Pasta

11 röster
25136 visningar
uppladdat: 2003-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om pastan

Pasta är italienska och betyder deg. Pastan består av mjöl av durumvete, vatten, ibland ägg och vid färgade sorter som tillexempel rött och grönt av tomat och spenat.
Pasta äts ofta med olika såser tillexempel köttfärssås, skinksås och ostsås en annan sak som för många är ett måste till pasta är ketchup. Man har också ofta parmesanost på pastan.

Pastans historia

Dom äldsta fynden av pasta och verktyg till pastatillverkning har man hittat i etruskergravar cirka en mil norr om Rom. Gravarna är cirka 2400 år gamla. Alltså var det inte Marco Polo som importerade pastan från Kina till Italien som många tror.
Dom första recepten på pasta man har hittat är cirka 1000 år gamla.
På 1600-talet kom den första mekaniska pastapressen och degknådningsmaskinen vilket gjorde att pastan blev billigare och att därmed allt folk fick tillgång till pasta inte bara rika människor som innan.

På 1600-talet kom också pastan för första gången till Sverige och det genom det franska hovet det kan man veta genom att ordet makaron fanns med bland 1658 räkenskaper för den svenska hovförtäringen.

År 1740 byggdes i Venedig Paolo Adami den första pastafabriken. Maskinerna i den fabriken bestod av enkla järnpressar som tillstörsta del drevs av ungdomar.
På 1800-talet upptäckte man att istället för att bara äta pastan med ost eller helt enkelt ingenting så kunde man göra en god tomatsås till den.

År 1877 startades i Parma ett företag som idag är ett av världens största pastatillverkande företag nämligen Barilla. Barilla startades av Pietro Barilla och dom tillverkade då i en träpress cirka 50kg pasta om dagen.

År 1933 uppfann två bröder från Parma den kontinuerlig pressen som gjorde att man kunde göra pasta utan göra en massa pauser hela tiden samtidigt som man blev av med allt skräp och avfall mellan blandningen.
År 1970 invigdes av Barilla den största pastafabriken i världen den ligger i Parma och är 250000 km2 fabriksområde varav 55000 km2 är byggnads yta och fabriken kunde tillverka 1000 ton per dag.


Kul fakta om pasta

•Vi svenskar äter i genomsnitt cirka 7 kg pasta per person och år vilket motsvarar cirka 70 portioner per person och år. Men italienarna är ändå mycket värre än oss svenskar dom äter nämligen i genomsnitt cirka 20 kg per person och år vilket motsvarar cirka 200 portioner per person och år.3
•Det finns mer än 600 pastaformer i världen det finns tillexempel såna som heter små stövlar och rosetter så pastan kan se ut nästan hur som helst.
•Det finns en massa olika sorters pasta tillexempel spagetti, makroner, lasagne och f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pasta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-16

    Jättebra arbete, det var det v

  • Inactive member 2006-05-16

    Jaa, jag håller med!:D

  • Inactive member 2007-12-19

    utmärkt!

  • Inactive member 2010-02-26

    Källförteckningen stämmer ej.

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-28]   Pasta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2594 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×