Rastafari

5 röster
16329 visningar
uppladdat: 2004-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

”Vår Gud har ingen färg. Ändå är det mänskligt att se allting med sina egna ögon, och eftersom de vita har sett sin Gud med vita ögon, har vi nu (även om det är sent) börjat se vår Gud med våra ögon… Vi negrer tror på den Etiopiske Guden, den evige Guden –Gud fader, Gud sonen och Gud den Helige Ande, den ende Guden i alla tider. Det är den Guden vi tror på. Men vi ska dyrka honom med Etiopiens ögon.”
Från Marcus Garveys bok Philosophy and Opinions

Marcus Garvey är mannen som grundade Rastafari- rörelsen. Han arbetade hårt för jämställdheten mellan svarta och vita. Liksom Johannes Döparen förutspådde Garvey att en frälsare skulle födas. Denne skulle vara en svart kung i Afrika. 1950 blev Haile Selassie krönt till kung i Etiopien. Selassie hette Ras Tafari innan han blev kung.
Därefter rörelsens namn Rastafari.

Innan visste jag att Rastafari hade något med Jamaica att göra. Våra forskningsarbeten gav mig chansen att gå djupare in i ämnet. Internet har hjälpt mig mycket och det material jag har fått fram har alla liknande fakta. Mina frågor var:
· Är Rastafari en rörelse eller en religion?
· Vad är deras budskap?
· Vilka var Marcus Garvey och Haile Sellassie?
· Vad har håret och marijuanan med Rastafari att göra?


Marcus Garvey

Marcus Garvey föddes 1887 i St Ann. 1914 grundade han the Universal Negro Improvement Association (UNIA). Syftet var att alla afrikaner skulle enas under en regering och att deras underlägsenhetskänslor som de vita orsakat skulle ändras. 1916 begav sig Garvey till USA för att kunna få igenom sina idéer. Innan han lämnade Jamaica lär han ha yttrat det ”profetiska” orden: ”Look to Africa, when a black king shall be crowned, the day of deliverance is near.” Liksom Johannes Döparen förutspådde Garvey att en frälsare skulle komma.

I USA mötte han stora framgångar. Det oroade de franska, brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna och hans tidning The Negro World förbjöds bl a flera av de brittiska kolonierna. 1922 arresterades han ab FBI för ekonomisk brottslighet. Tre år senare dömdes han till 5 års fängelse men efter 2 år deporterades han till Jamaica. UNIA splittrades 1929 och Garveys inflytande minskade rejält. 1930 blev hans profetia sann, Haile Sellassie blev krönt till kung av Etiopien. Detta ökade dock inte hans popularitet men han är fortfarande en stor människa i Rastafarins historia. Marcus Garvey lämnade oss 1940.

Jag har delade om Marcus Garvey. Nu i efterhand är det lätt att säga att vem som helst kunde förutspå att en mörkhyad skulle krönas till kund då hela Afrika är fullt av dessa. Men de var underlägsna de vita på den tiden.

Haile Sellassie

Haile Sellassie föddes 1892. Han hade namnet Ras Tafari innan han blev krönt till kung 1930. Ras betyder kung och Tafari är ett egennamn. 1960 kom det första allvarliga försöket att avsätta honom. 14 år senare avsattes han av de militärer som då tagit makten. 1973 gav han ut sina memoarer som översattes till engelska 1976 med titeln:
My Life And Ethiopia´s Progress, 1892-1937. 1975 avled han under mystiska omständigheter.


Rastas, männen i rörelsen

Rastas fem grundläggande regler i sin tro är:
· De svarta är bibelns utvalda folk, nu förvisade till Babylon (Jamaica) för sina numera förlåtna synders skull.
· De vita är Satans tjänare och verktyg och de är underlägsna de svarta.
· Etiopien (ofta synonymt med Afrika) är himmelriket dit de svarta snart skall återvända.
· Haile Sellassie är Messias, den levande guden.
· De svarta skall i framtiden regera världen.

Enligt mig ska de kämpa för jämställdhet istället för att hämnas vad de vita gjorde mot dem. Jag har viss förståelse ändå men de borde blicka framåt. De har något som inte vi har, en gud som bevisligen har levt och en som finns i en själv enligt deras religion.

Dreadlocks

En rastas hår kallas dreadlocks. Ju längre håret är, desto längre har de varit hängivna åt Rastafari och Jah. Dreadlocks är tvinnat hår och det utvecklas genom att de aldrig klipper eller kammar det. De hänvisar till tredje mosebok, 19kapitlet:”I skola icke rundklippa kanten av edert huvudhår, ej heller skall du avstympa kanten av ditt skägg”.
http://www.billyblack.com/LargeImagePages/059836.htm

Marijuana

”Jag röker för att leva min tro”. Detta sades av Hans Soellner, en 44-årig rastafari-sångare som odlat mrijuana i sin trädgård. Han frikändes av en domstol i Bayern. Soellner anser att drogen är en integrerad del av hans religiösa tro.

Marijuana, eller Ganja som det också heter röks i kopiösa mängder på Jamaica. Rastas kallar ganja för ”den gudomliga örten”. Marijuana röks på två sätt. Antingen i stora rullade cigarrer eller tillsammans i speciella pipor (chillumpipe). Chillumpipes används även i ceremoniellt bruk och i meditationsövningar. Anledningen är att man vill komma närmare Jah(guden inom sig). Ganja är också naturligt, skapad av gudjämfört med de kemiska drogarna. Askan som blir över gnider de in sina kroppar med eftersom ganjan sägs ha helande krafter. Marijuana används även som te ock till krydda i matlagning.

Att marijuana är naturligt tror jag bara är en undanflykt. Varför röker dom just marijuana som har drogliknande effekter och inte t ex palmblad.

Rastafari, religion eller rörelsen?

Rastafari är en religiös-etnisk rörelse. D.v.s. både religions mässigt och kultur mässigt.
Deras budskap sägs lyda ”One World, One Love”

Min uppfattning av Rastafari stämmer inte med vad de säger är sant. ”One World, One Love”. En värld, en kärlek. Ändå vill de att vita ska lida så som de gjorde för länge sedan. Då måste de nästan mena att alla vita ska utplånas. Kärleken då, kvinnorna får inte klä sig som de vill, man får inte tilltala med deras namn utan till syster eller dotter.
De får inte ha på sig byxor och kjolen måste gå längre ner än knäet.
Jag kommer aldrig att förstå vad de menar men alla får tro sin tro.


Sammanfattning

Rastafarin grundades 1930 då Haile Sellasie blev krönt till kung. Marcus Garvey förutspådde att en svart skulle bli krönt och att han skulle vara frälsaren. Namnet Rastafari kommer från Sellassie som hette Ras Tafari innan han blev kung.

De har två gudar, Haile Sellassie och Jah. Jah är en gud som lever i varje person och när de röker marijuana är det för att komma närmare honom. Marijuana röker man också för att den är naturlig och inte kemisk.

Deras hår, dreadlocks uppkommer genom att man inte klipper eller kammar det. Om håret är långt har de varit hängivna åt Rastafari än någon som har kort. Nästan allt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rastafari

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-06-20

    Du har en otrolig mängd merito

  • Inactive member 2005-12-08

    För det första så är detta en

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-21]   Rastafari
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2942 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×