Rastafari

6 röster
36106 visningar
uppladdat: 2004-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Det finns en hel del underligga religioner i världen, den ene underliggare än den andre. En religion som kanske är den mest flummiga är rastafarirörelsen. Religionen framträder ofta på film i form av en grupp drogpåverkade musiker med dreadlocks. Men vad döljer sig egentligen bakom fasaden? Och påverkar det dagens ungdomar till att tycka att droger är kul? Jag har tänkt mig att först skriva lite om religionens ursprung för att senare komma fram till dagens syn på rörelsen.

Frågeställning

Är rastafari en rasistisk religion?

Har trenden som sprungit ur religionen en negativ inverkan på dagens ungdomar?

Avgränsningar
I arbetet kommer jag att ta upp religionens historiska bakgrund, vad de tror på och vad man oftast brukar tänka på när man hör ordet rastafari. Jag kommer också att ta upp hur den livsfilosofin fungerar i dagsläget. Däremot tänker jag inte ta upp de olika inriktningarna eller om etik och moral.

Metod/Källkritik
Jag började med att samla ihop grundläggande fakta över religionen, mestadels från internet eftersom det inte finns så mycket facklitteratur inom ämnet.
Man ska aldrig lita på information som man hämtat från internet men efter jämförelse med de olika sidorna och boken ”the rough guide to Jamaica”. De saker som var hämtade från Bibeln slog jag upp för att kolla så att det verkligen stämde.Historia
Rastafari är en relativt ny religion som ursprungligen kommer ifrån kristendomen men har afrikanska inslag. Mellan åren 1494 och 1509 ockuperades Jamaica av spanjorer som utrotade öns ursprungsbefolkning Arawakindianerna. För att spanjorernas koloni skulle fungera hämtade man slavar från Afrika. År 1655 erövrades Jamaica igen, men denna gång av britter som i sin tur fortsatte att importera slavar. De förtryckta slavarna försökte gång på gång göra uppror men det var inte förrän 1834 som slaveriet avskaffades men fattigdom och slum präglade de svarta.

Grundandet
Det var i början av 1900-talet som Marcus Garvey (1887-1940) startade föreningen UNIA (Universal Negro Improvment Association). Hans mål var att befria de svarta från att känna sig underlägsna de vita och en kult växte fram. Kulten utvecklades så småningom till religionen, eller snarare livsfilosofin Rastafari. Man började tolka bibeln på nytt sätt, "genom svarta ögon" och innan Garvey lämnade Jamaica för USA yttrade han profetian: "Se mot Afrika för där skall en svart kung krönas, han ska bli Frälsaren". År 1930 kröntes Haile Selassie till kung av Etiopien och ansågs vara den förutspådde frälsaren. Namnet Haile Selassie betyder "Treenighetens makt”, men han kallades också Konungarnas Konung, Herrarnas Herre, Det segrande lejonet av Judas stad, Guds utvalde och Världens ljus. Innan Selassie blev kung hette han Ras Tafari och det var från honom religionen fick sitt namn.
"Rastafari är ett sätt att leva. En medvetande nivå man uppnår. Den talar om för oss att vi alla har samma ursprung: Enhet, men med många stammar." (Ido Copper, sångare och organist i Third World)
Att inte alla människor är rastas beror på att de inte upptäckt Gud inom sig.
"Den som inte älskar, han har inte lärt känna Jah, ty Jah är kärlek"
(1 Johannes 4:8)

Tron
Rastafarierna vill leva i renlighet, nära naturen och prisa Jah (Gud).
De har fem grundläggande regler:
• De svarta står över de vita som är Satans tjänare.
• De svarta är enligt Bibeln det utvalda folket, de blev förvisade till Babylon (Jamaica och den vita mannens värld) för sina synder.
• Etiopien är himmelriket och mänsklighetens vagga dit de svarta ska komma efter döden.
• Haile Selassie är Messias, den utvalde, den levande kungen.
• De svarta ska regera över världen i framtiden.

Religionens kärnpunkt är kravet på frihet. Som Bob Marley (sök på Internet för mer information) sjöng i låten Get up, Stand up: "...Get up, Stand up, stand up for your right. Get up, stand up, don’t give up the fight..."


Vad är det då vi associerar med rastafari?

