Rastafari

10 röster
31545 visningar
uppladdat: 2006-11-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Det är meningen att jag ska skriva ett arbete om Rastafari. Men jag är lite bekymrad över att det inte finns några böcker tillgängliga. Jag har gått till Stadsbiblioteket och hittade endast en bok, den var från 1988 och i den fanns i princip endast två dåligt skrivna sidor om Rastafari som jag kunde använda. Så på det sätt jag får fram min information kommer jag inte att gilla, och säkert inte du heller. Men jag ska ändå försöka göra mitt bästa av situationen då jag endast hittat någon bra sida om Rastafari på Internet. Det jag får försöka göra är att ta en del fakta från främst två hemsidor och till det även försöka lägga till lite egna synpunkter och skildringar.

Mina frågeställningar:
Vad är Rastafari?
Vem är grundaren av RastafarI?
Vad har de troende i rastafari för syn på livet, hur ser deras ”Religion” egentligen ut?
Hur kan deras klädsel se ut, hur ska en troende till RastafarI se ut?

Fakta
De första många tänker på, då de hör ordet "rastafari", är Bob Marley, de klara rastafärgena (röd, grön, gul) drogerna och den gungande reggaemusiken.
Efter en stor trendvåg på 60- och 70-talen har detta kommit att bli rörelsens ansikte utåt. Alltså främst just musiken och en massa glada påtända marijuana rökare med dreadlocks.

Och allt startade genom mannen Ras Tafari (1892-1975), som var sonson till kung
Sahela Selassie av shoa och son till Ras Makonnen, som var den etiopiske Kejsaren Meneliks närmaste medarbetare. Han föddes 1892 och var bara 16 år då han utsågs till guvernör i den stora Sidamoprovinsen som ligger i Etiopien. 1916 kröntes Meneliks dotter till Kejsarinna och Ras Tafari blev hennes regent och tronarvinge. När kejsarinnan dog 1930 kröntes Ras Tafari till Kejsare och tog namnet Haile Selassie, vilket betyder - treenighetens makt (http://medlem.spray.se/webdread/ under länken Rasta Guide Del1)

Haile Selassie är enligt de som följer rastafari den person som uppfyller de gammaltestamentliga profetiorna, han var av Davids släkt, och genom strider mot italienska trupper i andra världskriget uppfyller han profetian i bibeln om att ha kämpat mot Rom.
Och JAH är en svart vandrande gud som det finns en gnista av i alla afrikaner. Och man får evigt liv genom att följa vissa föreskrifter, som att de bland annat måste äta vegetariskt, ha dreadlocks och tillbe Selassie. De saknar både kyrkor och präster, de har alltså ingen direkt ledning i sin Religion. Utan det är mer som en frireligiös rörelse som man utövar själv.
Man följer helt enkelt ett visst sätt att leva.

I världen finns det just nu ungefär 700 000 rastafaris, och det var just under 70 talet som reggaemusiken och också då mycket av ”Rastafarireligionen”, spred sig till Karibien, England, USA och genom hela Afrika.
En som har mycket stor del i spridning av Rastafaris levnadssätt och tro är Bob Marley med hans musik, där han i texterna ofta hade budskap om rastafaris och deras levnadssätt. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Rastafari)

Men vad är då Rastafari?
"Rastafari är ett sätt att leva. En medvetandenivå man uppnår. Den talar om för oss att vi alla har samma ursprung. Samma enhet - men med många stammar".
(Ibo Cooper, sångare och organist i Third World.)
Rastafari är en religiös och social rörelse som har sitt ursprung och starkaste fäste på Jamaica. En utövare kallas rastafarian eller rasta (http://sv.wikipedia.org/wiki/Rastafari)
Lite kort om deras filosofi:
* De svarta står över vita
* De svarta blev förvisade till Jamaica för deras synders skull, men är nu förlåtna
* Etiopien är himmelriket på jorden
* Haile Selassie är den levande guden
* De svarta får sin hämnd via att tvinga den vite mannen att bli hans underordnade
(http://www.utb.falun.se/hbo/projekt/religion/religionht98/Rastafari/Rasta2.htm#Rastafari%20idag)
Så såg Rastafarins grundsyn ut när de först fick sina första anhängare, självklart är det inte riktigt längre så pass fördomsfullt synsätt de har, då alla som följer RastafarI inte tror att de är bättre än de vita människorna, men det finns fortfarande en del som anser att det är så.
Just därför vill jag här ta en liten jämförelse med ökända Ku Klux Klan. KKK som man nog kan säga har en helt tvärtemot filosofi gentemot Rastafaris. Då KKK istället anser att de är bättre än de svarta. Men jag tror faktiskt helt ärligt att det bara är de mest extrema inom de båda sekterna som tror att det ligger till på det sättet. Rastafari har jag fått intrycket av att inte vara lika hatfulla som KKK, där jag tror att nästan alla medlemmar hatar svarta. Fördomar eller inte, jag och nog nästan alla som hör talas om en som är medlem i KKK i vår närhet skulle nästan tveklöst rygga undan, för hur de förr i tiden uppfört sig är så väldigt fel.

