The Bodyguard

9019 visningar
uppladdat: 2004-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning
Jag har valt att analysera filmen ”The Bodyguard” av den relativt okända regissören Mick Jackson. I filmen finns en del kända skådespelare t.ex. Kevin Costner och Whitney Houston. Det var en ganska enkel film att analysera, men eftersom den innehöll flera olika känsloaspekter var den svår att göra någon djupare analysering på. Filmen är flera olika berättelser i en. Dels är det en berättelse om hot, dels om kärlek och dels om syskon rivalitet. Avundsjuka på flera plan.
Anslag
I filmens anslag ska huvudkonflikten presenteras. I ”The Bodyguard” var anslaget något svårt att hitta men så som jag ser det är huvudkonflikten mest baserad på Kevin Costners rollfigur ”Frank”. Det första man får se av filmen är en man (Frank) som skyddar en annan man i ett mörkt bilgarage. Båda männen har kostym på sig. Det kommer ånga ur rör i taket och det är lite halv taskig belysning. Det syns på bilarna att det utspelar sig på 80-talet. Plötsligt hörs ett skott. Det blir tumult och i nästa scen ligger en man på marken, skjuten. Frank ser lugn ut men aningen rädd. Jag tror att mörkret och ångan i garaget står för action och gangster. Kostymerna som männen har på sig tror jag står för anonymitet. I kostym ser man nästan likadan ut som alla andra. I denna film tycker jag att presentationen och anslaget väldigt mycket går in i varandra så därför börjar jag nu med presentationen även fast det egentligen också är anslaget.
Presentation
Filmen visar Frank och mannen som han försökte skydda. De står i ett rum och mannen försöker få Frank att ”stanna kvar”. Frank säger nej och förklarar att hans uppdrag är slutfört. Det är då man p.g.a. filmens titel och det som hänt tidigare att Frank är ”the bodyguard”. Efter rummet och Franks uppsägande syns en taxi och Frank kliver ur med ett par väskor. Han låser upp vad man kan anta är hans ytterdörr och kliver in. Han lagar mat och äter den direkt ur kastrullen. Ungkarl är min första tanke. Frank verkar ständigt vara klädd i kostym och för mig är det lite en ”bror duktig” över honom

Det var den presentation av Frank som framgick av filmen. Han är alltså ungkarl, livvakt och den känns som om han är lite ensam.

Det är nu som det kluriga börjar. Anslaget tar nämligen vid igen. En nyhetsröst rapporterar om en känd sångerska vid namn Rachel Marron. Samtidigt får man se hur en Barbie docka föreställande denna Rachel sprängs i luften. Barbie dockan är glamouröst klädd och utstrålar rikedom. Med andra ord kändisskap. Att dockan sprängs vill nog visa den sårbarhet som även kända och övermänskliga människor har. Helt plötsligt är vi på en gräsmatta där en färgad man försöker få Frank att ta ett jobb. Jobbet är att vara livvakt åt Rachel. Efter mycket om och men antar Frank jobbet men bara för att Rachel har en 8-årig son. Efter det får man se hur Frank kör upp till en grind och ”skämtar” med porttelefonen genom att säga att han är en massa olika kändisar. Trots hans skämt blir han insläppt. Det märks på hans ansiktsuttryck att han tycker att säkerheten på stället är usel. Man får se hur han kör upp vid ett stort hus där han blir insläppt av en äldre dam, möjligtvis en uppasserska.

Nu börjar presentationen igen. Det är rök och det verkar som om det pågår en musikvideo inspelning. Frank får träffa flera olika personer som på så sätt får sina presentationer. Det är:
*Tony, en stor kille som tuggar tuggummi. Verkar lite dum.
*Nicki, Rachels syster och personlig sekreterare.
*Sy Spector, publicist.
*Bill Devany, boss.
Rachel är klädd i glitter och kommer att fortsätta vara det genom nästan hela filmen. Glitter är för mig ett tecken på glamour, och mycket riktigt visar sig Rachel älska glamour. Rachel skojar om allt och när hon får syn på Frank verkar hon inte så glad som hon borde vara. Det visar sig att hon inte alls vill ha en livvakt och förnedrar Frank så pass att han går. På vägen ut möter han Rachels 8-åriga son Fletcher. Fletcher leker vid polen och Frank stannar för att prata lite med honom. Då hinner Bill Devany ikapp honom. Nu börjar fördjupningen.
Fördjupning
Bill visar Frank ett hotbrev och dockan. Bill tar honom till ett sovrum i huset där dockan och brevet tydligen hittades. Tydligen vet Rachel inte om det. Frank tvingar Sy att berätta för henne och han lovar att göra det. I nästa scen ser vi en musikvideo på Rachel och en man som klipper i en tidning. Det hörs en nyhetsröst som säger att Rachel är nominerad till att få en Oscar för bästa kvinnliga skådespelerska för filmen ”I have nothing”. Sen syns en bild på ett hotbrev. Det står ”Marion bitch. You have everything. I have nothing. The time is come when you shall…” Sedan ser man hur mannen klistrar dit ”die”.