Jo, jag tänker mig en bild av Bob Marley, rökandes marijuana iförd en mössa i färgerna grön, gul, röd.
Marijuana, eller ganja är enligt många källor rastafariernas största inkomstkälla och mycket tyder på att det är så. Ganjan används till en massa saker: den används som te och krydda i maten, som medicin och vid ceremoniella bruk. Drogen sägs ge inspiration och ha en helande effekt. Kvinnorna inom rörelsen får inte röka tillsammans med män eller under ceremonier utan endast tillsammans med andra kvinnor.
Vad som riktigt märker ut rastarörelsen är deras kollektiva gemenskap och respekt för naturen.

Dreadlocks
Dreadlocks är rastafariernas speciella frisyr och symboliserar utveckling och liv. De är hoptovade lockar som aldrig klipps, kammas eller stylas. Enligt Tredje Moseboken (1917 års översättning) står det. "Ni skall inte rundklippa kanten av ert huvudhår, inte heller skall ni stympa kanten av ert skägg.” Rastafarierna tolkar bibeln på sitt eget sätt vilket har lett till dessa dreadlocks. Dreadlocksen gör nu ett segertåg genom Sverige och fler och fler hakar på trenden. Rastas bär sina dreads med stolthet och anser att de är ledningar som upptar gudomlig energi och inspiration från Jah. Ju längre ens dreads är, ju längre har man följt Jah och varit hängiven åt rastafari.

The Crown
Huvudbonaden som man ofta ser rastafarierna bära kallas ”The Crown” och är en virkad mössa, oftast i de s.k. ”rastafärgena”. Mössan symboliserar rastafariernas överlägsenhet mot den vite mannen.

Grön, gul och röd - Vad betyder färgerna?
Grönt - står för livet, utveckling och Moder Jord.
Gul - är lejonets färg men symboliserar även jordens rikedom.
Röd - representerar alla de förtrycktas blod och lidande.
Dessa färgerna syns inte bara på

Reggae
Musikstilen reggae uppkom mellan cirka 1968 och 1970 och är en blandning mellan traditionell jamaicansk musik och det lite mer moderna "beatet".
Låtarna handlar mestadels om rastarörelsen, Jah, livet och kanske mest om ganja. I många länder är det förbjudet att spela reggae pga. just låtarna om allt det underbara med marijuana. En del kallar musiken för "knarkmusik" och hävdar att den förstår dagens (och gårdagens också för den delen) ungdomar. Skivor som ”Absolute Reggae” kommer ut varje sommar och spelas flitigt på dansgolven.

Analys
I höstas var jag och ett par vänner i Malmö för att titta på en teater som hette ”Stackars X – eller Bob Marley dog av cancer i foten”. Den handlade om en tjej som hade svårt att hitta sig själv men kände sig hemma inom rastafarin. Hennes pappa däremot försökte göra allt för att få henne att sluta lyssna på ”knarkmusik”. Efter detta arbete har jag funderat tillbaka på pjäsen och kunnat se den i ett helt nytt ljus.
Jag tycker att det framgår rätt tydligt att rastafari inte välkomnar alla folkslag eftersom de öppet visar förakt mot de vita. Men eftersom det är svarta som inte gillar vita så är det helt klart omvänd rasism. I den västerländska delen av världen är Rastafari en trend som kommer och går, mestadels härjar den under sommaren när vädret är som skönast. Det är i och för sig rätt ironiskt att vita människor hänger sig åt rastafarin eller använder en av religionens symboler. Många känner inte till vad Rastafari innebär och ser bara symbolerna för något som är häftigt just då. En del människor som är lojala åt rastafari uppger att de är svarta människor men är födda i vita kroppar.
Unga människor att en lättåtkomlig åldersgrupp som är mycket mottagliga för nya saker. En del frågor som jag fick upp i huvudet fick jag inte svar på, t.ex. hur en dag går till i en rastafamilj. Jag hoppades att få reda på mer om marijuana och hur det odlas och brukas men det var inte relevant för arbetet. Innan jag påbörjade mitt arbete visste jag inte så mycket om religionen men nu tycker jag att jag har fått en ganska så bred kunskapsbild om Rastafari.


Sammanfattning
Rastafari är en relativt ung religion som har sina rötter på Jamaica under 1930-talet. Religionen grundades av en man vid namn Marcus Garvey och är en blandning mellan kristendom och afrikans...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rastafari

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-06-20

  Du skriver: "TronRastafarier

 • Inactive member 2006-03-11

  jamaica är inte babylon västvä

 • Inactive member 2006-07-20

  RastafariJag menar inte an

 • Inactive member 2007-12-14

  Hej Josefin, jag tycker att at

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-20]   Rastafari
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2920 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×