Jag har läst lite grann om KKK och de har tydligen lugnat ner sig, men det är ju ganska självklart att det är så. För att förr i tiden tyckte nästan alla vita att de svarta var lite lägre stående än de vita. Många trodde att det var så, då många var slavar eller exempelvis hembiträden. Och de ”vanliga” vita brydde sig nog då egentligen inte så mycket om det hemska som hände de svarta. Men nu så är det så väldigt långt ifrån accepterat så de vågar inte hålla på som de gjorde förut. Förut kunde KKK tortera svarta människor till döds för att de ansågs av KKK som nästan lägre stående än djur. Men jag vet inte hur KKK beter sig mot svarta nuförtiden. Men jag skulle faktiskt inte bli förvånad om de fortfarande är lika hatfulla som förut mot svarta människor. Och nästan samma sak tror jag att det är med Rastafaris. Kanske för länge sedan så ansåg de sig vara ”det utvalda folket” och därför var de bättre än de vita. Och de har betett sig på samma sätt som KKK fast då mot de vita. Men säkert inte i lika stor utsträckning, då jag och nästan ingen alls jag känner har hört talas om att Rastafaris tror att de är bättre än de vita. Eller ens hört talas om Rastafaris överhuvudtaget.
Fast medan KKK var grymma mot folk inte alls långt ifrån oss, och Jamaica som ligger så långt bort. Så tror jag att det också kan vara därför vi inte hört talas om det så mycket.
För att inte tala om att vi i Europa mestadels har en vit hudfärg när vi föds. Så det kanske är en annan faktor till att vi tar till oss mer, om det är vita som du och jag som betett sig på ett sådan grymt sätt för i tiden. Men jag tror att de på bägge håll har lugnat ner sig avsevärt motför förut. Vilket jag såklart tycker är väldigt bra. Gillar verkligen inte folk som är elaka mot andra människor p.g.a. deras hudfärg. Bättre att kolla på de inre kvalitéerna istället. Men nu tillbaka till fakta om Rastareligionen:
Enligt de som följer Rastafaris religion/sociala rörelse/sekt är människan född god med en stor inre kärlek (del tre ”Rastafari guide” http://medlem.spray.se/webdread/).
Hon är skapad efter JAHs (guds) avbild. Människans handlande är avgörande om hon skall överleva det Heliga kriget, som enligt Rastafarierna inte är långt fram i tiden, och sedan komma till Zion (det ursprungliga Eden, alltså Paradiset).
Varje människa har en egen vilja och ett eget förnuft, vilket gör henne ansvarig för sina egna handlingar. Om människan får utvecklas fritt och utan mycket yttre påtryckningar, förblir hon god, och kan därmed också handla rätt.
En människa som väljer Babylon system*, och accepterar dess existens, blir ond, och kan därför inte leva i Paradiset. Därmed förlorar hon även det eviga liv som annars skulle ha givits henne. Dessa människor fördöms av JAH, och kommer till slut att utplåna sig själva.
Babylon*
Ett av huvudbegreppen i Rastafari-filosofin är Babylon. Babylon är enligt rastafaris ett oerhört vitt begrepp som står för nästan allt som Rastafari kämpar emot. T. ex polisen, nationell och internationell politik, förtryck och materialistisk roffa-åt-sig-mentalitet som de flesta länder i Europa använder sig av (http://medlem.spray.se/webdread/ rasta guide del2)
De som funnit Rastafari och bejakar den, är enligt Rastafaris det utvalda folket, som ska få evigt liv. Andra religioner i sig säger de istället underkuvar, förtrycker och förslavar.
Det enda sanna är Rastafari, som istället befriar.
Mannen står över kvinnan. Men hon är för det inte mindre värd eller mindre älskad.
Utan alla har sin plats och sin roll som är given till oss av JAH.
Kvinnan ska respekteras för hennes inneboende skönhet, och precis som alla Rastafarier, ska de uppskattas och värderas för de inre kvaliteterna.
Hon skall av JAH dömas efter sin tro, sina handlingar och sin förmåga att älska.
Homosexualitet är tydligen något som motstrider det naturliga i människans handlande enligt Rastafarierna. Homosexuella kommer att fördömas av JAH, vilket medför att de går miste om evigt liv i Zion (Paradiset)
RastafarI - Etik och moral
 Den främsta vägledningen i livet är bibeln, med mest tonvikt på kärleksbudskapet.
Den skall läsas regelbundet och tolkas och diskuteras inom Rastafaris mallar.
Detta leder oss åter in på vikten av att leva efter JAHs regler enligt Rastafaris.