Efter denna dramatiska scen är vi åter vid huset. Frank öppnar en väska med en massa utrustning. I hela huset verkar det pågå någon sort säkerhetsinstallation.

Frank går runt i huset och går till Nickis rum där hon dansar. Frank får syn på ett gammalt foto av Rachel och Nicki. Nicki berättar att även hon brukade sjunga och uppträda men att Rachel sedan ”stal showen”. Nicki verkar lite avundsjuk. Nu märker man för första gången rivaliteten mellan systararna.

En overhead bild av hotbrevet visas på en vägg och några av Franks gamla kollegor analyserar det. De verkar lite avundsjuka på att Frank fått bli livvakt till en sådan stor stjärna.

Rachel går på restaurang. På vägen där ifrån ser Frank hur en jeep följer efter bilen och när bilen kommit upp till Rachels hus springer Frank efter. Dramatiska bilder på när Frank springer visas och han hinner precis missa bilen.

Rachel är och shoppar. När hon står och byter kläder förklara hon för Frank att hon inte är en sådan bitch som alla tror. Han lyssnar bara på ena örat. När det kommer tillbaka till huset sitter Frank och tittar på en av Rachels videos och ser helt förtrollad ut. Rachel ser honom från hennes sovrum och ler. Kärlekskonflikten har börjat.

Frank står ute och kollar under bilen efter bomber när han ser Rachel och hennes följe komma ut. De ska gå på klubb där Rachel ska sjunga som en del i hennes musikvideo. Frank ger henne en brosch formad som ett kors. Han säger till henne att hon bara behöver trycka på en knapp på broschen så kommer han. När det kommer till klubben börjar konfliktupptrappningen.
Konfliktupptrappning
Inne på klubben hittar Rachel ett hotbrev. Hon blir helt mållös. Det kommer fram att Sy inte alls har berättat för Rachel om det första hotbrevet och inte heller om dockan. Rachel vill gå men bestämmer sig i sista sekund för att stanna. Hon går upp på scen och börjar sjunga. Det är fullt med folk på klubben och efter en stund blir det bråk och folk stormar scenen. Det Rachel ser är filmat ur en subjektiv kameravinkel. Strålkastarna är viktiga. Hon blir bländad av den och de skapar en sorts förvirring. Rachel förs bort av fans som sliter av henne hennes scenkläder. Frank kommer till undsättning och bär henne ut till limousinen. De kör hem och Frank bäddar ner Rachel i hennes säng. Kärlek och hot sammanbinds på ett obehagligt sätt. När Tony kommer hem till huset är han fly förbannad. ”De körde ifrån honom!” Frank och Tony börjar slåss och Frank vinner. Dagen efter kommer Rachel fram till Frank och tackar honom och bjuder ut honom. Han tacka ja och de går ut och äter på en restaurant på kvällen. De dansar till låten ”I will always love you”. En låt som återkommer i filmen. Efter restauranten åker de hem till Frank och det ena ledar till det andra och de har sex. På morgonen ångrar Frank sig och Rachel blir sur. När de är tillbaka hemma hos Rachel verkar Nicki vara tokigt svartsjuk. Syskonrivaliteten är otroligt påtaglig.

Filmen visar ett hotell och en röst säger att Rachel ska ha två välgörenhetskonserter. Efter konserten är det fest och Rachel kysser Franks kollega. Rachel och kollegan går in i ett sovrum. Frank ser det och går ut på balkongen. Väl inne i sovrummet ångrar sig Rachel och går ut.

När Frank kommer hem till huset är det ingen där. Frank blir upprörd. Rachel och Tony kommer hem och Frank är sur. Rachel är ännu surare. Frank säger upp sig. Han misshandlar en man i kökspersonalen eftersom han rökte i köket. Frank ångrar sig genast. Han gå ut på balkongen och tar lite luft. Nu kommer: point of no return.
Point of no return
På balkongen är även Rachel. Hon säger förlåt till Frank och ber honom om att stanna kvar. Han vägrar. Hon ber honom. Han säger ja men bara på ett villkor, att Rachel ställer in resten av sina konserter. Hon går med på det. Här kommer Frank och Rachels kärlek till en point of no return. Om han sagt nej till att fortsätta jobba skulle de förmodligen aldrig ha träffats igen. Nu genom att de har förlåtigt varandra kan deras kärlek återigen blomstra.

