken var kompositören endast ett verktyg som hade som mål att väcka egna känslor hos lyssnaren. Detta gjordes genom att ha kontraster i musiken genom volym, klang, tonhöjd, tempo o.s.v. Nytt för barocken var också att Dur och Moll utvecklades.

Barockens länder
Barockens viktigaste land var, som vi nämnt tidigare Italien, men även i andra länder utvecklades musikstilen. I Frankrike utvecklas en ny operastil som var mer kraftfull än den Italienska musiken, som var mer odramatisk. Fransmännen älskade dessutom sitt språk, så därför fick inte opera i Frankrike sjungas på Italienska, utan endast på franska. Den franska barocken utvecklade introt väldigt mycket. De delade upp den i två eller tre delar och ändrade mycket på rytmen.
England gjordes inte så mycket musik, endast två regelrätta operor skrevs och den mesta musiken var importerad. De hade en specialvariant av opera som kallades Masque, den innehåller drama, dans, musik, masker och praktfulla dekorer.
Sverige har knappt eller inte alls haft nått inflytande på barocken. De som har haft betydelse för barocken i Sverige är de som importerat den från Italien och andra ledande länder. Exempel på sådana personer är drottning Kristina och Gustav Duben, som även komponerade lite själv. Johann Joachim Agrell skrev också musik, men vistades i Tyskland.

Johann Sebastian Bach
Under den sena barocken var Italien fortfarande ledande men börjar få konkurrens av krigshärjade Tyskland som fått fram storkompositörer som Bach, Händel, Telemann.
Speciellt Bach var en av de stora kompositörerna, kanske en av de största, och hans musik anses som en sammanfattning av barocken. Han skrev aldrig någon opera men otaligt antal med kör stycken och orgelkompositioner. Johann Sebastian Bach 1685-1750
Johann Sebastian Bach föddes i Tyskland den 21 mars år 1685och hans pappa, Johann Ambrosius Bach var statsmusikant. Bach hade åtta syskon och när han var nio år dog hans mamma, året efter dog även hans pappa. Då fick han flytta till sin äldste bror som lärde honom spela, piano, orgel och violin. Där göts grunden för hans talang och senare i livet fick han arbete som bl.a. Konsertmästare och hovkapellmästare.
28 juli Johann Sebastian Bach dog 1750 i ett slaganfall, 65 år gammal. Han komponerade all sorts musik förutom opera, och idag anses han som en av de största västerländska kompositörerna genom tiderna, men sitt genombrott f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barock och bach

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   Barock och bach
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2191 [2022-12-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×