 Det är omoraliskt att försköna sitt yttre (klä sig utmanande, använda kosmetika etc.) eftersom JAH har skapat oss till de vi är menade att vara.
Vi ska uppskatta varandra för deras inre kvaliteter och inte de yttre.

 JAH fördömer det materiella tingens betydelse i människors liv.
Man ska inte fästa sig vid ting, utan man ska istället leva enkelt i samspel med naturen. Det verkar som att de anser att det ideala är nog egentligen en tillbakagång till människans ursprungliga sätt att leva, som på stenåldern?

 Man ska ställa sig utanför Babylon system (som vi lever, västerländska länder) eftersom det är uppbyggt av pengar, vilket leder till girighet och korruption. Istället ska man idka byteshandel, som samhällena i Etiopien var uppbyggda kring.

 Det är viktigt att hylla livet och inte beblanda sig med döden. Helst ska man helt undvika tankar om döden och handlingar såsom att t.ex. närvara vid begravningar.
Våra västerländska samhällen menar de, tillåter och framställer saker som främjar döden, till exempel abort och vapen.

 Det är omoraliskt att använda kemiska droger. Men Marijuana (Ganja) är däremot en naturlig ört som får användas för att öppna våra sinnen och leda oss till självinsikt. (http://www.utb.falun.se/hbo/projekt/religion/religionht98/Rastafari/Rasta2.htm#Rastafari%20idag)
Slutdiskussion
Den här religionen tycker jag egentligen var ganska intressant uppbyggd. Det verkar som att de byggt sin religion på hur just de tolkat bibeln. Jag menar, det är ju allmänt känt att det är Jesus folk, judarna som i bibeln är ”Det utvalda folket” men Rastafaris tolkar det istället som att det istället är de som är det utvalda folket. Det känns nästan som att de tagit små utdrag ur bibeln och tolkat det på sitt egna sätt. T.ex. deras frisyrer som kallas dreadlocks har Rastafaris för att det i bibeln tydligen stod ”Ni skall inte rundklippa kanten av ert huvudhår, inte heller ska du stympa kanten av ditt skägg” Själv motsäger jag mig ganska starkt att det står just så i bibeln, det är nog mest bara en tolkningsfråga. Och det är så jag tror att denna religion är uppbyggd, genom halvsanningar som folk predikar om är sant och sedan har de kanske börjat ta ut lösa stycken, som de sedan börjat tro så starkt på att det längre inte bara är något som är påhittat. Helt enkelt så tror jag att det är hjärntvätt som skapat denna ”Religion”.
Jag kan personligen inte bibeln, men jag tror inte att man får evigt liv genom att spara ut till dreadlocks och inte äta kött (vi är ju köttätare). Jag menar, om man inte kunnat äta kött för i tiden på t.ex. stenåldern osv. så hade väll inte vi kunnat leva så länge. Många hade svält ihjäl. Men det är ju klart att man kan ju såklart också endast leva på grönsaker, rötter och bär, men förut var man lite enfaldigare än vad man är nu, så då kunde man nog kanske inte göra så mycket med det man väl hade till förfogande.
Men det har ändå varit intressant att göra det här arbetet. Bara att jag tycker att det är lite synd att jag inte kunna ha haft lite mer böcker om Rastafari, och sluppit ta från hemsidor och personer som formulerar och skriver på sitt alldeles egna sätt.
Men jag har försökt att själv skriva ner mina alldeles egna tolkningar om deras s.k. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rastafari

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-30]   Rastafari
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7227 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×