Frank, Rachel, Fletcher, Nicki och Rachels chaufför åker upp till en stuga i bergen som Franks pappa äger. Där har dom det trevligt och det verkar vara en flykt från verkligheten för alla. En kväll när alla förutom Frank och Nicki gått och lagt sig kysser Nicki Frank. Han avvisar henne på ett snällt men bestämt sätt. Nicki blir sur, hon säger till Frank att hon inte kan ändra sitt liv vilket jag tycker är andra ord för att hon inte är nöjd med sitt liv. Detta är syskonrivalitetens point of no return. En dag tar Fletcher båten. Rachel ropar att han inte kan simma och Frank slänger sig på Fletcher i båten och drar upp honom. När båten kommit en bit ut på sjön sprängs den. De rusar upp till huset. Där upptäcker de att telefonledningen är av. Någon vet att de är där! De bestämmer sig för att stanna över natten och åka hem på morgonen. Återigen point of no return, fast för hotet. De kan inte ta sig därifrån. Det är oundvikligt att något kommer att hända. Frank sitter och dricker juice och bestämmer sig för at titta till huset. Han hittar Nicki i ett rum. Hon är full. De börjar prata. Hon avslöjar en hemsk sak för honom. Nu börjar konfliktförlösningen.
Konfliktförlösning
Konfliktförlösningen i den här filmen är väldigt lång. Det finns så många konflikter som måste lösas. Nicki berättar för Frank att det är hon som är orsak till att någon jagar Rachel. Hon har lejt en mördare. Hon har varit avundsjuk på Rachel. Nicki vet inget om breven men säger att det är som om det är hennes tankar. Hon hatar ju Rachel! Frank vill att Nicki ska styra av det hela, men hon säger att det inte går. En del av pengarna för mordet ska betalas efter att mordet är gjort. Mördaren tänker fortsätta försöka tills han lyckas. Detta är både hot och syskonrivalitet i ett. Konflikten blir löst p.g.a. båda delarna som är beroende av varandra. Plötsligt hör Frank något. Han springer upp till Fletcher och Rachel, men de är oskadda. På vägen ner igen hör han hur Nicki skriker. Man får se hur mördaren i en subjektiv kameravinkel riktar pistolen mot Nicki. Hon skriker. ”Nej det är inte jag, det var jag som…” Pang! Nicki är skjuten. Frank springer efter mördaren i skogen. Det är väldigt dramatiskt med många olika kameravinklar och många klippningar. Återigen hinner mördaren precis smita. Nicki är död, och med Nickis död finns inte rivalitetskonflikten mellan systrarna kvar. Frank ringer sina kollegor som har hjälp honom att analysera hotbreven. De säger att de har tagit fast en kille. Han som hade skrivit hotbreven. Han vara bara besatt, inte en mördare. Då var hotbrevskonflikten löst. Men det finns två kvar: kärlekskonflikten mellan Frank och Rachel och mördarkonflikten som verkar omöjlig att lösa.

Rachel åker hem. Utanför hennes hus är det fullt av polisbilar och nyhetsreportrar. Återigen som på flera andra ställen i filmen hörs en nyhetsröst som säger att superstjärnan Rachel Marrons syster har blivit skjuten uppe i en stuga i bergen. När bilen med Rachel svänger in till huset spöregnar det. Regnet bidrar till dramatiken i scenen. Efter detta kommer Oscarsgalan. Rachel är nominerad och ska dessutom presentera en kategori. Hon är rädd. När hon ska läsa upp vem som har vunnit kategorin hon har presenterat ser hon istället för den rätta lappen ett hotbrev. Även här har ljuset en viktig roll, strålkastarna bländar både Rachel och Frank från att se något. Rachel rusar ut. Hon skäller på Frank för att han har gjort henne helt galen. Frank har dock listat ut vem mördaren är, nämligen en kameraman. När det är Rachels tur att gå upp och ta emot hennes pris filmar kameramannen henne hela tiden. Frank ser detta men kan inget göra. När Rachel står uppe på scen griper Frank in. Han kastar sig över henne precis när ett skott går av. Det är blod och tumult. Frank är skjuten. När Rachels ansikte zoomas in hörs inte längre något av ljudet omkring, bara hennes röst när hon säger ”Frank. Frank!” Frank förs iväg av en ambulans.
Avtoning
Det blåser på en flygplats. Rachel och Fletcher kliver ur en limousin när de ser Frank komma gående. Fletcher springer fram till honom och kramar om honom. När Rachel kommer fram går Fletcher. Frank berättar för Rachel att han ska sluta som livvakt. Rachel och Fletcher går in i flygplanet och precis när motorerna sätts igång hörs låten ”I will always love you”. Rachel ropar stopp och när låten kommer till dess klimax når Rachel fram till Frank och de kramar varandra. I nästa scen ser man en präst som står och predikar med ett kors i handen. I Bakgrunden står Frank. Hur ska detta sluta? Och så är filmen slut.




Typiskt för filmen
Det är väldigt mycket musik, för det mesta Whitney. Musiken stämmer väldigt bra överens med vad som händer. En annan sak som det märks att filmmakarna har tänk på är klippningar och kameravinklar. De byter ofta och mycket. Nästan lite för mycket för min smak. Det verkar nästan som om de verkligen ville visa att de kan och så blev det bara fel. H...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Bodyguard

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-21]   The Bodyguard
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2730 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×